hestia ([info]hestia) rakstīja,
@ 2011-12-22 10:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:garša

gandrīz ideāla piparkūku mīkla (ar rumu)
milti 500g
cukurs (visparastākais) ~100g
tumšais cukurs muscovado ~50g

tumšais cukura sīrups ~125-200ml
piparkūku garšvielas 20g (1 paciņa)
1ola
sviests 150g
2-3 tējkarotes cepamais pulveris
rums ~2-3 ēdamkarotes

Vispirms beram katliņā cukuru un uz uguns maisot apgrauzdējam, līdz cukurs izkusis un pārvērties brūnganā, staipīgā, vienmērīgā masā. Tad pievienojam brūno cukuru (muscovado). Maisam. Kad arī tas izkusis, lēnām, visu laiku maisot, lejam klāt cukura sīrupu. Iegūstam vienmērīgu masu. Tad pievienojam sviestu. Kad sviests izkusis, ņemam nost no uguns un pievienojam garšvielas. Kārtīgi samaisām. Pieberam pusi miltu karstai masai, labi izmaisām, lai viss glīts un vienmērīgs. Tagad var uztaisīt pauzi un pagaidīt, kamēr masa pilnībā atdziest. Kad tas noticis, piesitam vienu olu. Iemaisām. Pielejam rumu un piemīcām atlikušos miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Ar rumu problēma var būt tāda, ka mīkla līp pie rokām un prasās vairāk miltu. Miltus, protams, var pievienot vairāk, bet labāk iebāzt mīklu ledusskapī, lai nedaudz nāk pie prāta, un mīcīšanas procesu pabeigt vēlāk. Mīklu, protams, pirms lietošanas atdzesē (piemēram, atstāj ledusskapī uz nakti).
No visām manām mīklām šī sanāca visaromātiskākā un garšīgākā. Iespējams, rums man pielija vairāk kā plānots (kurš tad mēra?), un viss šis vispār ir liela improvizācija (nevis sekošana kādai receptei). Interesanti ir, ja mīklai pievieno rozīnes (un riekstus). Tad var ar rokām lipināt pildītus cepumiņus (pēc būtības vajadzētu izrullēt biezā kārtā un glīti sagriezt, bet es atklāju, ka tas man absolūti nepadodas).



(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?