Eos ([info]eos) rakstīja,
@ 2024-03-11 14:49:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Shoegaze un post-roka pirmssākumi
Dokumentāls video par grupu SlowDive, iznācis vakar no mūzikas vēstures kanāla Trash Theory.

https://www.youtube.com/watch?v=fV3tg3KeGo0

No tās iespaidojoties, 2000-tajos nostiprinājās Mogwai un citas grupas, kuras tikai šajā gadsimtā to nolēma saukt par post-roku.

Interesanti, ka viņi bija 20 gadus priekšā savam laikam, jo sāka shoegaze žanru tad, kad populāra kļuva Nirvana, 1991.gadā.

Pagāja 20 gadu, un tikai ap 2010.gadu publika sāka novērtēt viņu albūmus. Viņi 2014. gadā apvienojās, un viņus pirmoreiz uzaicināja uzstāties lielajās UK koncertu vietās.

Shoegaze raksturīgs ar melanholisku noskaņu un elektrisko ģitāru klāšanu kārtās, lai radītu fona skaņu, kas ieved klausītāju stāvoklī, kas kā šūpuļtīkls notur piecas pēdas virs zemes, kā liegs vējš glāsta pēdas, bet fonā riet saule. Emocijas tiek radītas ar skaņu plūdumu, vārdi ir otršķirīgi, taču parasti atklāj vai pastiprina noskaņu. Līdz ar to shoegaze ir ļoti alternatīva mūzika, jo tajā nav ne piedziedājumu, ne pantiņu, ne ģitāru solo, skaņdarbi ir kompozīcijas, nevis dziesmas. Tas nelīdzinās popmūzikai vai rokam, tuvākais žanrs būtu ambientā mūzika. SlowDive tāpēc sadarbojušies arī ar Braienu Īno.

Jaunā paaudze, dzimušie ap 2000-gadu, šo ļoti atšķirīgo mūziku sākuši novērtēt tās dziļuma dēļ, iepretim tam, ko atskaņo pa radio.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]prtg
2024-03-11 15:44 (saite)
Jā. Shoegaze žanra pamatlicēji ir arī My Bloody Valentine, Ride, Lush, Medicine, Curve, Chapterhouse, un pat Blur pirmais albūms ir pieskaitāms. Daļa transformējās par britpopu, strauji nonākot seklumā. Slowdive varētu būt uzskatāms par dream rock pamatlicēju, ja vien neuzskatām, ka tas bija La Monte Young.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?