peedeejaa_elpa ([info]peedeejaa_elpa) rakstīja,
Nedrīkst būt balsij pretī ielogota lietotāja - nedrīkst varēt balsis sasaitēt kopā ar konkrētu lietotāju. Attiecīgi, neder bat balsojuma šifrēšana ar eid kartes privāto atslēgu. Vēlēšanām ir jābūt aizklātām.
Nākamais, DDoS - 10 stundas paralizēt balsošanas sistēmu, nedomāju, ka ir grūti izdarāma lieta.
Un es domāju, ka arī Ilvess labi apzinās, ka ne Latvijā, ne Igaunijā tas nav 0.001% risks - domāju, ka visai ticami ir pāris procentu iespēja vēlēšanu norisi traucēt, bojāt datus utt. Tiesa, Ilvess arī labi apzinās, ka viņš nedrīkst celt paniku - ir jāsaka, ka viss ir labi. Tāpat kā pietiek Centrālās bankas direktoram pateikt, ka ziniet, izskatās, ka varētu būt sūdi, lai nākamajā stundā sūdi būtu vairāk nekā reāli.
Vēlēšanu procesam Latvijā diezgan uzticas, par spīti gadījumiem ar balsu pirkšanu, utt (ko e-vēlēšanas smagi atvieglo, jo piedzirdīto vēlētāju nav pat uz iecirkni jāved (ir redzēti gadījumi, diemžēl, pierādīt neiespējami un iecirkņa telpās pārkāpumu nekādu arī nav bijis), bet par to nav stāsts). Ieviest kaut nelielu, bet tomēr iespēju, ka kaut kas nav līdz galam tīrs, manuprāt, nav nekādas nepieciešamības.
https://en.wikipedia.org/wiki/WannaCry_ransomware_attack#Affected_organizations

IMHO, viena otra no šīm organizācijām savai IT infrastruktūrai tērē kko krietni vairāk, kā LV var atļauties vēlēšanu infrastruktūras uzturēšanai - nu tur visādi Boeingi, KFF spēka struktūras, bankas - un kļuva par upuri tik relatīvi primitīvam uzbrukumam. Zinu uzņēmumus arī tepat LV, kuri piedzīvojuši kiberuzbrukumus no šķietami nevainīgiem vektoriem. Paralīze uz pāris dienām. Izmaksas simtos tūkstošu. Bet vēlēšanās nevar pāris dienas "pagaidīt".


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?