Gucis ([info]gucis) rakstīja,
@ 2005-09-29 13:23:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
lietus laases logaa...laiks ierakstam
Iespeejams atkaartoshos, iespeejams savaarstiijums, iespeejams viskaukas taapeec nomeeri septinjas reizes, pirms

Pirmajaa weekendaa saruupeejaam karaliskas vakarinjas ar kreveteem kjiinieshu gaumee un manu cepumkuuku. Selgas cepumi, protams, Amerikaa nav nopeerkami, tomeer arii aizstaajeejcepumi bija tiiri OK, bet vislielaako paarsteigumu sagaadaaja fakts, ka atradaam iebiezinato pienu ar cukuru, par kuru shaubiijaamies visvairaak. Nu OK, Latvijaa taa kuuka sanaak tomeer kaut kaa savaadaak (labaak), bet diezgan laba sanaaca arii te. Paareedaamies nepajokam un jaaatziist arii alus un viins netika zheelots un peec taa visa stipri aatri atsleedzos. Protams, arii shobriid man nav skaidrs, kuraa briidii mans fiziskais kjermenis ir gatavs likties uz auss, kaut nu jau vismaz nemostos trijos naktii un arii ap diviem dienaa jau nenaak miegs. Esmu adapteejusies. Uz terases ap vienpadsmitiem vakaraa malkojaam alu un teerzeejaams par sho un to un gaiss tieshaam vibreeja no cikaazhu (vai kaa taas pareizi sauc?) sisinaashanas/zummeeshanas. Muusu sienaazhi un zemesveeziishi netiek liidzi. Briizhiem nepieradinaatajai ausij pat gribeejaas izsleegt uz mirkli to skanju. Ah, kas tas bija par fantastisku vakaru ar zvaigzhnjotaam debesiim, beidzot arii miteejies karstums un tik maigs un raams un silts. Fantastiski!

Pie katras maajas, protams, ir izkaarts Amerikas karogs. Vispaar amerikaanjiem ir ljoti svariigi paraadiit savu attieksmi visiem redzamaa veidaa. Pie vienaam maajeleem karogi bija tik lieli, ka slauciija zemi, pie citaam atkal knapi ieraugaami, pie veel citaam gaumiigi saskaniigi izmeeri. Jo patriotiskaaks, jo lielaaks? Nu nez, bet ar to vinji sacenshas. Maniem draugiem arii esot vismazaakais iespeejamais karodzinsh, jo netiek pieljauts, ka nav vispaar. Vinji ir veiksmiigi nomaskeejushi aiz pukjeem un es pat nepamaniiju. Teicu, lai izkar latvieshu karodzinju, lai shiem ir ko briiniities.
Jaa, un veel vinjiem te ir taadas bantiites visaadaas kraasaas - gan liimeejams uz mashiinas, gan ap roku neesaajamas. Vienas noziimee, ka tu esi par Ameriku, citas, ka tu esi kruuts veezha victims, citas pret aids, veel citas par ticiibu utt. Katraa zinjaa ir maz taadu autinju, kuras neraada taa iipashnieka nostaaju kaadaa (dajebkaadaa) jautaajuma. Liidz pat uzrakstiem "fuck Bush"..."I am what is in my head" utt. Un tagad sakas pirmsveeleshanu kampanjas un vinji driikst nomelnot savu oponentu...oi, oi, oi mati celjas staavus.
Un biezhi vecaaki uz saviem autinjiem liimee, no kuras skolas vinju ultrextragudrie beerni graduated un visu nemaz nevar atcereeties, kas uz tiem autinjiem bija saliimeets. Un feini ir tas, ka gandriiz visaas stacijaas degvielu uzpilda forshie puishi un tu tik iedod naudinju pa logu un brauc taalaak.
Pirmdien un otrdien kaa topograafiskais idiots uzticeeju sevi tuuristu sarkanajam autobusam, lai apjeegtu, kaada ir ielu sisteema "dabaa" un patiesiibaa ljoti veertiigi arii taapeec, ka kaa ar karotiiti ielej tevii daudz interesantas informaacijas. Protams, neiztika bez amerikaanju stulabajiem jocinjiem un komentaariem, bet nu jau saaku pienjemt daudz vieglaak, ka vinji tieshaam taadi ir - mazliet pastulbi vai panaivi. Kaut ne visi, gids, kas vadiija tuuri pa Haarlemu bija reti labs un gaumiigiem jokiem. Un viens atkalbija mazliet iezilaa kraasaa es domaaju, peec pirmaa idiota noleemu, ka shodien man nav paveicies, bet puisis tieshaam labi staastiija. Nu re, esmu pilna nelaagiem stereotipiem. Man visaas tuurees veicaas ar seedvietu, tiku malaa, liidz ar to vareeju baudiit patiesi labi visu, ko mums pasniedza. Kaut kaa gadiijaas, ka daudz texasieshu bija un viens onka atkal dikti gribeeja runaaties - saproties atbraucis ar sievu 25 gadu kaazu jubilejaa uz paaris dienaam uz NYC...pirmais, ko nodomaaju, ka veelu appreceejies. Nu ja, jaabuut gatavam, ka ar tevi vienmeer kaads gribees pateerzeet, neskatoties uz to, cik savilkt gjiimis tev ir. Un jo druumaaku seju raadiisi, jo vairaka vinshh no tevis gribees izspiest prieciigaaku sejas izteiksmi. Taa kaa nav variantu - jaakomunicee :)
Tuuristu busam ir vairakaas opcijas. Es panjeemu chetri vienaa, jo principaa izbraukaaju visu Manhattan un Brooklyn un maksaaja tas 49$ (viena tuure atsevishkji maksaa $37). Biljete deriiga 48 stundas un vari braukt cik reizes gribi, kaapt iekshaa un aara. Vairaakas reizes sanaaca braukt mazu gabalinju downtown loop un arii tas bija deriigi, jo katrs gids akcenteeja ko citu.
Veel par briivu piedaava fery apbraukshanai ap briivibas statuju, kuru gan ljoti labi var redzeet gan no tilta, gan seaporta un veel vienas krastmalas ielas. veel neesmu izstaigaajusi. Par 45$ var iegaadaat braucienu ar laivinju apkaart salai...veel domaaju, ko un kaa dariit.
Principaa tuures te piedaavaa visaadas, pasham tik jaaizveelas, cik gribi maksaat un cik reaali vari paspeet visu izmantot. Visi bukleti tiek rupiigi saglabaati, ja nu ir interese.
Ar tuuri biju tieshaam apmierinaata, bet neskatoties uz to, ka paarsvaraa sanaaca seedeet, tomeer kaut kaa paarskreejieni no viena businja uz otru, burzma, tad koncentreeshanas uz gidu staastiem...arvienvaardsakot no plkst. devinjiem liidz pieciem ne eedusi, ne dzeerusi triecientempaa liidz pat peedeejam busam uz Brooklyn guvu priekshstatu. Normaali nav taa jaaskrien, bet shodien soliija lietu, kas arii bija, taapeec gribeeju visu paspeet. Tuure ir laba arii taapeec, ka var atziimeet vietinjas, kur peec tam veerts aizchaapot kaajaam.
Vakaraa uz muuziklu Movin' out, un vairaak neko negribeejas. Viens alinsh un gultinja.Ak, jaa peec muuzikla muus uz ielas sagaidiija puishi ar richaam...vesels bars piedaavaajaas uztaisiit tev a lot of fun...njemot veeraa aarpraatiigo satiksmi es domaaju tas tieshaam ir a lot of fun, ja tieshaam izdodas dziivam tikt galameerkjii :))) nedomaaju, ka sho pasaakumu izmeegjinaashu. jaasaka - man kaa zhoperiitim, kaut kaa praats nenesas uz taadaam emocijaam.:)
Veel par tuureem runaajot, no riita braucu ar metro. Pashaa tunelii ir shausmiigi sutiigs un karsts un diezgan baiss, bet arii tur speelee ielu muzikanti starp citu ljoti baudaami. Pats vagons kondicioneets un jaasaka tieshaam eerts paarvietoshanaas liidzeklis. Un netipiski Riigas sabiedriskajam transportam, metro ir pilns ar klerkiem zoliidos ancukos un daamiiteem kostiimos. Protams, ljoti pieejams ir arii taxis. Nu ja, no riita izstaigaajos pa vairaakam ielaam, gan nonaakot centraa, gan paejot taalaak nomalee pie upes. Cilveeku pluusma ir riita un vakara stundaas ir neiedomaajama...apmeeram kaa demonstraacija. Tas protams, ap centraalajaam ielaam un galvenajiem ofisu debesskraapjiem. Cilveeki visaados izmeeros, stilos, kraasaas, un arii peec apgjeerba nav iespeejams noteikt aara temperatuuru, jo viens jau apvilcies rudens meeteli, cits veel topinjaa un shortos. Atgaadinaashu, ka ir ap +25C.
City tour ir lieliska, lai pierastu pie valodas un, ja pirmajaa dienaa kaut kaa neuztveeru veselaam fraazeem textu, bet nu jau juutos komfortabli, jo nav jaasasprindzinaas un nav arii jaapaarjautaa..tipa sho nado...sho pristal. Turklaat arii tieshaam interesantas vietinjas atraadiija tuures laikaa, ir taada kaa pieminjas vieta Nine Eleventh upuriem, ir diezgan daudz visaadu skulptuuru, ir ljoti skaista arhitektuura un, ja man kaads jautaa tad uptown loop, ieskaitot Haarlemu un rajonu ap Centraalo parku virzienaa uz ziemeljiem, man arhitektoniski shkjita visskaistaakais. Ljoti diivaini izskataas rajoni, kur starp diviem debesskraapjiem iespiesta veca maza maajele ar ne vairaak kaa pieciem staviem. Taa kaa World Trade Center nav, tad kaa augstaako uz skaistaako debesskraapi vinji min Empire State building, bet jaataziist, ka man skaistaakais debesskraapis shkjiet Chrysler building ar skaisto kupolu. Bet tas ir gaumes jautaajums.
Manhattan ir ljoti dziiva un te notiek neidomaajama rosiiba. Tiek biidiiti visaada izmeera ratinji un ielu eedmanjas un kisoki utt. Protams, ir miljons ielu tirgotaaju, kas visaadi iedomaajas, ka tu buusi tas, kas attistiis vinja businessu un iesaakumaa mazliet jociigi shkjita, ka tev kaac pa briidim uz ielas uzrunaa, vai kaut ko piedaavaa, vai neuzkriitoshi censhas iechuksteet kaut ko ausii. Jo galvenais ir pieveerst uzmaniibu un tad jau iistais business tikai saakas. Jaa, vinji te ir taa audzinaati, ka biidiit lietas var visos neiedomaajamaakos veidos. Apskauzhami. Ir lietas, ko no vinjiem pamaaciities.
Taa kaa satiksma ir ljoti heavy, tad feins bija skats, ka lielaas viesniicas portjee iznaak uz ielas un nostopee visu satiksmi, lai klientiem shkjeersielaa novadiitu divus taxshus. Demokraatiski. Un veel viena daamiite kabriitii vienlaiciigi eeda, dzera, brauca, runaaja pa mobiilo un kaut ko veel rakstiija plaanotaajaa. Luuk, kaa jaamaak. A, jaa vinji brauc shausmiigi neorganizeeti un veel vinji ir baigie piipinaataaji un emocijas tiek visaadi arii izraadiitas...roku vicinaashana, dazhaadu pirkstu kombinaacijas, kliegshana utt. Bardaks riktiigs.
Ljoti tiek reklameets arii centraalais parks, bet es tur neko taadu nesaskatiiju, taa kaa sen nav lijis tad taads mazliet aizkaltis parks un es domaaju, ka tas tiek taa izcelts taapeec,ka Manhattanaa principaa nav koku un taads parks ir vieniigaa zaljaa vieta, kur paseedeet vai pastaigaaties. Ir arii dazhi mazi zalji skveerinji, bet pricipaa skolas beernelji speelejas uz ielas un maaju trepiiteem. Arii kur apseesties nav daudz un ap parku visi solinji cilveekiem noseeti un veel vinji tusee arii pa muzeju trepeem. Vietas te tieshaam ir maz.
Nu ja un vakar peec tuures, taa kaa paspeeju uz peedeejo bruklinas busu, izmeta mani kaut kur nesaprotamaa vietaa, tad nu jushanu gaaju un protams, mazliet tomeer greizi nogaaja...iegaaju kaut kaadaa aizliegtajaa zonaa. Heh, smuks mells policejs pasuutiija mani pa citu ielu. Tas bija patiikami. :)
Un liftaa atkal satiku kaiminjieni ar suni, kursh atkal dikti gribeeja draudzeeties, bet vinjam neljaava un izkaapjot no lifta vinja mani pasuutiija guleet...tipa goodnight ap pieciem vakaraa :))
Jap, tie jau ir siikumi.
Balozhi un zvirbulji te ir.
Un skaisti saullekti un saulrieti te ir.
Bet rudens kraasas es nepaspeeshu izbaudiit, jo tas viss te buushot peec divaam, trim nedeeljaam.
Aaaa... pavisam aizmirsu, bet staastot tas vairs nav koloriiti, pie vienas no tuuristu busa pieturaam tieshaam koloriits mellais treninjteerpaa paardeva mineraaluudeni ar speciaalu knaiblei liidziigu uzparikti pasniedzot pudeli uz otro staavu un savaacot dolaaru. Un staigaaja vinsh gar to busu un skaljaa balsii dziedoshi izpildiija: "cool water one dollar...one dollar cool water". redz, lai buutu atskanjas, cool waterim ir jaamaksaa viens dolaars. To es saprotu!
Jaa, un vakar visu dienu saule sejaa un piere un deguns spiid kaa lampinjas :))
Veel jo projaam ir baigi feini. BET, leenaa garaa saaku pierast pie visa.
Nu re, pa sho laiku jau zilas debesis un sonnenshine un es eju ielaas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

jautājums netēmā:
[info]smille
2005-09-30 15:19 (saite)
Vai vari lūdz padalīties ar info, kur var iegādāt uzbeku tiešā reisa biļetes? vai kkur internetā var nočekot datumus un cenas? Meklēju googlī, bet neko prātīgu neatradu..

un raksti tu forši - tā, kā ir. Riktīgi atsauca atmiņas par NY pirms 3 gadiem ap šo pašu laiku (ok, nedēļu vēlāk) - par 5stāvīgu māju, kas 40stāvnieču pagalmā izskatās pēc piparkūku mājiņas, par trako satiksmi, par double parking, par pilsētas izstaigāšanu krustām šķērsām, par metro sutoņu, par... ar daudz ko vēl.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: jautājums netēmā:
[info]gucis
2005-09-30 16:12 (saite)
Es pirku Cassandra- www.cassandra.lv. Principaa ljoti operatiivi straadaa ar e-pastu. Un es tur daudz nepeetiiju, bet visu noprasiiju un peec biljetes braucu uz Matiisa ielu starp Barona un Chaka ielu. Turklaat, uz man veelamo laiku bija riktiigi izpirkts reiss, bet vinjas ielika kaut kaadaa important kategorijaa un es dabuuju gan piemaksaajot. Biljete parasti maksaa ap 380 Ls ekonomiskajaa klasee. Biznesa klase laikam ap 700 ls bija.
Bija veel viena firma, kuru mni draugi izmantoja, bet taa uzreiz man pateica, ka biljeshu nav uz to laiku bez iespeejaam kaut kaa dabuut. Es neatceros, kaa sauca, bet bija iisss nosaukums un kaut kur Valdemaara ielaa bija adrese. Veel atradu, ka ir taads saits www.turists.net, bet par to neko nezinu.

Nu redz, kaa neko jaunu nepasaku. Tiem, kas bijushi, viss zinaams, kas nav bijushi, tie to nevar sapast visticamaak.

Starp citu ir kaudzeem reisu ar paarseeshanos, tos arii Cassandra piedaavaa, ja paprasa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: jautājums netēmā:
[info]gucis
2005-09-30 16:15 (saite)
Aaa, defaultaa reisi uz NY iet ceturtdienaas un sveetdienaas un atpakalj, ja atminja nevilj, piektdienaas un sveetdienaas kaut kaa taa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: jautājums netēmā:
[info]smille
2005-09-30 17:01 (saite)
paldies par info. es tieši gribēju bez pārsēšanās, jo tās stundas lidostās ir gandrīz vai nogurdinošāk, kā pats brauciens.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?