Toulouse-Lautrec ([info]gentle) rakstīja,
@ 2007-10-18 20:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
EconoTerror
Man gribētos paņemt atvaļinājumu uz trīs mēnešiem, tā skaitā bezalgas atvaļinājumu, ģitāru, nedaudz naudas un aizbraukt uz ārzemēm, lai dziedātu uz ielām un visiem stāstītu par to, ka esmu manā valstī pie varas esošo ekskomunistu izvērstā ekonomiskā terora upuris - zemnieks, kas ir spiests tā vietā, lai apsaimniekotu zemi saskaņā ar dabu, strādāt pilsētā, lai varētu nomaksāt nodokļus un nenošķirtos no sabiedrības.

Man bail pazaudēt zemi. Ne tikai to, kas ir manās rokās, bet arī to, kas nav. Varbūt tur svešumā man izdotos savākt naudu, lai nopirktu to zemes gabalu, ko kaimiņš vēlas pārdot par tādu naudas summu, par kādu pat ne katrs ārzemnieks vēlas pirkt. Visi gaida tos ārzemniekus ar lielām naudām, lai atdotu savus laukus. Atceros, paziņa centās nopirkt gabalu, lai pārdotu dāņiem intensīvās cūkkopības fermu celšanai. Viņi tās cūkas uz Krieviju eksportējot un no Latvijas esot tuvāk. Nepalīdzēju viņam. Nezinu, kā tur beidzās. Zinu tikai, ka Cēsu rajona zemnieki nesen sūdzējās par jaunajiem kaimiņiem, kas 'smirdina pagastu'. Pie mums vēl nekur nesmird. Valmieras rajonā savukārt dzenā 'kūlas audzētājus'. Pie mums vēl nekur nedzenā, bet nav izslēgts, ka sāks. Domāju, ka sadarbojas ar 'investoriem', kam ir vajadzīgas zemes. Jo, ja nemaksās sodus un nodokļus, ar 'taisnīgās' tiesas spriedumu zemniekam var atņemt arī īpašumtiesības. Šķiet, ka man ir ideja, kā var tikt vaļā no kūlas arī bez zāles pļaušanas un, protams, bez ugunsgrēkiem. Varētu ietaupīt. Pagaidām neatklāšu. Vispirms izmēģināšu.

Nākotnē plāno saraut ES kvotas lauksaimniecībai. Varu tikai minēt kādas sekas tas nesīs. Ceru, ka tās pozitīvās - iespējas saražot daudz produkcijas trūkuma dēļ zemnieki pāries uz bioloģisko lauksaimniecību. Kādreiz dzirdēju no kādas zemnieces, kas arī ir pasniedzēja kādā koledžā, ka Latvijas zemniecība, ja būtu ideāli bioloģiska, spētu saražot produkciju vienīgi vietējam tirgum, un eksportam nekas īpaši daudz pāri nepaliks. Iespējams, ka ārzemju investori, kas vēlas nodarboties ar zemkopību, zaudētu interesi pret nekustamo īpašumu šeit.

Var būt arī cits scenārijs. Zemnieki nepāries uz bioloģisko lauksaimniecību un sāks atbrīvoties no zemēm. No kādas vācu meitenes dzirdēju, ka viņas ģimenei Vācijā bija līdzīgs liktenis - atteicās no zemes. Bet cēlonis cits - netika galā ar konkurenci. Jā jau Vācijā iet grūti, tad pie mums būs vēl smagāk. Pie masveida pārdošanas zemēm atkal kritīsies tirgus vērtība. Šo procesu paātrinās tas, ka bez ienākumiem nekustamā īpašuma nodokli neviens uz to brīdi nebūs ieinteresēts maksāt. Tad zemes atkal kritīs 'investoru' rokās. Iespējams arī, ka sāksies masveida apmežošana. Tas nebūs slikti, bet atkarībā no tā, kādā veidā apmežos. Atliek vienīgi cerēt, ka ar to nodarbosies latvieši nevis 'investori'. Latviets ar kaitēkļiem mežā cīnās uzstādot būrīšus zīlītēm, bet investors cīnīsies ar pesticīdiem.

Labi tomēr, ka neviens cilvēks nedzīvo mūžīgi. Citādi nekas nekad nemainītos. Kaut gan, ja ticēt Dievam, mūzīgā dzīvība ir iespējama. Tad novēlu, lai Dievs to dod tikai tiem cilvēkiem, kas savā rīcībā viņam kalpo. Tad kādu dienu viss noteikti būs kārtībā.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?