Augusts 15., 2017


[info]mindbound20:42
Mani 2%:

Padevība neeksistējošai entitātei mēdz spēcīgi promotēt padevību tām grupām vai indivīdiem, kuri dotās populācijas ietvaros ir sevi sekmīgi prezentējuši kā šīs entitātes autoritatīvus pārstāvjus zemes virsū. Augsti varbūtiskas sekas šādam uzstādījumam ir minēto indivīdu iespēja ļoti viegli organizēt plašas cilvēku masas savu mērķu īstenošanai, kas reliģijas kontekstā stipri korelē ar fanātisku iedomu īstenošanu (raganu dedzināšana, krusta kari, cīņa pret visu veidu neticīgajiem, ķeceriem un apostātiem).

Nekas no tā visa, protams, nav ekskluzīvs islāmam, taču islāms, AFAIK, šo padevības elementu mēdz stipri akcentēt un mūsdienās uz tīri empīriska pamata var apgalvot, ka tas ģenerē vairākas no apjomīgākajām vardarbīga fanātisma instancēm XX/XXI gs. vēsturē.

Tieši tāpat tas neizslēdz islāma reformāciju un izmaiņu iespējamību (vēsture rāda, ka ar reliģijām tā vairāk ir tendence, nekā izņēmums), bet dotajā kontekstā tā ir hipotētiska iespējamība, kuras rašanās vai izraisīšana šobrīd nav "uz galda".

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba