Vientuļais stepes vilks - Par pilsonības trādirīdi. [entries|archive|friends|userinfo]
Dieva nāve

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Par pilsonības trādirīdi. [8. Mar 2012|11:36]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]
[Troksnis |Beck - Diskobox]

Vai vajag, piemēram, visiem Latvijas Republikā dzimušiem nepilsoņu bērniem automātiski dot pilsonību? Es saku - nē, un pamatošu kādēļ tā domāju. To varētu salīdzināt kā zīdaiņus "iesvēta" kādā nebūt reliģiskā konfesijā, cilvēkbērnam neko neprasot. Pēc manas saprašanas cilvēks drīkst izdarīt savu izvēli, kad apzinās, vai vēlas būt šīs valsts rezidents de jure, aiziet uz sūda naturalizācijas eksāmenu, kas būtībā ir tikai žests - es vēlos, un viņam to iedod. Pēc būtības, kas tad ir būt pilsonim pozitīvais faktors? Pa lielam - drīkst vēlēt un pārsvarā tas arī ir viss. Un nevajadzētu pseidonepilsoņiem bubināt, ka šī procedūra ir pazemojoša (?!). Vēlies - ej, nē - sēdi rāms un nemelo sev, citiem, valstij!
Linkvajag?

Comments:
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:8. Marts 2012 - 11:54

offtop

(Link)
Klau, neticēsi, bet šonakt es biju ciemos pie Tevis, kur Tavs kaķis Tevi sakoda!!! Es pamodos un nodomāju, ka man obligāti šitais Tev jāpastāsta! :D :D
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:8. Marts 2012 - 11:56

Re: offtop

(Link)
Tam tiešām ir grūti noticēt.:D Mājās ar lopu pedagoģiski parunāšu, lai nelien citiem sapņos.:>
[User Picture]
From:[info]kramers
Date:8. Marts 2012 - 11:57
(Link)
Un ar ko ta pilsoņu bērni ir labāki? Lai kārto eksāmenu un pierāda ka ir skolā ko iemācījušies! Un ja sīkais izkrit eksī, tad arī vecākiem pilsonību nost! ;)
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:8. Marts 2012 - 12:00
(Link)
Pilsoņu bērni, starp citu, oficiāli drīkst atteikties no savas de jure pieskaitīšanas teritorijai, kurā gadījies piedzimt. Es nesaku, ka labāki, šis bija piemērs pēc būtības.
[User Picture]
From:[info]marija
Date:8. Marts 2012 - 12:41
(Link)
lai bērns būtu pilsonis, vecākiem tikai jāiesniedz lapele, ka pilsonība jāpiešķir, varbūt tādu pat likt aizpildīt pilsoņu bērniem?
un piederība vai nepiederība valstij ir tikai būtisks aspekts, jatas nosaka privilēģijas ES vai Krievijā vai citur.
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:8. Marts 2012 - 12:45
(Link)
Hm, nē, tas tad būtu līdzīgi kā ar SIA Baznīca, ja pilsoņupilsoņiem jāparaksta kādas lapeles. Es runāju par izvēli, kad cilvēks sāk apzināties ko viņš vēlas. Izstāsti sauso pienesumu, ja zīdainis ir vai nav pilsonis de jure?
[User Picture]
From:[info]marija
Date:8. Marts 2012 - 13:37
(Link)
es proncipā uzskatu, ka nav pienesuma no nepilsoņa. izņemot valsts apmaksātās skolas, medicīnu, pabalstus, drošību utt. un tas cilvēks ar savu esību pat nespēj piedalīties valstiskos procesos, tad kāpēc viņam par to vispār interesēties.
un valtij ir būtiski pateikt, ka bērni ir svarīgi un ja viņi te dzimst tad viņi ir gaidīti.
man tas šķiet kaut kā adekvāti.
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:8. Marts 2012 - 13:41
(Link)
Kādos valstiskos procesos piedalās mazs bērns? Neviens jau nesaka, ka viņi nav svarīgi, šis tikai bija viedoklis (mans, personīgs) par konkrēto tēmu, izdzirdot jaunu nepilsoņu gaušanos, ka pazemojoši ir aiziet pie institūcijas un pateikt - jā, es gribu būt pilsonis, ko viņam tad iedod, nevis kaut kādi automātiskie procesi. It kā tie lojalitāti ietekmē, ne sūda! (es atvainojos)
[User Picture]
From:[info]marija
Date:9. Marts 2012 - 10:56
(Link)
:) bērns jau nepiedalās, bet tas, ko es saku, ka ja viņš ir pilsonis tad apzinīgā vecumā var sākt sevi apzināties kā piederīgu valstij un sekot līdzi notikumiem, kas nozīmē arī 18 gados piedalīšanos ar savu balsi pasākumos. tas ir par vienu pilsoni vairāk no demogrāfijas viedokļa.
es protams, neņemos teikt, ka šis pilsonis būs īpaši uzticīgs latviešu valodai kā vienai valsts valodai, bet varbūt viņam vecāki vismaz nebūs ieaudzinājuši to aizvainojumu, kā ir būt nepilsonim.
man likās, ka referendumā visi tādi aizvainoti un apvainojušies. tie, kas var balsot, bet kuru radi nē.
[User Picture]
From:[info]after_dark
Date:8. Marts 2012 - 15:32
(Link)
kā pilsone, kura 18. gadu vecumā pakļāva sevi šim satraucošajam pārbaudījumam, saku, ka tas ir aizvainojoši. cilvēkam, kurš Latviju uzskata par savām mājām, ir grūti saprast, kāpēc kādam kaut kas jāpierāda. es uzskatu, ka man ir divas dzimtās valodas, bet redz, man kaut kādai tantei bija jāpastāsta par saviem hobijiem un jāpierāda, ka protu latviešu valodu. es ķiķināju, komisija sarka, jo reti kurš latvietis spēj pateikt, ka neesmu latviete. ja kādam raivjdzintarveidīgajam no tā vieglāk palika, aber lūdzu, bet šis stāsts ir par paēdušo un izsalkušo, kuri diez vai var saprast viens otru :)
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:8. Marts 2012 - 15:36
(Link)
Mazliet dīvaini, ka tu to uztvēri aizvainojoši, es gan viedoklī taisni uzsvēru, ka Tev ir izvēles iespējas...
[User Picture]
From:[info]after_dark
Date:8. Marts 2012 - 15:45
(Link)
aizvainojoši ir tas, ka man šī izvēle bija jāizdara un Tu kļuvi par pilsoni automātiski. jebkuršs normāls, Latvijā dzimis krievs, uzskata to par savu dzimteni - mums nav jautājumu par to, kuras valsts pilsonību mēs vēlamies. protams, ka savas - Latvijas.
arī tas, kā noris šis process.. cik latvieši spēj precīzi, bez kļūdām UZRAKSTĪT valsts himnu? cik no viņiem izcili nokārtotu vēstures testu? domāju, ka tik izglītoti latvieši kā Tu ir mazākumā, bet viņi tik un tā kļūs par pilsoņiem, jo redz asinis zilākas.
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:8. Marts 2012 - 15:50
(Link)
Es diezko izglītots gan neesmu, taisnības labad. Nepieļauj, ka arī man šis automātiski piešķirtais nešķiet loģisks? Varbūt es arī gribētu pats izdarīt izvēli un tad ar to lepoties ko? Cepiens nevietā, negribēju te rosināt naidu starp tautībām un rasēm, ka tik DP jau neklauvē. Pateicu viedokli laikam tādā formā, ka būtiskāko Jūs neredzat tajā (negribat?), to kodolu manā viedoklī. Projēhaļi laikam:(
[User Picture]
From:[info]after_dark
Date:8. Marts 2012 - 15:53
(Link)
a, nu redz, Tavā ierakstā trūka tas, ka šo izvēli vajadzētu arī latviešiem. tāpēc nomierinies, kā mazākumtautību pārstāve apliecinu, ka neko nekurini :D

p.s. cepties, necepos, jo izcepos vakar, kad ltv skatījos :D
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:8. Marts 2012 - 15:56
(Link)
Teiksim tā, katrā tautā ir gan idioti, gan sakarīgie, bet konceptuāli es no sava rakstītā neatkāpjos, lai arī man "zilās asinis" un neviens nejautāja. Nē, es tomēr akcentēju uz izvēles došanu postā definētajai grupai, jo lojalitāte valstij un/vai pilsonība nav viens un tas pats.