The Indian Runner (1991, Sean Penn) + Silent Hill universa saknes

« previous entry | next entry »
Aug. 5th, 2009 | 10:08
Skan: Amaka Hahina - O Solitude, Accueille-Moi!

Filma iz plaukta, kurā dzīvojas ne gluži manas sviestmaizītes un tējas tases ("not my cup of tea"), kuru pamanīju vien nosaukuma dēļ - The Indian Runner. Pamanīju savas apsēstības un fetiša dēļ - Silent Hill, konkrēti šajā sakarībā (skat "bradājumā fiksētās nianses"). Lieta sekojoša - iekš pirmās Silent Hill spēles atrodams veikaliņš ar tādu pat nosaukumu (tajā, tāpat kā vienā veikalā filmā, tirgo autentiskos indiāņu kultūrpriekšmetus un ādas izstrādājumus; ja pareizi atminos, identisks bija arī veikaliņa uzraksta fonts), kuru uzreiz atminējos, ieraugot filmas nosaukumu.
Zinot, ka Team Silent prasmīgi savā radījumā ir inkorporējusi dažādu mākslas darbu elementus (daži zināmākie piemēri: Alice In Wonderland, Wizard Of Oz, Kinga (no šī daudz lietas ņemtas, piemēram, plakāts "Study Dammit!", filma Carrie) Pet Cemetery, Bredberija iela un daudzus citus mākslas dižgarus un viņu darbu elementus) un idejas - nolēmu to noskatīties un labi, ka tā: daži elementi iz Silent Hill universa (jebšu otrādāk - iekš SH universa inkorporētie) bija atrodami filmā, piemēram, klusi spriedzes brīži, kuri būvēti uz akcentētu ambiento troksni, kurš veido ritmisku paternu, ar kādu mūs biedē SH - tādi kā sliežu klaudzoņa, ventilatora troksnis, u.tml; tēlu mijiedarbība, kuri ir visnotaļ eleganti attīstīti, sevišķi "ļaunais" tēls, kurš šķiet bīstams pat brīžos, kad tas komunicē ar saviem tuviniekiem - izcili sabalansēts negāciju tēls, kurš iemieso dzīvniecisku pietāti pret fiziski pārāko; mazā pilsētiņa - tās vaigs ir visai līdzīgs Silent Hill pilsētiņas vaigam.

Ir vēl dažas līdzības, taču, ja izraisīju jūsos interesi, nevēlos sabojāt atklāšanas priekus.
Runājot par filmu - diždarbs tas nav, taču ir pietiekami labs, uz tēliem un stāstu balstīts "TV gabals"/drāma, lai to vērtētu ar 7/10 (figurē arī iekšējie dēmoni, taču ne Horror līmeņa), tātad, gana labs, lai to skatītos - it īpaši gadījumā, ja esam ar Silent Hill universa fīliju sirgstoši indivīdi.

EDIT@12:16 - SH universa saknes

Nedaudz pavirši recenzējot filmu The Indian Runner, nolēmu uztaisīt atsevišķu tēmu, kurā izdalīt elementus, kuri ietekmējuši Team Silent, radot Silent Hill videospēļu sēriju, kura dzemdinājusi arī pilnmetrāžas filmu, kā arī kaudzēm fan-fiction un ietekmējusi daudzas mākslinieku dvēseles ar savu būtību.

Reiz (šajā rakstā http://klab.lv/users/disfigurator/62800.html) mēģināju aptvert visas nianses iekš Silent Hill 1 videospēles un biju pārsteigts par to, kā viss nāk kopā - skat linku, kurā advancēts kino un grāmatu mīlētājs pamanīs daudz kā kopīga/interesanta/pazīstama. No saraksta izdalīšu filmas (secībai nav nozīmes), daļu no kurām esmu redzējis un atzinis par labām esam, un daļu, kuras baudīšana un kuru savstarpējo saistību meklēšanas prieki stāv vēl priekšā:

- Psycho (1960);
- Something Wicked This Way Comes (1983);
- Rosemary's Baby (1968);
- Michael Crichton (rakstnieks, kura grāmatas => daudz labas filmas);
- Dean Koontz (skat. iepriekšējās iekavas);
- F. Paul Wilson (skat. iepriekšējās 2 iekavas);
- Twin Peaks (1990);
- Trainspotting (1996);
- Phantoms (1998);
- Hellraiser 1 un 2;
- The Changeling (1980);
- Village of the Damned (1995);
- The Shining - i seriāls, i filma;
- Pet Sematary (1989);
- The Silence of the Lambs (1991);
- The Little Shop of Horrors (1960);
- Carrie (1976);
- Linča darbi;
- Being John Malkovich (1999);
- The Indian Runner (1991);
- Contact (1997);
- Alice's Adventures in Wonderland (1972);
- Dèmoni (1985);
- Natural Born Killers (1994);
- The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986);
- Twelve Monkeys (1995);
- In the Mouth of Madness (1994);
- Lost Highway (1997);
- u.c.
+ Tarkovska "Stalker" - diez vai, ka iedvesmots no šejienes, bet kas to lai zina - daudzi elementi ir kopīgi.

Par tām filmām, kuras man ir īpašumā no šīm, esmu arī šo to uzrakstījis šeit: http://klab.lv/users/disfigurator/tag/par+kino

Kamdēļ to rakstu? Tā iemesla dēļ, ka šīs, cik esmu pārbaudījis, ir labas un lieliskas filmas, kuru elementi veido unikālo un sarežģīto, bezgala šausminoši estētisko universu. Filmas, kuras patiks gan kvalitatīva kino, gan Silent Hill cienītājam.

Info:
savas zināšanas
http://www.imdb.com/title/tt0938330/board/nest/134160938?d=135727336#135727336
http://genesis.silenthillfever.com/viewer.php?area=sh1&sec=refs
http://silent_hill6.tripod.com/id7.html

 

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {0}