making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[17. Mar 2021|13:41]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Runājot par nākotni, man liekas, Azimova Foundation sērija daudz labāk apraksta civilizāciju vienas sistēmas ietvaros.

Gan ceļojumu un komunikācijas iespējamība (ja atmetam no fizikas viedokļa neiespējamos kuģus, kas pārsniedz gaismas ātrumu), gan citi aspekti, kuri galaktikas mērogiem vienkārši neatbilst. Piemēram, Trantors ir planēta-pilsēta, kas ir pārapdzīvotība, aptuveni 99.9% planētas virsmas atrodas viss atrodas zem kupoliem, vispār nav lauksaimnieciski izmantojamās zemes, pie tam visu pārtiku viņi ieved no ārpuses. Un tur dzīvo, hold your breath... 40 miljardu cilvēku! Tai pašā laukā, ja iedomājamies, ka Trantors ir nevis planēta, bet gan paliela habitatu grupa, tad viss nostājas savās vietās. Katrs habitats (50 milj cilvēku) ir viens Trantora sektors; šis arī varētu izskaidrot kāpēc pastās tāds stingrs administratīvs iedalījums sektoros, kur katram sektoram ir sava kultūra un iemītnieki; viņi gluži vienkārši dzīvo vienā megastruktūrā.

Kopā Azimova Impērijā ir miljoniem planētu, kuros dzīvo kvadriljoni cilvēku. Pilnīgi reālistiski Saules sistēmas ietvaros, bet ļoti underwhelming galaktikai.

Cits aspekts ir politiskais - izbrīna nevis tas, ka Impērija brūk kopā, bet tas, ka tā vispār kādreiz ir varējusi funkcionēt. Paredzams, ka jau Saules sistēmas ietvaros vienotu jurisdikciju veidot būtu bezjēdzīgi (nerunājot par to, vai ētiski). Azimovs protams smēlās iedvesmu Decline and Fall of the Roman Empire, nevis mēģināja zinātniski modelēt nākotnes politiku.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:17. Marts 2021 - 14:20
(Link)
Vai tad Azimovam bija kaut kādas aspirācijas uz to, ka viņa darbs varētu būt kaut kas vairāk par fikciju?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Marts 2021 - 14:23
(Link)
Atpako, ko domā ar "fikciju"? Worldbuilding parasti ir daļa no tā, ko autori dara.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:17. Marts 2021 - 15:14
(Link)
Es šo tavu postu izlasīju kā Azimova nākotnes vīzijas kritiku.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Marts 2021 - 16:02
(Link)
Lai kritizētu "Hariju Poteru", nav jātic raganām un burvjiem. Var norādīt, ka tajā skolā viņi neievēro Health and safety regulations, vai ka burvja karjeras iespējas tajā pasaulē ir visai bēdīgas, savienojot ar principu, ka tas viss ir tikai fikcija. Sci-fi protams ir sarežģītāk, jo idejas uz ko tas balstās var būt īstajā pasaulē realizējamas, bet nedomāju, kas tas ko būtiski maina šai gadījumā.
[User Picture]
From:[info]shrdlu
Date:17. Marts 2021 - 18:48
(Link)
Mjā, politiskā ziņā sci-fi, šķiet, nespēj paskatīties tālāk par antīko pasauli un viduslaikiem.. impērijas, džedaji utt. Es gan neesmu sekojis pēdējo laiku tendencēm, varbūt ir kādas interesantas inovācijas (it sevišķi, ņemot vērā, kā tuvākajos 10-20-30 gados kolonijas uz citām planētām jau liekas reālistiska iespēja).
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Marts 2021 - 20:10
(Link)
Iain M. Banks "Kultūra" kā reiz esot radusies kā reakcija uz kosmosa impērijām, specifiski Star Wars.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:17. Marts 2021 - 20:26
(Link)
Manā skatījumā Benksa "Kultūra" ir diezgan labi nostrādāts distopijas subžanra paraugs. Tas gan nenozīmē, ka uzskatu grāmatas par sliktām, tieši pretēji.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Marts 2021 - 23:09
(Link)
Pilnīga utopija būtu ļoti garlaicīga, vismaz no aprakstīšanas viedokļa. Trūktu dramatiskā konflikta. That said, tavs viedoklis par distopiju noteikti pieder pie mazākuma.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:17. Marts 2021 - 23:22
(Link)
Pilnīgi noteikti.
[User Picture]
From:[info]shrdlu
Date:17. Marts 2021 - 22:27
(Link)
Paldies par atsauci, izskatās interesanti.