cits ([info]garamgajejs) rakstīja,
@ 2014-01-24 13:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pagājušajā gadā Lielbritānijas Iekšlietu ministre paziņoja, ka tiks aizliegts 'khat' (qat;chat;mirra). Tas ir Catha edulis augs, ko šeit pārsvarā lieto etnisko minoritāšu kopienās no Kenijas, Somālijas, Jemenas un Etiopijas. Khat ir viegls stimulants, tas satur alkaloīdus, kas pēc struktūras ir līdzīgi amfetamīniem. Ar senu lietošans vēsturi reģionos, kur tas aug (Etiopijas un Kenijas augstienēs, arī Jemenā), augs kļuva populārs Eiropā līdz ar migrantu ierašanos. Pretēji dažu autoritāšu bažām, tas nav kļuvis populārs ārpus etniskajām grupām. Tiek uzskatīts, ka galvenokārt tas ir tāpēc, ka khat lietošanas metode ir 'nepievilcīga' - to ir ilgstoši jākošļā. Sabiedrībā, kurā ir samērā viegli pieejamas daudz potenciālākas vielas (alkohols, MDMA, amfetamīns utt.), ko ir krietni vieglāk administrēt, khat un tā radītais efekts nav 'konkurents'. Khat aizliegumiem ir sena vēsture, to ir centušās aizliegt koloniālās varas, pēckoloniālās varas; līdz pagājušajam gadam tas bija legāls Nīderlandē. Lielākajā daļā Rietumvalstu, tas ir nelegāls. Alkaloīdi katīns un katinons ir starptautiski kontrolētas vielas kopš 1971. gada.

Ir jāņem vērā, ka aizliegumi lietot khat ir ieviesti par spīti tam, ka nav zinātniski pamatotu pierādījumu tam, ka khat varētu izraisīt nopietnas sekas veselībai. Ir korelācijas un tās ir samērā vājas. Zinātnieki, galvenokārt, epidemiologi, psihiatri un antropologi, ir norādījuši uz nenoteiktu zinātnisko pamatojumu aizliegumiem, kā arī uz 'morālās panikas' pazīmēm politiskajās diskusijās. Šeit ir jāpiebilst, ka vairāki pētījumi 20.gs. pirmajā pusē, t.i. periodā, kad pieauga koloniālo varu interese par šo augu, kas tika publicēti tādos žurnālos kā Lancet, arī nav gluži objektīvi un satur morālus spriedumus, kas pēc zinātnes standartiem ir tālu no objektivitātes. Arī khat saistīšanai ar terorismu ir senāki pirmssākumi kā al-Shabab, augs tika minēts kā viens no Somālijas pilsoņu kara militāro grupējumu neatņemamiem atribūtiem.
Interesanti, ka šobrīd Lielbritānijā visredzamākā sabiedrības grupa, kas aicina ieviest khat aizliegumu, ir Somāliešu aktīvisti. Tāpēc khat lietošanu šeit gandrīz vai vienmēr identificē ar Somāliešiem, lai gan to lieto arī augtākminetās etniskās grupas. Aktīvisti, protams, runā par kopienu, t.i. vienskaitlī, kura vēlas, lai khat būtu aizliegts, lai gan tas nekad nav tik vienkārši.

Šeit var noskatīties nelielu video par khat, tā ražošanu, tirdzniecību un lietošanu. Khat Power.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?