Mežiniece K. ([info]hekate) rakstīja,
@ 2018-05-20 20:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Citu sieviešu dzīves IV
Ariadna Lindgren (Sakss) (deceased).
Dzimšanas datums: 00.00.1919
Tēvs: Pauls Sakss
----------------
Izsūtījumā Ariadna apprecējās un viņai piedzima meita un divi dēli. Kad sākās reabilitācijas, Ariadna Lindgrena bija viena no pirmajām, kas atgriezās. Tiesa gan – invalīda ratiņos, jo kājas bija bezcerīgi sakropļotas. Un notika kaut kas padomju okupācijas iekārtai pārsteidzošs – viņai atdeva Ķempju muižu, kurā brīvvalsts laikā kopā ar tēvu un māsu bija dzīvojusi. Bet tā kā bez naudas ar to graustu neko nevarēja iesākt, tika panākta vienošanās, ka muižu atdeva sovhozam, bet Ariadnai Lindgrenai Rīgā piešķīra nelielu dzīvoklīti Sarkandaugavā un saremontēja muižas dārznieka mājiņu, kur vasarās viņa dzīvoja pati un varēja arī īrniekus izmitināt. Pati Ariadna tur sēdēja saulē ratiņkrēslā pie galda, klabinādama rakstāmmašīnu. Viņa tulkoja dažādas grāmatas un rak­stus no spāņu valodas. Pieprasījums viņai bija no daudzām izdevniecībām.

Par to raksta arī "Latvju mūzika" 1988.gadā: "Ir jāpiemin baigā gada jūnija naktis, kad čekisti meklēja arī Paulu Saksu un viņa ģimenes locekļus. Liktenīgā brīdī viņam ar otro sievu Irmu laimējās iebēgt Līgatnes gravā, turpat pie mājas, un sagaidīt vāciešus. Bet abas Saksa meitas no viņa pirmās laulības ar Mēriju čekisti izveda. Jaunākā — 19 gadu vecā Jogita - konservatorijas audzēkne arfas klasē pirmā izsūtījuma gadā ziemā Krasnojarskā mirusi. Otra Ariadna — 22 gadus veca, mākslas akadēmijas audzēkne, pēc 16 smaga darba gadiem Vorkutā, ar Saksu palīdzības saiņu sūtījumiem ceļa naudas sagādei, Hruščova laikā atbrīvota un ar sabojātu veselību atgriezusies Rīgā, kur pēc dažiem gadiem mirusi.
----------------
Pirms nedēļas manās rokās pilnībā nejauši - pat pārsteidzoši nejauši - nonāca grāmata "Nāve - tās nav beigas", ko-autors Nils Sakss, kaut nu tie būtu kādi jauni apvāršņi, par šo rakstnieku neko agrāk nebiju dzirdējusi. Grāmatu pašu gan nelasīju, nebija ne garīgā, ne fiziskā spēka. Visu laiku tā nāve. Kaut ko par dzīvi, lūdzu. Šodien braucu cauri Līgatnes ciemam. Saule un egļu meži. Kaut kur ēnā smaida sieviete ar rakstāmmašīnu.

Write 4 all. Permanent. Laime, Prieks, Weiksme.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?