hmm_ ([info]hmm_) rakstīja,
@ 2006-02-28 22:11:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:him - gone with the sin

mans garadarbs..

Pulkstens bija 20:14, bet skolā vēl dega gaisma. Parasti tik vēlu šajā ēkā varēja samanīt tikai mazu gaismiņu, kas nāca no skolotāju istabas, kur savas darba gaitas tikko bija uzsācis skolas naktssargs. Bērni tik vēlu lielākoties savu laiku pavadīja mājās, skatīdamies vakara pasaciņu, iespējams jau kuro reizi apstaigāja istabu, pie sevis atkārtodami reizrēķinu, vai varbūt kopā ar vecākiem īstā, siltā ģimenes garā ieturēja vienkāršas ikdienas vakariņas. Šodien viss bija savādāk. Šī diena bija īpaša un atšķirīga. No lielās skolas zāles bija dzirdamas vecāku sarūpētās mūzikas skaņas, no otrā stāva latviešu valodas klases nāca viegla cepumu un limonādes smarža, kas līdzi sev atnesa arī priecīgu bērnu čalošanu. 3.a klasei šodien bija klasesvakars.

Ja ieskatamies klasē, tā ir blāvi apgaismota, tomēr uz sienas esošie bērnu zīmējumi joprojām saskatāmi labi. Klases vienā pusē sēž skolotāja un vēl bariņš meiteņu. Viņas, šķiet, apspriež kādas meitenes ceļojumu uz Igauniju pagājušajā vasarā. Neliels zēnu bariņš klases pretējā pusē degustē visus klases sarūpētos cienastus. Stūrī klusēdamas sēž vēl divas meitenes. Viņas nesarunājas, bet vēro apkārt notiekošo un izskatās atstumtas. Viņām tas lieliski izdodas! Skolas zālē, kurā var nonākt, tieši izejot no klases, vakars noris daudz aktīvāk - atlikušā klases daļa dejo. Skan kāda no tolaik populārajām latviešu dziesmām, liekas, "Labvēlīgais tips".

Visi dejo, kā mācēdami, bet pagaidām vairāk tas izskatās pēc tā, ka nemāk. Pārsvarā bērni vienkārši nostājušies viens otram pretii un neritmiski soļo mūzikas pavadībā: solis pa labi, pa kreisi, pa labi, pa kreis, lempīgs paleciens, nedaudz paceļas labā roka, tomēr tad tikpat neveikli, kā pacēlusies, arī nolaižas; solis pa labi, pa kreisi, pa labi, pa kreisi...

Andris dejoja aktīvi un vēl komentēja katru savu lempīgo kustību. Kopumā viņš uz klases fona izcēlās, un daudziem likās, ka viņš māk dejot labāk par pārējiem, lai gan, jāatzīst, tas sevišķi neatbilda patiesībai. Šobrīd viņš dejoja ar Beatrisi, kura apmeklēja modernās dejas, tāpēc viņas kustības neizdevās atdarināt nevienai meitenei.

Jānis dejoja ar Agnesi, lai gan pareizāk laikam būtu teikt - viņi vienkārši dejoja pagriezušies viens pret otru. Jānim viņa likās pievilcīga - tiešām jauks cilvēks; un viņiem bija tik daudz kopīga, ka to varētu uzskaitīt stundām, ja ne dienām. Lai gan patiesībā viņi par to pat nebija runājuši, abi dziļi sirdī šo kopību vienkārši sajuta. Dziesma beidzās, un sākās nākošā. Lēnā deja. Jānis viegli notrīcēja, jo zināja, ka tagad viņiem būs iespēja dejot tuvāk. Arī Agnese bija manāmi uztraukusies, tomēr abi bija tik pārņemti ar neveiksmīgiem mēģinājumiem noslēpt savas emocijas, ka nepiegrieza viens otram tik lielu vērību, lai pamanītu to. Viņi sāka dejot lēno deju. Jāņa rokas, izstieptas, cik taisni vien iespējams, uz Agneses gurniem, Agneses maigās plaukstas uz Jāņa nedaudz trīcošajiem pleciem. Abu skatieni izvairīgi klīst apkārt, tikai brīžiem nejauši satikdamies, un tad tie, protams, steidzīgi novēršas. Sarunu tēma tobrīd bija pavisam ikdienišķa - šķiet, par gāzētajiem dzērieniem - "Fantastika" ir labāka un garšīgāka par "Fantu". Deja beidzās. Tobrīd atskaņotajai mūzikas kasetei vajadzēja apmainīt puses, viņi zināja, ka mūzika kādu laiku vairs neskanēs. Jānis maigi atlaida savas viegli nosvīdušās rokas no Agneses gurniem gluži tāpāt kā viņa savas no Jāņa pleciem. "Paldies par deju," teica Jānis, un viņi šķīrās.

Jānis bija ceļā uz klasi, lai nedaudz padzertos limonādi un Agnese viņam sekoja, kad sāka skanēt jauna dziesma - arī lēnā deja. Negaidot pie Agneses pienāca Andris, tas pats, kurš dejoja vēl lempīgāk kā Jānis, turklāt visu laiku šo dejošanu lielīja kā kaut ko apbrīnas vērtu. Agnese viņam likās ar pārāk gariem matiem, tāpēc nepatika, tomēr tas, liekas, bija tikai pozitīvi - viņš spēja izturēties daudz brīvāk. Jānis sēdēja zāles malā un paslepus viņus vēroja. Arī Agnese viņu vēroja un nevarēja sagaidīt šīs dejas beigas, tomēr Jānis, satriekts un greizsirdiigs par faktu, ka Agnese dejo arī ar vēl kādu, to pat nepamanīja. Agnese ar Andri sāka dejot tuvaak un tuvāk. Līdz dejas beigām viņu rokas jau bija viegli ieliektas, un Jānis ar skumjām secināja, ka tik tuvu Agnesei nekad viņš vēl nav sadūšojies pieiet.

"Nākošā dejā tā darīšu arī es," viņš nosprieda, tomēr nākošā deja nesekoja. Andris ar Agnesi, Andra pamudināti devās uz pirmā stāva tumšo gaiteni atpūsties. Jānim gluži vai sirds sarāvās čokurā, redzot nozūdam viņus divatā. Bažīgs un atkal nepamanīts skats no Agneses puses uz Jāni, un viņi abi ar Andri jau ir nozuduši. Jānī krūtīs pēkšņi pamodās niezoša tukšuma sajūta, kas no šī brīža tikai sāka pieņemties spēkā. Viņš nespēja tā vienkārši noiet lejā uz tumšo un tukšo 1.stāva gaiteni un piebiedroties abiem. Puisis smagi nopūtās, un nožēloja, ka tobrīd nav Andra vietā.

Tomēr viņam bija paveicies - tiešām paveicies. Tobrīd viņš vēl nezinānāja, kas ir mīlestība. Vēl ne reizi Jānis nebija iemīlējies, un arī tobrīd viņa sirds vēl nemīlēja.

Dzīve turpinājās; klases vakars tāpat.





(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]piparmeetra
2006-03-01 18:35 (saite)
ir labs :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hmm_
2006-03-01 19:13 (saite)
paaldies :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?