02 Novembris 2012 @ 19:49
 
Patrāpijās acīs viena adrese, kurai iekavās bija pielikts klāt "bij. Annas Sakses iela". Šajā sakarā radās jautājums (ak, piedodiet nezināšanu): ko Anna Sakse noziegusies pastāvošās varas priekšā?
 
 
( Post a new comment )
[info]kramers on 2. Novembris 2012 - 20:16
Strādājusi laikrakstā "Pēdējā Brīdī" par tulkotāju un korektori, saistījusies ar komunistisko pagrīdi. Pirmspadomju darbos pievēršas Latvijas dzīves īstenībai. Padomju laikā propagandē komunistisko ideoloģiju, cildina kolektivizāciju (romāns "Pret kalnu"), kritizē pirmskara augstskolu un literāros klasiķus Prozas bērniem -- "Trīs šķūnīši" (1944) Neatceries?
(Atbildēt) (Diskusija) (Link)
[info]fedrs on 2. Novembris 2012 - 21:14
Redz kā!
Esmu visai drošs, ka lasījis esmu tikai Pasakas par ziediem.
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Diskusija) (Link)
[info]krii on 2. Novembris 2012 - 21:23
Man bērnībā ļoti mīļa bija arī "Čitas burtnīca".:)

Vispār jau kundze sarakstīja diezgan daudz visa kā, un lai kādi arī būtu viņas politiskie uzskati, paliekošu vietu latviešu literatūrā viņa ir godam nopelnījusi. Kas attiecas uz ielu - ja jau Veidenbaums, A.Upīts un J.Alunāns bija spiesti atkāpties "vēsturiskā autentiskuma" priekšā, tad šis gadījums mani neizbrīna...
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)
[info]formica on 2. Novembris 2012 - 20:21
"Annas Sakses jaunrade vēsturē

Britu vēstniecības ziņojumā atrodami arī izvilkumi no latviešu rakstnieces, Staļina prēmijas laureātes Annas Sakses izteikumiem par Baltijas jautājumu un Č.Kerstena komisiju. Viņa apgalvo, ka Baltijas problēma ir reakcionāro ASV aprindu paņēmiens, kā apmelot Padomju Savienību, tā ir aukstā kara izraisīta provokācija. A.Sakse uzsver, ka viņa kā latviešu tautas meita ir pārliecināta, ka Č.Kerstena komisija izveidota, lai nomelnotu Latviju. ASV Kongress nezina patieso situāciju no kapitālisma verdzības atbrīvotajā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Latvieši vienmēr ir bijuši pirmajās rindās cīņā par brīvību gan 1905.gada, gan 1917.gada revolūcijās, kad viņi pievienojās citām tautām cīņā pret cara režīmu Krievijā.
Britu vēstniecības ziņojuma turpinājumā atstāstīta A.Sakses koncepcija par 1940.gada jūnija notikumiem Latvijā. Latviešu tauta, pēc viņas apgalvojumiem, tad esot triumfāli atjaunojusi demokrātiju, ko bija aizliedzis K.Ulmaņa, J.Baloža un A.Bērziņa triumvirāts. Jaunievēlētā Saeima 1940.gada 21.jūlijā deklarēja, ka Latvijā ir nodibināta padomju vara, un lūdza Latvijas PSR uzņemt Padomju Savienības sastāvā. Latvijā, iekļaujoties PSRS, esot likvidēta nabadzība, bads un bezdarbs. Pēc Otrā pasaules kara beigām Latvija ļoti īsā laikā esot atjaunojusi lauksaimniecību un rūpniecību, un šeit esot sākusies laimīga dzīve. Latvijas kultūras un zinātnes sasniegumi kļuvuši pazīstami ārpus tās robežām, visā Padomju Savienībā.
A.Sakse arī apgalvoja, ka latviešu tautai esot nepieņemams Č.Kerstena komisijas apgalvojums par kaut kādiem īpašiem apstākļiem, kādos Latvija, Lietuva un Igaunija tika iekļautas PSRS. Muļķīgas esot runas par Baltijas tautu sagrābšanu un paverdzināšanu. Č.Kerstena komisijā uzstājušies liecinieki esot algoti aģenti, kuri izplata nepatiesību par padomju cilvēkiem. Vienu no Č.Kerstena komisijas lieciniekiem - bijušo Latvijas Republikas ministru Alfrēdu Bērziņu - Anna Sakse nosauca par spiegu, provokatoru un nodevēju"

http://vip.latnet.lv/lpra/riteniem.htm
(Atbildēt) (Diskusija) (Link)
[info]fedrs on 2. Novembris 2012 - 21:14
Redz kā!
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Diskusija) (Link)
[info]nulle on 2. Novembris 2012 - 21:28
nezināji, ka Latvijā 1940. laimīgi nodibinājās padomju vara?
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Diskusija) (Link)
[info]fedrs on 3. Novembris 2012 - 00:31
Esmu stipri jaunāks.
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)
[info]zvirbuleens on 3. Novembris 2012 - 00:48
Iemetu acis tīklā, šķiet, ka par Roberta Feldmaņa ielu ir pārdēvēta tikai daļa no Annas Sakses ielas, tā ka nemaz nav tik traki.

http://www.robertsfeldmanis.lv/lv/?ct=rf_iela
(Atbildēt) (Link)