Dunduks ([info]dunduks) rakstīja,
@ 2011-06-17 14:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry

uzvarēt vai mirt

kalendārā bija aptuveni 87ais gads un es jau kādu laiku pietiekoši nopietni trenējos dambretē (1). es biju ticis pie 1. sporta klases un "lielie" rajona dambretisti sāka ņemt savā pulciņā un nu jau varēju pievienoties kopistiskiem braucieniem uz sacensībām. kaut kāds turnīrs Jēkabpilī, kur izsēdās arī krietns desants no Ogres. Šveices sistēma 7.kārtās, laika kontrole 10 vai 15 minūtes uz partiju. turnīrs man izvērtās veiksmīgs un mājup braucot tolaik vienīgais rajona sporta meistars dambretē Alis Balbārzdis (2) turēja rokās manu turnīra kartiņu un nebeidza sajūsmināties par manu sniegumu - galu galā priekš pirmās sporta klases, kurai pretiniekos bija 2 sporta meistari, 5 meistarkandidāti un tikai viens ar 1.sp.kl. savākt 4 no 7 patiešām ir ļoti labs sasniegums. tomēr stāsts nav par to, cik es biju (salīdzinoši) kruts.

3. vai 4. kārtā man izloze iedeva pretiniekos sporta meistaru no Jelgavas Lineju (?). nebija jau nekāds jaunais, vecums varētu būt ap sešdsmit (četrpadsmitgadīgajam man, protams, jebkurš pēc piecdesmit bija Zālamana gados). vairāk aktīvi nespēlēja un, iespējams, bija arī problēmas ar veselību, bet nu meistarību nepazaudēsi un es galu galā biju tikai ar pirmo sporta klasi. man bija baltie, bet nu pamazām viņš mani apspēlēja un izglāba mani dambretes neizšķirta tendences, resp., galotnē mana viena dāma pret viņa trijām, man garais ceļš un līdz ar to pozīcija neizšķirta un viņš man to piedāvāja, bet es redzot, ka laika viņam ir atlicis ļoti, ļoti maz, atteicos un tos piecus gājienus, kas nepieciešami teorētiski neizšķirtā galotnē, lai fiksētu neizšķirtu viņš izdarīt nepaspēja, jo nokrita karodziņš un es tabulā pusītes vietā dabūju veselu punktu. "uzvara par katru cenu".

nav viegli atcerēties, bet, ja nekļūdos, tad arī toreiz pats par savu šajā partijā lēmumu pēc turnīra sajūsmā nebiju, bet esot iekšā - augot un esot vilcēnam vilku barā, partijas laikā nekādas dilemmas nebija, jo tikai tas, ko ar zobiem izplēsīsi būs tavs. grūti pateikt kā rīkotos šobrīd, bet visdrīzāk tas būtu atkarīgs no attieksmes pret pretinieku, resp., neitrālas vai pozitīvas attieksmes gadījumā rīkotos sportiski, bet, ja oponents būtu kaut kādā ziņā nepatīkams, tad arī tagad ciniski nokratītu karogu.

pāris gadus vēlāk žurnālā "Dambrete" izlasīju, ka Linejs ir miris.

turnīrs, kurā es neuzvarēju

90ais vai 91ais gads, Ogres rajona čempionāts dambretē. esmu meistarkandidāts, normāls meistarkandidāts, ne ļoti stiprs, bet arī ne vārgulis. esam četri gb., kas ir pietiekoši būtiski stiprāki par pārējiem (šajā pulciņā es neesmu labākais, bet līmenis ir pietiekoši tuvs) un skaidrs, ka čempions būs kāds no mums. visi savā starpā esam spēlējuši tūkstošiem reižu un zinām visu viens par otro. riņķa sistēma, resp., katrs spēlē ar katru un izloze izspēlējusi tādu triku, ka man pirmajās trīs kārtās jāspēlē pēc kārtas ar pārējiem favorītiem. un es viņus visus trīs pēc kārtas apspēlēju. vienu pēc otra. faktiski bijušas tikai trīs kārtas, bet turnīrs jau ir beidzies, jo pret atlikušajiem pretiniekiem es varu atļauties zaudēt vienu punktu, visdrīzāk arī pusotru, jo pārējiem trīs jau ir jāspēlē visiem savā starpā un gan jau tur kādu punktu (vai vismaz puspunktu) atstās, jo koeficients pie vienāda punktu skaita man būs labāks. man nebija liekas eiforijas, ka esmu jau uzvarējis. bija tikai apziņa, ka normāli jāizdara savs darbs, resp., jāsavāc punkti pret vājākajiem. es to neizdarīju. atlikušajās apmēram desmit partijās pamanījos atstāt oponentiem divus vai divarpus punktus un paliku trešais.

(1) ar dambreti tiek saprasta 64 lauciņu dambretes "krievu dambrete". 100 lauciņu (starptautiskā) dambrete man bija par sarežģītu.

(2) rakstot šo nedaudz pagūglēju un uzgāju http://home.lu.lv/~viktors/dambretisti/dambr1.htm. G.Zālītis - pirmais (un vienīgais) treneris. jau pieminētais A.Balbārzdis. tālāk arī Dz.Kaņeps, viens no tiem, kurš turnīrā, kuru neuzvarēju, bija virs manis un kurš spēlējot (un ne tikai treniņpartiju laikā) mēdza tās komentēt un viens no kroņa komentāriem bija: "angļu valodā vārds "pen" ir cēlies no vārda "penis"". un vēl daudzi, ar kuriem sanācis saskarties 80o otrajā pusē. 90ie bija šaham.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?