Rokforas siera kūka
mīklai:
kviešu milti ~260g
sāls 1 tējkarote
margarīns 125g (margarīns konditorejas nevis uz sviestmaizēm ziežamais mēsls, es dodu priekšroku Valdo zaļajam, var lietot sviestu, bet neiesaku)
1 ola
pildījumam:
biezpiens 200g (malts)
Rokforas (vai cits pūdētais) siers 175g
3 olas (ja lielas, pietiks ar 2 gab.)
skābais krējums 100g
melnie piepari (malti) 1/4 tējkarote
maurloki (sasmalcināti) 1 ēdamkarote
izskatam:
3 ķiploka daiviņas
olīveļļa 1 ēdamkarote
valrieksti 100-125g
pētersīļi (sasmalcināti) 2-3 ēdamkarotes
Ar rokām (vai mikseri) ātri sajauc mīklas sastāvdaļas, uz pusstundu ieliek ledusskapī (veidojot mīklu, margarīnu vislabāk ar sakņu rīvi uzrīvēt uz miltiem, var iekapāt ar nazi, starp citu, rokas ir pats labākais mikseris uz pasaules šajā gadījumā).
Biezpienu un sieru saberž viendabīgā masā, pievieno krējumu, saputotas olas, piparus un maurlokus. Visu sajauc.
Mīklu iespiež apaļā cepampannā ar noņemamām malām (diametrs ~25cm). Rūpīgi izlīdzina un veido malas (1,5-2cm). Mīklas malas no iekšpuses pārklāj ar foliju.
Mīklu cep cepeškrāsnī 225°C apmēram 10 minūtes. Ņem laukā, noņem folijas un piepilda ar pildījumu. Cep 200°C 30-35 minūtes.
Ķiploku daiviņas nomizo un sagriež šķēlītēs. Kopā ar valriekstiem apbrūnina pannā sakarsētā eļļā (ar ķiplokiem jāuzmanās, pārāk brūni nebūs garšīgi). Kūku izrotā ar valriekstiem, ķiplokiem un pārkaisa ar pētersīļiem.
Valrieksti garšas īpašībām vitāli svarīgi. Bez ķiplokiem, manuprāt, var iztikt, ja nav īpašas kaislības pret to garšu.
Kūka garšīga gan silta, gan atdzesēta. Visai ideāla sāļā uzkoda.