Nepabeigtā dienasgrāmata


18. Janvāris 2006

(bez virsraksta) @ 10:03

Daļa speciālistu uzskata, ka pamats optimismam vēl nav pilnīgi zudis.

Londona, 18.janv., LETA. Globālās sasilšanas process jau ir pārkāpis to robežu, līdz kurai cilvēce būtu varējusi apturēt bīstamās klimata pārmaiņas, un tas nozīmē, ka civilizācijai tās pašreizējā veidā nav izredžu izdzīvot, laikrakstā "Independent" brīdinājis pazīstamais profesors, tā dēvētās Gajas teorijas autors Džeimss Lavloks - pirmais zinātnieks pēc Darvina, kas pirms trīsdesmit gadiem piedāvāja pasaulei principiāli jaunu skatījumu uz dzīvību.

Lavloka attīstītā Gajas teorija uzlūko visu zemeslodi kā vienotu pašregulējošu organismu, kas spēj uzturēt visus uz tās notiekošos procesus dzīvībai labvēlīgā līdzsvarā. Zinātnieks to nosaucis par Gaju - tā sengrieķu mitoloģijā dēvēja Zemes dievieti, debess, kalnu, jūras un dzīvības radītāju. Lavloka idejas šobrīd jau pieņēmusi prāva daļa pasaules zinātnieku.

Taču cilvēka nekontrolētā saimnieciskā darbība pārkāpusi kritisko slieksni un izjaukusi šo sistēmu, ko veido neskaitāmi dabiski mijiedarbības mehānismi, liekot tai pavērsties pret pašu cilvēku, uzskata eksperts.

Katastrofa, kas gaida pasauli un cilvēku sabiedrību, būs plašāka un sāksies drīzāk, nekā jebkad prognozēts. Jau šā gadsimta laikā tā prasīs miljardiem cilvēku dzīvību, brīdina Lavloks.

Tuvākajos gadu desmitos milzīgas zemeslodes platības, kur cilvēki jau šobrīd dzīvo trūkumā, kļūs pilnīgi nederīgas lauksaimniecībai. Miljoniem vai pat miljardiem cilvēku paliks bez ūdens. Ceļoties jūras līmenim, applūdīs plašas piekrastes joslas, padziļinot postu īpaši tādās valstīs, kur tieši pašlaik strauji pieaug iedzīvotāju skaits.

Visas šis katastrofālās pārmaiņas izraisīs "vides bēgļu" migrāciju tik plašos mērogos, ka ar to nespēs tikt galā nedz starptautiskās organizācijas, nedz veselas valstis, bet nepieredzētas dabas katastrofas izpostīs moderno infrastruktūru daudzās pilsētās, kā tas aizvadītajā vasarā jau notika Ņūorleānā viesuļvētras "Katrīna" laikā.

Nokūstot ledājiem, kas šobrīd vēl atstaro lielu daļu saules gaismas, tumšā okeānu virsma absorbēs aizvien vairāk siltuma. Eiropas mērenajā klimata joslā jau šā gadsimta laikā kļūs vidēji par astoņiem grādiem karstāks, bet lielākā daļa tropu joslas sauszemes pārvērtīsies tuksnešos vai krūmājos. Domājams, ka šādos apstākļos nedaudzie izdzīvojušie cilvēki spēs patverties un turpināt cilvēku dzimumu vienīgi arktiskajos platuma grādos, kur klimats vēl būs panesams.

"Gajai sācies drudzis, un var būt vajadzīgi pat 100 000 gadi, lai to pārslimotu," raksta profesors. "Par to esam atbildīgi mēs paši, un mums arī nāksies ciest - mēģinādami ietekmēt planētas klimatu, mēs esam pakļāvuši sevi visļaunākajai verdzībai," viņš norāda.

Lavloks atzīst, ka gan ASV, gan tādas jaunattīstības valstīs kā Indija un Ķīna acīmredzot negatavojas ierobežot atmosfēras piesārņojumu ar siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm, un tas liek prognozēt, ka izdzīvojušajiem nāksies pielāgoties dzīvei "klimatiskajā ellē".

Februāra sākumā nāks klajā Lavloka grāmata "Gajas atmaksa", kurā viņš sniedz savu pašreizējo viedokli par situāciju.

Kā uzskata profesors, šobrīd valdībām vairs nav palikušas lielas izvēles iespējas - ir jāsaprot, ka slieksnis ir pārkāpts, un nu atlicis vienīgi darīt visu iespējamo, lai katastrofālo pārmaiņu apstākļos, kad cilvēku sabiedrībai draud briesmas pārvērsties "rupju barvežu vadītā pūlī", uzturētu civilizāciju dzīvu, cik vien ilgi iespējams.

Viens no šokējošākajiem viņa ieteikumiem ir radīt "rokasgrāmatu tiem, kas pārdzīvos globālo sasilšanu", turklāt veidot to nevis elektroniskā formātā, bet "uz īpaši izturīga papīra", apkopojot tajā svarīgāko līdz šim uzkrāto zināšanu mantojumu, kas šobrīd tiek uzskatīts kā pašsaprotams, bet patiesībā iegūts grūta, gadsimtiem ilga darba procesā, - piemēram, ziņas par Zemes vietu Saules sistēmā vai par mikroorganismiem, kas izraisa slimības.

Gajas ideju Lavloks sāka attīstīt septiņdesmitajos gados, pētot dzīvības iespējas uz Marsa ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) uzdevumā. Pirmos nopietnos brīdinājumus par klimata pārmaiņām viņš izteica jau pirms 20 gadiem, un 1989.gadā kopā ar dažu zinātnieku grupu informēja par šiem draudiem toreizējās Lielbritānijas premjerministres Mārgaretas Tečeres kabinetu.

Pirms diviem gadiem Lavloks izraisīja asas diskusijas, paziņodams, ka bīstamās klimata pārmaiņas varētu apturēt vienīgi plaša pāreja uz kodolenerģijas izmantošanu, jo citiem pārkārtojumiem vairs nav laika. Šo viņa ideju nepieņēma un joprojām nav pieņēmušas pat daudzas vides aizsardzības organizācijas. Šobrīd viņš atzinis, ka apturēt globālo sasilšanu vairs nepalīdzētu arī tāds risinājums.

Vadošie britu ekoloģijas eksperti Lavloka jaunās šokējošās prognozes vērtējuši dažādi. Daļa speciālistu uzskata, ka pamats optimismam vēl nav pilnīgi zudis. Tomēr tas, ko profesors Lavloks prognozē, var kļūt par realitāti, ja pasaule turpinās dzīvot kā līdz šim, viņi atzīst.


 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 18. Janvāris 2006 - 10:04
(Link)
jā, un pie visa šī man vēl ir jārēķinās, ka pēc pāris desmitiem gadu man nebūs ne manu lauku māju, ne dārgo piejūras zemju, ne arī skiastās Liepājas, jo tas viss būs zem ūdens, kā pie vella lai dzīvo, kā lai es plānoju savus bērnus!!!
From:[info]
Date: 18. Janvāris 2006 - 17:46
(Link)
jā, vot par to es arī visvairāk domāju, ko ar tiem bērniem lai iesāk
[User Picture Icon]
From:[info]kemune
Date: 18. Janvāris 2006 - 19:34
(Link)
nevis ko lai ar bērniem iesāk, bet drīzāk, ko bērni ar tevi iesāks. jo viņi pielāgosies
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 19. Janvāris 2006 - 10:47
(Link)
ja notiks tā kā es domāju,e s būšu sagrauta un mani nāksies ielikt trako namā
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 18. Janvāris 2006 - 16:27
(Link)
Jāsāk laminēt visus LPE sējumus!
[User Picture Icon]
From:[info]wowow
Date: 18. Janvāris 2006 - 16:31
(Link)
Koversācijas vārdnīcu un Buiķa "Vai mēs esam tie, kas patiesībā esam" neaizmirsti ielaminēt
[User Picture Icon]
From:[info]heartstripper
Date: 18. Janvāris 2006 - 16:29
(Link)
Pārāk kategoriski.
From:[info]samurajs
Date: 18. Janvāris 2006 - 17:03
(Link)
Tas Lavloks ir īpatnējs tips. Viņš esot izteicies, ka "mani Gaja ir iecēlusi par visas Zemes ārstu." Nezinu, varbūt tas bija domāts nedaudz ironiskā nozīmē, grūti spriest.
[User Picture Icon]
From:[info]wu
Date: 18. Janvāris 2006 - 17:58
(Link)
> Februāra sākumā nāks klajā Lavloka grāmata
> "Gajas atmaksa", kurā viņš sniedz savu
> pašreizējo viedokli par situāciju.
[User Picture Icon]
From:[info]prtg
Date: 18. Janvāris 2006 - 19:12
(Link)
Interesanti, ka arī man identiska vīzija par zemi kā organismu, kas taisās pašattīrīties radās pirms kāda pusotra gada, kad globālās sasilšanas un pārapdzīvotības problēmas tika izcilātas saistībā ar ASV ietiepīgo attieksmi pret Kioto protokolu.

Kad cilvēks sasirgst, vīrusu skaits līdz pieļaujamajam arī tiek samazināts ar paaugstinātu temperatūru.
[User Picture Icon]
From:[info]kemune
Date: 18. Janvāris 2006 - 19:33
(Link)
iespējamās klimata pārmaiņas Tečeres kabinetā

Nepabeigtā dienasgrāmata