Augusts 15., 2017


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
14:30

(111 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:15. Augusts 2017 - 17:41
(Link)
+, protams, es par sliktām/ bīstamām uzskatu visas tās šo seno tekstu interpretācijas, kuras noved pie kartēs redzamajām problēmām ar likumiem islāma valstīs, pie vardarbīgā islāma, pie cilvēku apspiešanas un nogalināšanas. Par ne-bīstamām es uzskatu tādas šo tekstu analīzes, kuras ir tīri vēsturiskas/ kulturoloģiskas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:15. Augusts 2017 - 17:47
(Link)
uf, man tagad jāskrien, bet es būtu ļoti priecīga, ja atnākot es redzētu to inferenču ķēdi zem ISLĀMS IR ĻAUNUMS (kas bija tas, ko tu teici), [ideālā variantā ar pamatojumu, kāpēc jebkuram citam cilvēkam, kas šo frāzi dzird, būtu jāsaprot tieši šī inferenču ķēde].
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:15. Augusts 2017 - 17:50
(Link)
īsā ķēde: islāma mācība nepieciešami satur ideju par padevību, pakļaušanos dievam + tā satur daudzus kaitīgus ierobežojumus. Tāpēc islāma mācība ir eksistences risks jeb īsāk - islāms ir ļaunums. Faktiski iemesli ir tie paši kuru dēļ monoteisms ir ļaunums.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:15. Augusts 2017 - 18:42
(Link)
katru no šiem punktiem varētu diskutēt (kāpēc padevība neeksistējošai entitātei ir ļaunums? kāpēc "nepieciešami satur" šīs idejas, t.i., kādi fiziski ierobežojumi ir islāma pārinterpretēšanai, ja, piemēram, fizika var radikāli pārdefinēties, paliekot fizika?) + šī inferences ķēde nav viennozīmīgi saprotama no augstākminētās frāzes, ergo līdzība ar matemātikas simboliem (kuri ir viennozīmīgi un kuru pamatā ir reālas zināšanas) faktiski nepastāv.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Augusts 2017 - 20:42
(Link)
Mani 2%:

Padevība neeksistējošai entitātei mēdz spēcīgi promotēt padevību tām grupām vai indivīdiem, kuri dotās populācijas ietvaros ir sevi sekmīgi prezentējuši kā šīs entitātes autoritatīvus pārstāvjus zemes virsū. Augsti varbūtiskas sekas šādam uzstādījumam ir minēto indivīdu iespēja ļoti viegli organizēt plašas cilvēku masas savu mērķu īstenošanai, kas reliģijas kontekstā stipri korelē ar fanātisku iedomu īstenošanu (raganu dedzināšana, krusta kari, cīņa pret visu veidu neticīgajiem, ķeceriem un apostātiem).

Nekas no tā visa, protams, nav ekskluzīvs islāmam, taču islāms, AFAIK, šo padevības elementu mēdz stipri akcentēt un mūsdienās uz tīri empīriska pamata var apgalvot, ka tas ģenerē vairākas no apjomīgākajām vardarbīga fanātisma instancēm XX/XXI gs. vēsturē.

Tieši tāpat tas neizslēdz islāma reformāciju un izmaiņu iespējamību (vēsture rāda, ka ar reliģijām tā vairāk ir tendence, nekā izņēmums), bet dotajā kontekstā tā ir hipotētiska iespējamība, kuras rašanās vai izraisīšana šobrīd nav "uz galda".
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:15. Augusts 2017 - 20:52
(Link)
jā, šis bija ekzakti tas, ko es domāju ar "par to var diskutēt" (islāms man personīgi ir viena no nepatīkamākajām mūsdienu reliģijām), cth domā, cik to sapratu, bija "tas ir tik acīmredzami skaidrs, ka nav par to jārunā vispār un var pietikt ar vienu sloganu", pret ko es iebilstu.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Augusts 2017 - 20:54
(Link)
Well, tas – jā. Faktiski nekas (nedz sabiedrībā, nedz kur citur) nav tik vienkāršs, lai diskusijas par to izsmelšanai pietiktu ar vienu sloganu; that goes practically without saying.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Augusts 2017 - 10:37
(Link)
bet vispār, ja nopietni, tad islāma reformācija un izmaiņas totāli varētu būt uz galda, kāpēc ne? šobrīd pamazām rodas gan feminisma, gan LGBT+ virzieni islāma iekšpusē - kas man šķiet reāli, reāli kruts pavērsiens šīs reliģijas attīstībā. tikai, lai domātu par šiem jautājumiem, ir nepieciešama inteliģenta diskusija, nevis aurošana skaļa teikšana, ka islāms ir ļaunums tagad.

Un šeit nepārproti, es negribu teikt, ka par visu ir nepieciešams dialogs/inteliģenta diskusija. Piemēram, ar apbižotajiem-white-supremacists troļļiem es neredzu nekādu pamatu vēl vienai iespējai apjāt inteliģentu diskusiju sistēmu ar savu retoriku (you can try to prove me wrong though); kamēr daudzi cilvēki, kas pārstāv islāmu, ir demonstrējuši spēju un vēlmi iesaistīties šādā diskusijā un turklāt saglabāt mieru un humora izjūtu arī ļoti nelabvēlīgos apstākļos (sk. piemēram, twitter #MuslimsReportStuff).
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:16. Augusts 2017 - 10:58
(Link)
Nu viena teorija bija ka teiksim arābu zemju cilvēki izolācijai beidzoties, iedzīvotāju kustības brīvībai pieaugot, arī dzīves līmenim ceļoties sāk ieraudzīt ka var būt arī citādi un tas noved pie sekularizācijas procesa sākuma.

Par to it kā liecina ateistu klātbūtne arī Saūdu Arābijā

https://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion_in_Saudi_Arabia

Kontrevidence šim ir, piemēram Irānas un Afganistānas iegāšanās atpakaļ radikālismā, OK, Irānā situācija atkal pakāpeniski uzlabojas.

Otra kontrevidence - arī Eiropā dzīvojošie cilvēki, un ne tikai austrumu izcelsmes, mēdz radikalizēties, šitas process ir jāsaprot, lai zinātu ko darīt.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Augusts 2017 - 11:07
(Link)
Es neesmu gluži pārliecināta, ka par šitik kompleksām lietām var jēgpilni veidot tik vienkāršotas "teorijas" un meklēt tām "kontrevidenci" šādā veidā. Tikpat labi varētu pateikt, ka visas sievietes, kas pašas izvēlas būt atkarīgas no vīra labvēlības, ir "kontrevidence" feminismam. [lai gan ir dzirdēta arī šāda līmeņa gudrība, gan ne no tevis, bet principā]
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:15. Augusts 2017 - 17:52
(Link)
/ kāpēc jebkuram citam cilvēkam, kas šo frāzi dzird, būtu jāsaprot tieši šī inferenču ķēde/

jebkurš cilvēks var izlasīt korāna tulkojumu un pārliecināties par augstāk minēto pati/s.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:15. Augusts 2017 - 18:46
(Link)
nu ir jau arī tupāki cilvēki nekā tu, piemēram, tādi, kas vienu Korānu studē 10 gadus un disertācijas par to raksta. nepieņem, ka visi ir tik gudri kā tu, kam ar vienu paskatīšanos viss skaidrs.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba