gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
Esmu gramstījies gar viņa un dažu citu evo psihologu ārtikliem, kas domāti populārai lasīšanai. Ņemot vērā, ka vairums iegūto secinājumu tajos atbilst manai empīriskajai pieredzei, gandrīz visu man zināmo cilvēku empīriskajai pieredzei, ar viņiem par to runājot, un gadsimtiem krātajam common sense, kas izpaužas kā mākslā tā praktiskajā kultūrā, man tas ir overwhelming pierādījums beyond reasonable doubt, ka tieši šīs interpretācijas ir valīdas in general sense (ja nesāk nodarboties ar kārtējo ''vot man vir viens draugs, kas galīgi nav tāds'', ko nez kāpēc zinātnes voršiperi paši nereti mīl izmantot), savukārt sociālkonstruktīvisms ir sadomāta derebeģeņ, lai bīdītu adžendas.

Ja jau nav iebildumi pret metodoloģiju (par ko es nešaubījos, jo cilvēkam ir zolīdi kredenciāļi), tad var vienīgi runāt par to cik lielā mērā bioloģija un kultūra, veicot savu nebeidzamo atgriezenisko cilpu ietekmē viena otru. Man šķiet šim vajadzētu būt centrālajam izpētes laukam, runājot par kompleksajām mūsdienu cilvēces problēmām. Protams, ka mēs neesam gluži šimpanzes. Skaidrs ir tas, ka mēs savu kultūru esam veidojuši, lietojot savus bioloģiskos treitus, kuri ir primāri vismaz no sākumā. Ar laiku kultūra kļūst par tādu kā jaunu slāni, sefirotu až, kurā notiek paralēlas lietas nedaudz citā modusā, bet saglabājot kauzālu korelāciju ar apakšējiem procesiem un var ietekmēt uzvedību "atpakaļ", tajā ko Ctulhu minēja, overraidošanas procesā.
Piemēram dažādu reliģiju normas un idejas par jābūtībām vai vienkārši abstraktie priekšstati par esību un kā ar to dzīvot ir absolūti grandiozs overraids pār dzīvnieciskajiem instinktiem un sadzīves rituāliem.
Then again, es esmu vairāk metafizikas pusē un intuitīvi pārliecināts par as abovwe, so below principu, no kā izrietētu, ka evolucionārā zinātne tikai verificē arhetipiskas lietas, kas piemīt Cilvēkam. Par to, protams, es netaisos strīdēties, tas nav svarīgs sabžekts šajā kontekstā, bet vismaz secinājums, ka postmodernā šalava brauc pilnīgā auzās vai pat ir apzināta melu mācība, liekas apstiprinās gan no zinātnes gan tradīcijas skata punkta.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?