jā un nē ([info]dzeltens) rakstīja,
@ 2022-04-06 14:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:Drugstore feat. Thom Yorke - El President

Brīvdienās izlasīju grāmatu par mūsdienu Krievijas jaunāko laiku vēsturi - Disidenta nāve . Lasot domāju, ka veselas rindkopas, piemēram, par karu Čečenijā ir vārds vārdā citējamas arī, runājot par karu Ukrainā. Grāmata ir izdota pirms 15 gadiem, kas nozīmē, ka 15 gadus mēs Rietumos teorētiski zinājām, ka Krievijā viss ir slikti, vara ir totalitāra un gatava uz visu. Tolaik apvērsums Krievijā, pēc autora vērtējuma, nebija iespējams, jo trūka atbalsta no Rietumiem - Bušs bija ieskatījies Putina acīs un saskatījis tur dvēseli. Šobrīd savukārt var gadīties, ka Kremļa propagandas mašīna jau ir uzvarējusi. 


Man ir kursabiedrene, Latvijas krieviete, kādu laiku strādājusi Maskavā, kas visu laiku postē FB krievu propagandu par karu. Vienīgais, kas viņu komentē, ir viņas radinieks ar tādu pašu uzvārdu, kas ik pa laikam iebilst, lai taču viņa piezvana saviem radiniekiem uz Kijevu un paprasa, kā viss ir patiesībā, nevis postē sviestu. Bet viņa neko neatbild, tikai turpina postēt Russia Today ziņu sižetus bez komentāriem un bez laikiem, ko neviens it kā nelasa, bet patiesībā droši vien lasa un šausminās kā es un neko nesaka. Man viņa liekas burtiski apmāta, es nevaru iedomāties, ko teikt, lai cilvēks atjēgtos. Un viņa pat fiziski vairs neatrodas TUR.

Es, protams, lasot ne brīdi neaizmirsu, ka arī grāmatas autors kā Berezovska cilvēks nebūt nav vērtējams viennozīmīgi. 90 gadu Krievijas politikas lielākā problēma droši vien bija, ka tur vispār nebija labo. Autors redz oligarhus kā vienīgo reālo spēku, kas varētu pretoties gandrīz neierobežotajai specdienestu varai. Domāju, ka Rietumos joprojām daudzi tā domā, tāpēc arī sankcijas - ar domu, ka oligarhu neapmierinātība liks viņiem atteikties no atbalsta Kremlim un noorganizēt apvērsumu. Es gan nevaru iedomāties nevienu mūsdienu oligarhu, kuram būtu ambīcijas kaut ko mainīt Krievijā. Navaļnijs neskaitās, jo nesaprotami muļķīgā kārtā sēž cietumā, turklāt viņš tā kā tiek dēvēts par "bijušo oligarhu". Pārējie šķiet labi integrējušies Rietumos vai arī ļoti lojāli Kremlim, vai abējādi, vai arī viņiem īsti vairs nav nekādas ietekmes Krievijā kā, piemēram, Hodorkovskim vai tam pašam Berezovskim, ja viņš būtu dzīvs. Vienīgie, kam tur ir resursi, lai rīkotu apvērsumu, droši vien ir paši specdienesti, bet tur rezultāts var iznākt vēl daudz šausmīgāks par Putinu, ja tas vispār ir iespējams. Tikpat iespējams, ka Putins personīgi sen vairs neko nenosaka, visa īstā politika, arī saisībā ar karu, notiek aiz viņa muguras, ēnā, līdzīgi kā aiz Jeļcina muguras 90ajos par varu cīnījās specdienesti ar t.s."laupītāju kapitālismu" jeb oligarhiem.

Katrā ziņā, iesaku, ja nav lasīta. Spoiler alert - ik pēc pārdesmit lappusēm kāds, kas varētu veicināt pārmaiņas Krievijā, mirst. Parasti vainīgs ir nezināms šāvējs.





(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?