Jūnijs 25., 2016


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
18:11
Lasu "Jūgenda pasāžu" un nevaru saprast, čozanah, vai tad vispār nevar rakstīt latviešu detektīvu, kurā nav debīla seksisma? Nu ajmīn kas tā par modi, ka ikviens romāna varonis, ieraugot savā apkārtnē sievieti, izmurkšķ kaut kādu bezgala dziļdomīgu frāzi par to, ka "sievietes ir tādas/šitādas" vai "sievietēm jau vajag", it kā "sieviete" būtu apzīmējums komplicētām, bet pilnībā prognozējamām un pēc vienas štances darinātām mašīnām.

Kas mums vēl tur mūsdienās detektīvus rakstīja? Kāds ir lasījis Daci Judinu? (Vai man pašai viss būs jādara? *dramatisks žests*)

/visādi citādi detektīvs kindof lasāms, mani gan tā pusfilozofiskā daļa necepī, bet tā jau ir gaumes lieta. Bet Ešots ir kruts.

(5 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]bozena
Date:25. Jūnijs 2016 - 21:49
(Link)
Es esmu lasījusi vienu Daci Judinu. Melna kafija. Nu tur darbojas un izmeklē sieviete, bet es neatceros, vai tur bija arī kāds seksisms. Galvenā varone, cik atceros, bija gan skaista, gan gudra, gan seksīga, gan visu pati varoša. :)
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:26. Jūnijs 2016 - 08:50
(Link)
Nu bet kā lai citādi norāda, ka sastaptā, visai komplicētā, taču iracionālā būtne ir babulis? Pupu esamību uzsvērt? Tikpat seksiski. Ko citu? Tad jau visiem rūķiem jāuzmet lūpu par autoru klišeju "kalnu rūķi ir bez mēra alkatīgi", drakoniem par "šie zvīņainie mošķi aprij visu, ko noķer", bet elfiem jāapvainojas par to, ka viņus atpazīst pēc spicajām ausīm. :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:26. Jūnijs 2016 - 09:14
(Link)
Pupu esamība un apjoms arī tiek uzsvērta, nekreņķējies :)

Bet nē, tā loģika tur ir drusk savādāka, nevis "oh, šitā gan ir iracionāla sieviete, kas kļūst neciešama, ja uzzina, ka ir gudrāka par kādu citu", bet "o, sieviete. sievietes ir iracionālas būtnes, kas nedrīkst uzzināt, ka ir gudrākas par kādu citu."
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:26. Jūnijs 2016 - 10:46
(Link)
(plus, tbh, dotie piemēri par kalnu rūķiem, drakoniem un elfiem mūsdienu fantāzijā būtu uztverami kā draņķīgas/viduvējas literatūras pazīme, un, ja dotās būtnes būtu reālas, tad viņu lūpas uzmešana būtu visnotaļ leģitīma.)
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:26. Jūnijs 2016 - 12:55
(Link)
//Nu bet kā lai citādi norāda, ka sastaptā, visai komplicētā, taču iracionālā būtne ir babulis?//

Pardon, es nenoķēru domu - kāpēc tas būtu kaut kā īpaši jānorāda, ja ir zināms, ka korelācijas starp dzimumu un minētajām īpašībām nav? Tiek aprakstīta persona, kura ir tāda un tāda, darbojas tā un tā, ok, kkur ir/ var būt pieminēts arī personas dzimums, ja tas darbībai ir būtiski, bet again, kāda jēga to īpaši uzsvērt?
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba