Maijs 24., 2011


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
06:58
Varbūt vienkārši ir rakstnieki-eskeipisti un rakstnieki-komunikatori, kas nekādi nevar dzīvot viens pēc otra rūļiem. (Teiksim, uz jautājumu "kurš biežāk tiek publicēts" atbilde būtu "komunikators", bet šis pēc būtības ir komunikatora jautājums, ja vien rakstniecība nav pilnvērtīga karjeras izvēle. No otras puses, "vai rakstīšana tiešām ir bēgšana no savas realitātes, ja tu nemitīgi uzduries realitātei, ko mēģināji noslēpt no sevis" ir tipisks eskeipista jautājums.)

Rediģēšanai abi pieiet pilnīgi atšķirīgi, tb eskeipists pēc būtības nevar rediģēt, domājot gk par lasītāju; viņam drīzāk šis ir kā nākamais eskeipisma līmenis, kurā darbs tiek padarīts vēl vairāk sevī noslēgts - ar iekšējo loģiku, bez liekām ķeskām, ar caurviju stila melodiju. Doma par lasītāju ir apmēram tā kā doma "fck, laikam tak jāuzvelk bikses, pirms iznest miskasti, a to visi lūrēs un būs tāda sajūta kā debīlā sapnī". Rakstnieks-komunikators nesaprot, kā sevi cienījošs autors var uztvert teksta publikāciju kā miskastes iznešanu; viņam tas šķiet neētiski, neestētiski un demonstratīvi pašnoliedzoši.

(2 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:24. Maijs 2011 - 08:41
(Link)
Vai šajā kontekstā var reducēt rakstīšanu uz stāstu, kas rodas iekšā, fiksēšanu un sakārtošanu?

Tad atsķirības būtu tādas pašas, kā citiem ļaudīm ar saviem iekšējiem stāstiem - tie mēdz būt dažādi - tie var komunicēt ar ārējo pasauli dažādi. Rakstniecība tikai viena forma.

Savukārt, ja rakstniecība ir būtiska pati par sevi, tad tās ir rotaļas. Ne visi tajās iesaistās vai arī ir attīstījuši spējas.

(nesaprotu, kapēc tikai kategorijas un tieši šādas? :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Maijs 2011 - 10:51
(Link)
es šajā gadījumā tieši par rakstniecību kā mākslu, tipa drīzāk līdzīgi mūzikai, nevis sava stāsta stāstīšanai. Tb "tikai rotaļa", no tā arī eskeipisms (taisīt eskeipismu no realitātes "savā stāstā" jau robežotos ar psih. traucējumiem, ne?)

bet protams, ka šīs nav vienīgās, vnk tas ir tas, kas mani šobrīd nodarbina; t.i., tas, kādas sajūtas es pati no sevis sagaidu, definējot sevi kā rakstnieci, kuras sajūtas patiešām ir, un kuras ir tādā apšaubāmā līmenī
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba