making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

17. Mar 2021|13:41

gedymin
Runājot par nākotni, man liekas, Azimova Foundation sērija daudz labāk apraksta civilizāciju vienas sistēmas ietvaros.

Gan ceļojumu un komunikācijas iespējamība (ja atmetam no fizikas viedokļa neiespējamos kuģus, kas pārsniedz gaismas ātrumu), gan citi aspekti, kuri galaktikas mērogiem vienkārši neatbilst. Piemēram, Trantors ir planēta-pilsēta, kas ir pārapdzīvotība, aptuveni 99.9% planētas virsmas atrodas viss atrodas zem kupoliem, vispār nav lauksaimnieciski izmantojamās zemes, pie tam visu pārtiku viņi ieved no ārpuses. Un tur dzīvo, hold your breath... 40 miljardu cilvēku! Tai pašā laukā, ja iedomājamies, ka Trantors ir nevis planēta, bet gan paliela habitatu grupa, tad viss nostājas savās vietās. Katrs habitats (50 milj cilvēku) ir viens Trantora sektors; šis arī varētu izskaidrot kāpēc pastās tāds stingrs administratīvs iedalījums sektoros, kur katram sektoram ir sava kultūra un iemītnieki; viņi gluži vienkārši dzīvo vienā megastruktūrā.

Kopā Azimova Impērijā ir miljoniem planētu, kuros dzīvo kvadriljoni cilvēku. Pilnīgi reālistiski Saules sistēmas ietvaros, bet ļoti underwhelming galaktikai.

Cits aspekts ir politiskais - izbrīna nevis tas, ka Impērija brūk kopā, bet tas, ka tā vispār kādreiz ir varējusi funkcionēt. Paredzams, ka jau Saules sistēmas ietvaros vienotu jurisdikciju veidot būtu bezjēdzīgi (nerunājot par to, vai ētiski). Azimovs protams smēlās iedvesmu Decline and Fall of the Roman Empire, nevis mēģināja zinātniski modelēt nākotnes politiku.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..