Toulouse-Lautrec ([info]gentle) rakstīja,
@ 2007-04-13 22:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Finanšu piramīdas
Kas gan to būtu domājis, finanšu piramīdas joprojām ir dzīvas, un pie tam vēl atšķirībā no tā, uz ko biju uzdūries pirms 10 gadiem, mūsdienu finanšu piramīdas ir krietni progresējušās.

Agrāk tas bija saietiņš kādā tumšā sabiedriskajā stūrītī, kur pusmūža onkuļi un tantes centās pierunāt dažādus cilvēciņus, ka kosmētikas un garšvielu tirdzniecība internetā būs ienesīgs bizness un, ja izdosies atrast izplatītājus, tad pašiem nenāksies ar pārdošanu nodarboties, tikai saņemt procentus no pārdotā. Un ja tiem 'apakšējiem' izdosies atrast vēl papildus izplatītājus, tad peļņa būs vienkārši pasakaina.
Uz to Latvijas cilvēks varēja vienīgi paspiest plecus, iebāzt rokas tukšajās kabatās un aiziet prom.

Tagad tas vairs nav tāds rupjš 'muļķīšu meklēšanas saietiņš'. Tagad tas ir smalks 'muļķīšu meklēšanas saietiņš'. Ir krāšņas grafiskās prezentācijas, portatīvie datori, mikrofoni, gados jauni cilvēki, labi ģērbti, labi izglītoti, prot pareizi izrunāt Bila Geitsa vārdu (pirms desmit gadiem viņu sauca Bills Geitiss), arvien grūtāk saprast, ka runa ir par "neko".

Bet mūsdienu finanšu piramīdu Faraoni ir krietni atklātāki. Tiesa gan, ne uz ko nenorādīs tieši. Bet pateigs gan, ka pamatā nauda rodas no "jūrnieku sievām, kas notriec vīru naudu" un to, ka networka darbības mērķis ir "cilvēka vērtības paaugstināšana", ko es saprotu, ka labu attieksmi pret labu naudas avotu. Atliek tikai izvilkt zemtekstus, nopūsties par divām stundām notriekta laika un aiziet prom bez nekā. Būtu vismaz kafija ar bulciņām bijusi.

Pie mums cilvēki atnāk uz šādiem semināriem un jautā Faraonam: "Kur dabūt naudu"? Bet faraonam nav atbildes. Vismaz tādas, kas būtu lietderīga. Jautājums ir provokācija, un atbilde arī. Ņemiet kredītus, aizņematies naudu no draugiem, izmantojiet pamatdarba algu - "naudu var dabūt jebkur". Un šī procesa veiksmi pēta zinātne "Uspeholoģija" par ko piramīda veic apmācību.

Zinu, ka rietumos finanšu piramīdas ir populāras. Bet cilvēki, kas tajās darbojas, apzinās pasākuma tukšumu un paši par to saka, ka "Piedalās tikai izklaides pēc" un "Peļņu gūst tikai piramīdas virsotnes ļaudis". Tāpēc arī Latvijas faraoni saka, ka gribētu nodarboties ar šo "biznesu" Eiropā. Un to ir viegli saprast - rietumos ir krietni vairāk cilvēku, kam nav ko darīt un kam ir brīvās naudas. Bet pie mums līdz tam ir tālu. Tiesa gan, parastā tirdzniecība Latvijā arī ļoti lielā mērā atgādina finanšu piramīdas. Piemēram, datortehnika. Un, pats par sevi, homeopātija. Vienīgais, tik liels starpnieku skaits spēcīgi uzskrūvē cenas. Tāpēc, ja Jums ir, ko darīt, neapmeklējiet finanšu piramīdas.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?