Janvāris 12., 2012


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
10:40 - QOTD

(19 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]antons_v
Date:12. Janvāris 2012 - 11:44
(Link)
Paga, tiešām "belief" kā ticība, nevis kā uzskats (aizspriedums)?

Tad iznāk ka runa ir vienkārši par 2 dažādu veidu uzskatiem, no kuriem vieni pakļaujas empīriskām korekcijām, bet otri nē.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:12. Janvāris 2012 - 11:48
(Link)
Viņi tur daudz un dikti atrunājas, ka, ja ir spējuši kautkā nebūt nodefinēt atmiņu, tad ar ticību ir citādi. Tb tajā rakstu krājumā arī katrs dod citu definīciju/interpretāciju, kas ietver ļoti daudz ko, sākot ar stereotipiem, pa vidu paķerot šizofrēniju un beidzot ar autobiogrāfiju. Bet šī definīcija man šķiet pieņemama ļoti plašā šī vārda nozīmē, sākot ar "es ticu, ka tu man nemelo" un beidzot ar "es ticu uz Dievu Tēvu, visa radītāju, Debess un Zemes valdītāju"
From:[info]antons_v
Date:12. Janvāris 2012 - 13:19
(Link)
Ok, cik es saprotu tur ir kaut kādi skaidrojumi.

Vienkārši no malas skatoties liekas dīvaini, ka tieši ar vārdu "belief" tiek apzīmēts kaut kas empīriski nekoriģējams. Manuprāt visi uzskati, tajā skaitā arī zinātniskie, sākas ar hipotēzes stadiju, proti, kā pieņēmumi.

Bet arī angļu valodas prakse liek intuitīvi iebilst autoru uzstādījumam. Lūk, citāts no Konana Doila:
"It is my belief, Watson, founded upon my experience, that the lowest and vilest alleys in London do not present a more dreadful record of sin than does the smiling and beautiful countryside."

Citas prakses, savukārt, apstiprina autoru uzskatu. Piemēram, ja runa ir par pārliecībām un attieksmēm, kuras tiešām nepakļaujas empīriskām korekcijām:
"It is my belief that democracy is nothing more than appointed dictatorship".
Bet vai šajā gadījumā to vajadzētu tuklot kā "ticību"? Manuprāt, nē.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:12. Janvāris 2012 - 14:12
(Link)
Nevis nekoriğējams, bet tāds, kas ir rezistents. (Mani reizēm mulsina tava spēja izvirzīt überargumentāciju bez oriğināla izlasīšanas un saprašanas.)
From:[info]antons_v
Date:12. Janvāris 2012 - 14:23
(Link)
100% rezistents = nekoriģējams. Ja ne, tad kādā nozīmē ticība Dievam ir koriģējama?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:12. Janvāris 2012 - 14:41
(Link)
nu nav jau jābūt 100% rezistentam. Ticībai taču arī var būt gradācijas - piemēram, Dievam var ticēt līmenī "nečurāju uz krucifiksa un nemasturbēju baznīcā, a ja nu gadījumā Dievs ir" un var ticēt līmenī "mierīgi upurētu savu pirmdzimto, ja Dievs tā paprasītu". Un attiecīgi mazāka rezistences līmeņa ticīgais mierīgi sakoriģētu savu ticību, ja tā viņam sāktu traucēt dzīvot. Piemēram, cilvēks, kas neēd gaļu, jo tic Budas mācībai, kādā brīdī var sagribēt gaļu tā, ka acīs cērt, un padomāt "screw it, nekādu nirvānu neesmu sasniedzis, apskaidrību arī ne, davai ka apēdīs vien cuciņ".
honeybee - QOTD

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba