guncy ([info]guncy) rakstīja,
@ 2004-07-01 09:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par Somiem
Neesmu kaadu laiku sheit ko iepruksjeejis, bet man ir viens neliels staastinsh. Man nesen bija maaciibas Zviedrijaa un pashlaik prakse Somijaa un viens draugs pajautaaja, lai saliidzinu Zviedriju un Somiju, tad nu luuk mans secinaajs.

Jautaajums vietaa saliidzini Somiju un Zviedriju. Zviedriju ar Somiju nav ko saliidzinaat, sheit nekaa nava, pilniigs tukshums, garlaiciigi, cilveeki sausinji, nesaprotu, kaa vinjiem pashiem sheit neapniik taada stipra vienveidiiba.

Labi, nav jau tik traki, bet skaidrs ir viens, ja esi bijis Zviedrijaa, tad Somijaa tev nav vairs ko mekleet. Kas vinjiem te ir? Tuuliit pateikshu no tuurismu zinjas - Muminju pasaule, maksjereeshanas vietas, zoodaarzi un atrakcijas parki jaa un ziemaa vari braukt sleepot, tas arii tas kas vinjiem ir.

Ideja kaada somiem, vinji aizbrauc pa leeto uz igauniju pa 7 Ls, piedzeraas tur iepeerk alkaholu un tad dzeras, apgainii Igauniju (taadeelj arii igaunjiem somi nepatiik un ir neatsautciigi pret tuuristiem, kuri izskataas liidzigi somiem), man gribaas teikt patuksh tauta, shajaa gadiijumaa man tomeer zviedri patiik, tajaa laikaa kad biju zviedrijaa kaut kaa nee, bet tagad kad esmu redzeejis somus nu nee. Helsinki ir interesanti tiem cilveekiem kuri nav bijushi Stokholmaa preteejaa gadiijumaa sheit viss ir daudz mazaak uztverams, viena katedraale un tas ir viss ko te var redzeet.

Cenas ir leetaakas nekaa Zviedrijaa, veel kas Zviedros tu redzi tiiri skandinaavisku, Somijaa ir skandinaavu + krievu sajaukums, kas man neliekas labs saliidzinaajums. Jaa zinu, arii LV ir no krieviem, bet tur man jaasaka skjiet ir vairaak krieva nekaa pashu latvieshu.

Aaa, un tad taa birokraatija (taa laikam vinju sauca), kad izvairaas no atbildiibas, aizej pie viena, vinsh pasaka, ai tas nav manaa paarzinjaa, kas tad ir tavaa paarzinjaa.

Viena lieta tomeer gan ir labaa tu pa zakji mieriigi vari braukt vilcienaa, metroo un tramvajaa, nju ar autobusu taa pagruutaak, taa jau ir ok, galvenais negruziities, bet taada ir realitaate.

SOMIJA - ideaala vieta karjeristiem, jo sheit tu izsitiisies labi, tev neviens netraucees izsisties tieshaam, un ja nepatiik tusinju brauc uz somiem, tev te patiks :)))

Jaaturas kopaa!!!

Buutu interesanti uzzinaat citu domas par Somiem, mosh nemaz nav tik traki.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]queen
2004-07-06 21:35 (saite)
hmmm, man reiz bija ideja kļūt par karjeristi.. bet iesākumam esmu izvēlējusies visu sākt tallinā..
anyway.. bet kur ir smukaaka daba? somijā vai zviedrijā?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]guncy
2004-07-07 12:36 (saite)
Abaas valstiis ir daudz maz vienaada daba, redzi zviedrijaa ir kaiminjvalstis daanija un norveegjija, tev ir diezgan viegli nokljuut tajaas valstiis, no somijas, tev buus anyway jaashkjeerso paari zviedrijai. Man skjiet, ka Tallina ir zemaaka statusaa nekaa Riiga, Riigaa ir daudz lielaakas iespeejas un taa arii ir Baltijas centrs. Tallinaa tu buusi lielais pakalpinsh Somiem, njezinu gan vai tas ir tavas ieceres ...

Ja man jaatbild kur labaak, kur lielaakas iespeejas, kur juuties vairaak eiropaa, labaak atlagots darbs, pabalsti, kopensaacijas, tad tas ir Zviedrijaa vai Norveegjijaa, bet ne Somijaa (tas mans viedoklis)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]queen
2004-07-08 00:57 (saite)
Es gan neteiktu, ka Riiga ir baltijas centrs :) tu noshaavi diezgan greizi. politiski un galvenokaart ekonomiski Igaunji, pateicoties cishajai draudziibai ar maitaam somiem, ir daudz taalaak savaa attiitiibaa kaa mees. kad peedeejo reizi bija tallinaa? esi redzeejis Viru centru? nee? tas ir tikai kaarteejais apliecinaajums, ka Riiga Tallinas priekshaaa nobaal... labi.. aprunaasim kaut vai par tik elementaaru leitu, kaa ostas.. es neteiktu, ka riigas pasazhieru osta staav tuvu Tallinai :) un jaa kaapeec starptautiskaa universitaate ir tallinaa, kaapeec kino maaxlas akadeemiju gatavojas celta tallinaa??? ja riiga ir "baltijas centrs".. ja tu domaa, ka Riigaa ir lielaakas iespeejas, tad tu neesi dziivojis Tallinaa :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]guncy
2004-07-08 11:09 (saite)
Tallinas ostas buus labaaka, un tur neko dariit, bet kaadaa zinjaa vinja ir labaaka? Vinja ir labaaka tikai pasazhieru zinjaa, kas attiecas uz eksportu/importu, tad shajaa zinjaa vinjiem iet daudz sliktaak nekaa Latvijai, Ventspils kaa maza pilseetinja vinjiem sit paari. Viru centrs? Jaa esmu bijis un neko iipashu tur gan neredzeeju. Vai esi rdzeejusi Tallinas autostacija, taa ir katastrofa nevis autostacija, un braciens ar tramvaju Tallinaa ir iistais piedziivojums, jo pie katra liikuma skjiet, tramvajs paceljas. Ielas aarpus centra, par taam labaak nerunaasim ... Par Saules akmeni Riigaa zini, kas tas taads buus? Vai tas nav saistiits ar ekonomsiko Baltijas centru? Un kam tas piederees?

Bet beigu beigaas jaasaka man ir labas lietas Riigaa un ir labas lietas arii Tallinaa, bet tas nenoziimee, ka Tallina ir labaaka vai arii Riiga. Tas atkariibaa ko veelies dariit ... Daudzi biznesa cilveeki atziist, ka Riigaa ir daudz labaaka bzinesa vide! Bet dalja taisniibas tev ir, tam jaapiekriit?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lago
2004-07-13 13:01 (saite)
Peec kaa Tu spried, ka cilveeki Somijaa ir sausinji? Un visi?
Es esmu paarliecinaata, ka Tavi spriedumi ir subjektiivi un paarspiileeti.
Protams - Somijaa neesmu bijusi. Tomeer - neko nedriikst noniecinaat tikai taapeec, ka shim nekam ir truukumi!

Un peec bildeem spriezhu, ka daba Somijaa ir ljoti skaista!
Un arii cilveeki neizskataas tik sausi!

Ir jau arii jautaajums, kas shajos cilveekos ir tik sauss. Domaa, ka Latvijaa nepastaav karjerisms? Un kaa veel! Tikai Somijaa, kaa jau Tu mineeji, ir vieglaak panaakt kaapshanu uz augshu.

Jauku dienu!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]guncy
2004-07-13 13:07 (saite)
Ar sausinjiem es domaaju to, ka cilveeki sheit nemaak priecaaties, Zviedri to dara taadeejaadaa zinjaa labaak kaut arii ir skandinaavi, nav vinjiem shiet tuvas gjimenes, katrs dara ko grib, atseviskji, taada sajuuta, ka Somi dziivoti, lai dzemdeetu un peec tam aizmristu. Somi ir intraveti, un atveras tikai tad, kad ir iedzeerushi - vienaa teiumaa to vareetu pateikt shaadi : Vinji straadaa, kad nestraadaa gulj, un kad ne straadaa un ne gulj, tad dzer, taads ir soms. Vasaraa tas viss nav tik traki, jo izbrauc vinji arii dabaa uztaisiit kaadu pikniku vai arii ar savaam motooreneem pa uudens virsmu, bet ziemaa tas ir tieshi taa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lago
2004-07-13 13:22 (saite)
Varbuut vinji priecaajas savaadaak nekaa Tu, nekaa es... Domaaju, ka buutu arii nepareizi apgalvot, ka vinji nepriecaajas. Ja vinji nedzer - vinji nepriecaajas... Vai taa? Priecaaties var bezgaliigi daudzos veidos! Nu - Tu jau to zini!:))))
Es domaaju, ka arii Latvijaa cilveeki ir veesi.
Varbuut Somijaa tas ir izteiktaaks - nemaaku teikt. Un peleekajai masai ir liels speeks!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]guncy
2004-07-13 13:26 (saite)
Tur jau taa lieta, ka katrs ir indiviids un tauta indiviida, man nepatiik, tev patiik, vai otraadi, to izlem katrs pats. Bet vinjiem prieku sagaadaa darbs, man gjimene, te nepaseejas kopaa taas lietas, sho teemu var biidiit uz priekshu un atpkalj, bet staastiit var daudz, daudz, te ir pasham jaaredz, bet tas ko rakstiiju ir mans noveerojums un taakaa juutu, ka tu mani paziisti, tad vari secinaat no shiem noveerojumiem, taa luuk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lago
2004-07-13 13:29 (saite)
Man shkjiet, ka no bildes mani var paziit. Hmmm.... Vai tieshaam atkal?:)))
Paziistu gan es Tevi, gan Tu mani! Taa kaa - atceries nu!:))

Protams, ka nebuus divu piniigi vienaadu... Un tas, ka pasha aciim tic vairaak un, ka spriedumiem jaabalstaas uz redzeeto un piedziivoto - jaa... Un gruuti jau diskuteet, ja neesmu tur bijusi.
Domas, domas...
Un tas viss var novest liidz bezgaliibai - shii diskusija...
Viedoklji!:D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]guncy
2004-07-13 13:11 (saite)
Un neesmu teicis, ka shis ir objektiivs viedoklis, vinsh nemaz nevar taads buut - tikai subjektiivs ... neesmu teicis arii ka viens sliktaaks vai labaaks, ar to, ka teicu sausinju vienam tas var buut labaaks, citam sliktaaks, tas kaa pats spried ... viena lieta gan laba skandinaavu zemee, ja letinj cilveeks grib atmest piipeeshanu un arii dzeshan, brauc uz shiim zemeem, to var izdariit dadz vieglaak, bet par cilveekiem, taa nu tas ir, spriediet pashi. Redz jo ilgaaku laiku tu padziivo sheit, tu saac saprast kultuuras atskjiriibas un kaut gan dziivojam ne taalu no Somiem kultuuras atskjiriibas ir diezgan lielas ...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lago
2004-07-13 13:25 (saite)
Es arii neteicu, ka Tu teici, ka tas ir objektiivs viedoklis. Es uzsveeru, ka tas ir subjektiivs....:)
Es domaaju, ka dziivojot jebkur citur, ne pierastajaa latviehsu videe, tad saproti, ka atshkjiriibas IR. Lai arii shkjiet - tas tepataam vien - kaiminjos!
Es arii esmu prom - Vaacijaa, ja atceries! Un arii sheit, ar dienu jo vairaak saprot, ka sheit IR savaadaak! Ka esam atshkjiriigi.
Lai gan Vaacija vareetu buut tuvaaka Latvijai, kultuuras zinjaa (un zinaam - kaapeec...), nekaa Somija.
Logjiski jau!:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]elina
2004-09-17 20:39 (saite)
man visādā ziņā patīk somu mūzika un flimas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]guncy
2004-09-18 00:55 (saite)
taadeelj jau ir interesanti, ka cilveeki ir dazhaadi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?