Dunduks ([info]dunduks) rakstīja,
@ 2010-07-02 19:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:football

pirmais (un ne tikai) futbols (un ne tikai)
ietekmējoties no http://coverciano.livejournal.com/3380261.html


Pirmais futbols, ko es apzinos bija WC'82 spēles par trešo vietu 2. puslaiks ierakstā svētdienas rītā POL-FRA.
1983. bija PSRS-Portugāle 5:0, bet zaudēšana viesos 0:1 un ničs ar Poliju neļāva tai tikt uz EC'84, kur priekšsacīkstes tāpēc nerādīja, bet pusfinālā Jāņu naktī FRA pagarinājumā uzveica POR 3:2 un viss aizgāja tālāk un tālāk - domāju, ka laika posmā 1985.-1991. es redzēju vairāk kā 90% no futbola, ko vispār parādīja Rīga + abi savienības kanāli.

Klātienē pirmā bija Ogres "Adītāja" spēle, zaudējums, un paliels, bet stipri apaļīgs un ne visai veikls vārtsargs, bet tā pa īstam 2003. gada augusta beigās Anglijas 5. līga Barnet-Halifax Town 4:1, bet lai iedomātos, ka varētu To darīt regulāri vajadzēja vēl gandrīz piecus gadus.

Pašam spēlēt bija bezgalīgais vasaras futbols jebkuros apstākļos divatā ar gadu vecāko kaimiņu, līdz ar to vienīgais, ko es iemācījos bija stāvēt vārtos (ko attiecīgi darījām pamīšus) un sist no jebkuras pozīcijas, un spēlējot komandā vienīgais fints pamest garām un apskriet (un neaizmirst uzsist). Skolas sezonā starpbrīžos gājām dzenāt tenisa bumbiņu vai vēl mazāku un cietu plastmasas figņu un basketbola grozu stabi kā vārti. Tāpat mēdzām nākt pirms stundām un spēlēt uz skolas laukuma, vai es citreiz piesitos kādai kompānijai pēc stundām gaidot dambretes treniņu. Starpklašu turnīros gāja ne visai - galu galā mūzikas, ne sporta klase, bet tā kā bieži bija uz rocenes vārtiem, tad tajos es jutos kā Dasajevs un ļoti bieži vilku visu ārā līdz nonācām līdz pendelēm, kur mums tomēr rezultāti bija stipri līdzīgi Anglijas izlasei. Tādā pašā veidā beidzās arī viens LU studentu turnīrs, kad mēs - salasītā komanda, kas fizkultūrā Baronielā spārdīt mēdza, nenoturējām 1:0 pārsvaru un par spīti pāris maniem varoņdarbiem visu izvilkt nevarēju, jo vārti, atšķirībā no manis, bija stipri pastiepušies.

Bet lielā interese par futbolu (un pārējo sporta) pamatā tomēr tika uzturēta ar lasīšanas palīdzību - no 1983. gada "Sports", tūlīt arī "Sovetskij sport", "Futbol.Hokkei" (deficīts, pasūtīt varēja tikai pa blatu, bet ja nebija sanācis, tad draudzējos ar vienu skolai tuvu avīžu kiosku un tur man tika zem letes eksemplārs paglabāts), "Sportivnija igri", "Sport za rubezhom", "Stadion" (cz), grāmatas, cik nu tādas sanāca dabūt. Vienīgi nevar saprast, no kurienes man tāda interese radās, jo vecāki ne viens ne otrs ne tuvu nebija sportam tuvu stāvoši/interesenti, kaut gan varbūt dambrete/šahs bija pie vainas, kas pamodināja manī sacensības garu un ļāva aizmukt no pārējās pasaules un kur bija ļoti vienkārši Labie un Ienaidnieks, un Ienaidnieks bija skaidrs - "tie, kas mūs atbrīvoja no gaļas un desām" un "mani sabrauks krievu tanki kaut kur tālu Volhovā" un atšķirībā no īstās, taustāmās pasaules visapkārt, tā bija pasaule, kur Ienaidnieku varēja sakaut. Ar laiku Labie dalījās Vislabākajos, Labos, Ne-Tik-Labos un pat Labos-Tikai-Kad-Pret-Ienaidnieku un galu galā "Barjer nad mersisaidom", Bērnlī un Bārnslī viena vai divas komandas, hard and honest, kick and run un negodīgā diskvalifikācija pēc-Heisel panāca to, ka futbolā man uz manu laiku palika Vislabākā Sala.

Var jau būt, ka gaume un attieksme un pat Labie būtu citi, ja ne 1985. gada rudenī nebūtu bijis sludinājums, ka uzņem futbolā trenēties un abi ar kaimiņu nebūtu telefoniski pieteikušies un spārnoti devušies iekarot pasaules (vai vismaz Ogres) futbola laukumus, vienīgi treneris - Paškovičs (seniors), nerunāja latviski un durvis aizcirtās pat vēl nemēģinājušas atvērties. Vēl arī atlase uz EC'96 un spēlē mājās pret POR un otrā puslaika vidū laukumā vairs nav ne tikai neviena latvieša, bet pat neviena ar latvisku vārdu/uzvārdu - man tāds hokejs nav vajadzīgs un LV futbolu ierakstīju savā melnajā kladītē sadaļā "Ienaidnieki" līdzās PSRS/Krievijai.

Bet alternatīvā pasaulē, kur Paškovičs būtu zinājis latviešu valodu vai es runājis krieviski un kur man viss būtu sanācis, tur es būtu Nobijs Stailzs http://www.google.lv/#hl=lv&q=nobby+stiles&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=df15eb996a28cba0, vienīgi varbūt drusku vairāk zobu un mazāk matu, tāds pats pusakls un psihs.



(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?