{ scrollbar-3dlight-color: black; scrollbar-arrow-color: red; scrollbar-base-color:; scrollbar-darkshadow-color: blacks; scrollbar-face-color: black; scrollbar-highlight-color: white; scrollbar-shadow-color: red; } } ?style=mine - Kas notiek Eiropā? - Lisabonas līgums
?style=mine - Kas notiek Eiropā? - Lisabonas līgums [jaunākie raksti|arhīvs|draugi|pa mani]
?style=mine

[ pa mani | sc userinfo ]
[ arhīvs | journal archive ]

Links
[Vietas, kuras ir vērts apmeklēt| The Gay Adventures Of Burnt Face Man Urlas Chuurch of Apathy Zergiem.lv ]

Kas notiek Eiropā? - Lisabonas līgums [15. Jun 2008|17:52]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Garastāvoklis: | irritated]

Paldies Īrijai, par Lisabonas līguma bremzēšanu. Varbūt šis incidents palīdzēs pievērst cilvēku uzmanību tam, kas notiek Eiropas parlamentā. Bet kas tad īsti ir Lisabonas līgums? Šī līguma pilnais teksts ir faktiski nesalasāms, jo sastāv no citu tekstu atsaucēm un labojumiem. Savukārt Ārlietu Ministrija savā lapā publicē to pašu tekstu, kas atrodas Eiropas Savienības informācijas aģentūras mājas lapā un vēl dažus līgumu slavinošus materiālus. Palasot tur ievietoto kopsavilkumu, rodas iespaids, ka brīnišķīgāks līgums nemaz nav iespējams, viss tiks "uzlabots" vai "veicināts" un dzīve būs daudz skaistāka kā iepriekš. Tomēr, gribu minēt dažus iemeslus kapēc katram latvietim vajadzētu būt kategoriski PRET šo līgumu. Paskatīsimies, ko reāli nozīmē kopsavilumā minētie punkti:


I. EFEKTIVITĀTE
Likumprojektu izvirzīšanai nepieciešamas mazāks vairākuma atbalsts. Tas nozīmē lielāku varu lielajām dalībvalstīm un daudz mazāku teikšanu mums.
II. DEMOKRĀTIJA
Parlamenta loma kļūst lielāka un tam tiek dota lielāka vara. Latvijai tas nozīmē vēl lielāku neatkarības zaudēšanu sakarā ar varas centralizāciju.
III. PĀRREDZAMĪBA
Drīzāk nepārredzamība. Šeit tiek runāts par brīvāku pieeju informācijai un jautājumu izskatīšanu "tuvāk iedzīvotājiem", taču reāli pat tad, ja nacionālās valdības protestē pret kādu likumprojektu, Eiropas Komisijai ir tiesības to ignorēt. "dalītā kompetence" nozīmē, ka mēs drīkstēsim mainīt tikai tos likumu aspektus, kurus mums Eiropa atļaus, respektīvi tos, kas ir pietiekami nesvarīgi.
IV. VIENOTA BALSS PASAULĒ
Šī nodaļa runā par vienotu ES ārlietu ministriju, tātad, samazina valstu iespējas pašām pieņemt neatkarīgus diplomātiskos lēmumus, ES pārvēršas par valsti ar vienotu ārpolitiku.
V. DROŠĪBA VISIEM
Šeit tiek paredzēta vienota enerģētikas, imigrācijas un aizsardzības politika. Šī nodaļā minētais ir tukši vārdi, jo, pirmkārt, ES politika veicina dabai kaitīgu vielu izmantošanu un otrkārt sadarbība terorisma apkarošanā jau eksistē starp visām valstīm, šeit netiek piedāvāts nekas jauns.


Kāds tad ir rezumējums? Lisabonas līgums ir liels solis pretī vienotai Eiropas valstij - ar savu himnu, karogu, prezidentu, vienotu ārpolitiku, iekšpolitiku un citām sfērām. Citiem vārdiem sakot - Latvijas valsts neatkarības zaudēšanai. Daudz sīkāk par to visu var izlasīt šeit. Es ceru šis ieraksts vismaz raisīs interesi izpētīt, kas patiesībā notiek ES.
saiteMan ir ko teikt

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Jūnijs 2008 - 17:56
(Link)
Kaut arī apzinos, kāda veida polemiku varētu atklāt šāds jautājums, tomēr - tieši kas ir eksplicīti peļams idejā par "Eiropas valsti" vai, nedaudz izplūstot fantāzijā, "Pasaules valsti"?
[User Picture]
From:[info]darkans
Date:15. Jūnijs 2008 - 18:50
(Link)
eksplicīti - varas centralizācija un globalizācija. Savukārt "Pasaules valsts" nozīmētu demokrātijas beigas un globālu verdzību.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Jūnijs 2008 - 19:00
(Link)
Globalizācija tiklab var (mēs šeit vispāri nodarbojamies ar teoretizēšanu, līdz ar to pieļaujami ir arī no pašreizējās situācijas visai tāli modeļi) novest arī pie pakāpeniskas varas struktūru deģenerēšanās, vienotai, vispasaules valdībai nespējot funkcionāli aptvert visu apdzīvoto pasauli, kas, tikai pa citu ceļu, ar laiku varētu novest nevis pie globālas verdzības, bet gan pie globāla varas zuduma, "Pasaules valstij" brūkot no tās izplestajām malām.
[User Picture]
From:[info]darkans
Date:15. Jūnijs 2008 - 19:22
(Link)
Neredzu iemeslus globālas varas izjukšanai. Jo globāla var nozīmē pilnīgu naudas un informācijas aprites kontroli. Šādai sistēmai nav iemesla sabrukt bez ārēja spiediena.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Jūnijs 2008 - 19:24
(Link)
Gar globālas varas ietekmes sfēras malām ar laiku, visai iespējams, sāktu rasties un izplesties arvien plašākas pretvaras "plaisas" dažādu anarhistisku, revolucionāru un tamlīdzīgu kustību rezultātā. Un, jo plašāk izplesta kontrole, jo grūtāk to noturēt stabilu visos tās punktos, regardless of the invested forces.
[User Picture]
From:[info]amidars
Date:16. Jūnijs 2008 - 07:42
(Link)
1. Runa ir par tā sauktās dubultā vairākuma balsošanas sistēmas ieviešanu. Tas nozīmē, ka katrai dalībvalstij būs viena balss un lai pieņemtu lēmumu, būs nepieciešams 55% no dalībvalstu skaita, kas pārstāv 65% no iedzīvotāju skaita.
Līdz ar to, lai pieņemtu lēmumu, 1kārt "par" ir jānobalso 14 dalībvalstīm. ES Lielajām valstīm (Francija, Vācija, UK), lai pieņemtu lēmumu, vēl ir jāpārliecina vismaz 11 mazās un vidējas ES dalībvalstis. Turklāt situācija, kad savā starpā spēj vienoties FR, GER un UK nemaz nav tik bieži gadījusies. + daudzās jomās, lai ieviestu izmaiņas, nepieciešams vienprātīgs balsojums. So, manuprāt, 1) šī sistēma ir skaidrāka par pašreizējo Nicas līgumu, 2) nedod lielajām valstīm papildus priekšrocības uz mazo/vidējo valstu fona.
2. ES Parlamenta līdzdarbība tiek papalšināta uz jomām, kas atrodas ES kompetencē, nevis uz jomām, kas atrodas nacionālo valstu (parlamentu) kompetencē. + tur darbojas deputāti, kas ir LV iedzīvotāju ievēlēti. Tīri subjektīvi, man Eiropas Parlamenta lomas stiprināšana nav šķitusi esam par ārkārtīgi svarīgu prioritāti, bet nu... katrā ziņā nedomāju, ka šī iecere vispār kaut kā ietekmētu Latvijas lomu ES.
3. Savukārt, ja protestē nacionālie parlamenti, tad ES Komisijai savs lēmums ir jāpārskata, tāpat ir jārīkojas gadījumā, ja savāc 1000000 ES pilsoņu parakstu (mazs skaitlis, ja ņem vērā ~ 480 milj. ES pilsoņu kopskaitu). Tevis aprakstītā situācija "dalītās kompetences" gadījumā, eksistē jau šobrīd, tātad nekādas izmaiņas šeit netiek paredzētas. Tāpēc tā arī saucās dalītā kompetence.
4. Katra ES dalībvalsts saglabās savu ārpolitiku un lēmumi šajā jomā tiks arī turpmāk pieņemti vienbalsīgi. Te ir runa par pašas ES institucionālu sakārtošanu, jo pašlaik savs pārstāvis ārpolitikā ir gan ES Komisijai, gan Padomei, gan Parlamentam. Turpmāk būtu viens cilvēks, kas apvienotu šīs funkcijas. Atkal - nedomāju, ka tas kā būtiski ietekmētu LV spēju paust savu viedokli pret Krieviju, ASV, Āfriku...
5. Piemēram, kopēja enerģētikas politika novērstu situāciju, kad Vācija noslēdz bilaterālu vienošanos ar Krieviju par gāzes vada būvi, apejot citas ES dalībvalstis un būtu LV izdevīga.
[User Picture]
From:[info]atiitis
Date:16. Jūnijs 2008 - 09:04
(Link)
Yeah, what he said :))

Pie tam - man kaa globalizaacijas aktiivam piekriteejam (tas ir logjisks naakoshais solis cilveeces evoluucijaa) tikai patiktu, ja ES saaktu bish aktiivaak centralizeeties. Citaadi cik jau gadus taa pastaav, bet nav tikusi taalaak par chupu ar kashkjiigaam valstinjaam.
[User Picture]
From:[info]darkans
Date:16. Jūnijs 2008 - 13:26
(Link)
"nākošais solis evolūcijā" tevi iedzīs nabadzībā un atņems darbu.
[User Picture]
From:[info]atiitis
Date:16. Jūnijs 2008 - 13:31
(Link)
Nekaa nebija. Sirds slimiibas mani nogalinaas veel pirms shii solja saakshanaas :P
[User Picture]
From:[info]darkans
Date:16. Jūnijs 2008 - 13:48
(Link)
u wish :))
From:[info]zeno
Date:25. Jūlijs 2008 - 13:48
(Link)
*Nod, nod* Lai gan neticu, ka ļautiņi vispār kādreiz saglobalizēsies līdz pasaules valstij, pirms tos neaprīs toksiskās jūras un nenosmacēs gāzu maisījums, kas tikai attāli būs līdzīgs gaisam, tomēr esu globalizācijas piekritējs.
[User Picture]
From:[info]atiitis
Date:25. Jūlijs 2008 - 14:02
(Link)
Nee, liidz taam toxiskajaam juuraam un indiigajam gaisam mees nenonaaksim. Logjisks iemesls:
Jo vairaak piesaarnjosim vidi, jo mazaak paartikas speesim no taas ieguut, jo mazaaka kljuus cilveeku populaacija, jo mazaak mees piesaarnjosim vidi =)
[User Picture]
From:[info]cannibalsmith
Date:16. Jūnijs 2008 - 11:40
(Link)
Ronu Polu par Eiropas prezidentu!
[User Picture]
From:[info]darkans
Date:16. Jūnijs 2008 - 15:52
(Link)
Labāk gan iztiksim bez amerikāņiem. Eiropai pietiek savu cilvēku. Piemēram, paklausies, ko Nigels Farags no Lielbritānijas saka šinī video. Vai šinī,  kur tiek labi auditēts Eiropas komisijas sastāvs. Citās intervijās šis arī ir izteicies līdzīgi Ronam Paulam - par mazu valdību, maziem nodokļiem un decentralizētu valdību.
[User Picture]
From:[info]cannibalsmith
Date:16. Jūnijs 2008 - 17:56
(Link)
Ooh, forši!

Es joprojām nespēju noticēt, ka tu tik cītīgi seko līdzi politikai. :)