{ scrollbar-3dlight-color: black; scrollbar-arrow-color: red; scrollbar-base-color:; scrollbar-darkshadow-color: blacks; scrollbar-face-color: black; scrollbar-highlight-color: white; scrollbar-shadow-color: red; } } ?style=mine - Komentāri
?style=mine - Komentāri [jaunākie raksti|arhīvs|draugi|pa mani]
?style=mine

[ pa mani | sc userinfo ]
[ arhīvs | journal archive ]

Links
[Vietas, kuras ir vērts apmeklēt| The Gay Adventures Of Burnt Face Man Urlas Chuurch of Apathy Zergiem.lv ]

Kas notiek Eiropā? - Lisabonas līgums 15. Jun 2008|17:52

darkans
Paldies Īrijai, par Lisabonas līguma bremzēšanu. Varbūt šis incidents palīdzēs pievērst cilvēku uzmanību tam, kas notiek Eiropas parlamentā. Bet kas tad īsti ir Lisabonas līgums? Šī līguma pilnais teksts ir faktiski nesalasāms, jo sastāv no citu tekstu atsaucēm un labojumiem. Savukārt Ārlietu Ministrija savā lapā publicē to pašu tekstu, kas atrodas Eiropas Savienības informācijas aģentūras mājas lapā un vēl dažus līgumu slavinošus materiālus. Palasot tur ievietoto kopsavilkumu, rodas iespaids, ka brīnišķīgāks līgums nemaz nav iespējams, viss tiks "uzlabots" vai "veicināts" un dzīve būs daudz skaistāka kā iepriekš. Tomēr, gribu minēt dažus iemeslus kapēc katram latvietim vajadzētu būt kategoriski PRET šo līgumu. Paskatīsimies, ko reāli nozīmē kopsavilumā minētie punkti:


I. EFEKTIVITĀTE
Likumprojektu izvirzīšanai nepieciešamas mazāks vairākuma atbalsts. Tas nozīmē lielāku varu lielajām dalībvalstīm un daudz mazāku teikšanu mums.
II. DEMOKRĀTIJA
Parlamenta loma kļūst lielāka un tam tiek dota lielāka vara. Latvijai tas nozīmē vēl lielāku neatkarības zaudēšanu sakarā ar varas centralizāciju.
III. PĀRREDZAMĪBA
Drīzāk nepārredzamība. Šeit tiek runāts par brīvāku pieeju informācijai un jautājumu izskatīšanu "tuvāk iedzīvotājiem", taču reāli pat tad, ja nacionālās valdības protestē pret kādu likumprojektu, Eiropas Komisijai ir tiesības to ignorēt. "dalītā kompetence" nozīmē, ka mēs drīkstēsim mainīt tikai tos likumu aspektus, kurus mums Eiropa atļaus, respektīvi tos, kas ir pietiekami nesvarīgi.
IV. VIENOTA BALSS PASAULĒ
Šī nodaļa runā par vienotu ES ārlietu ministriju, tātad, samazina valstu iespējas pašām pieņemt neatkarīgus diplomātiskos lēmumus, ES pārvēršas par valsti ar vienotu ārpolitiku.
V. DROŠĪBA VISIEM
Šeit tiek paredzēta vienota enerģētikas, imigrācijas un aizsardzības politika. Šī nodaļā minētais ir tukši vārdi, jo, pirmkārt, ES politika veicina dabai kaitīgu vielu izmantošanu un otrkārt sadarbība terorisma apkarošanā jau eksistē starp visām valstīm, šeit netiek piedāvāts nekas jauns.


Kāds tad ir rezumējums? Lisabonas līgums ir liels solis pretī vienotai Eiropas valstij - ar savu himnu, karogu, prezidentu, vienotu ārpolitiku, iekšpolitiku un citām sfērām. Citiem vārdiem sakot - Latvijas valsts neatkarības zaudēšanai. Daudz sīkāk par to visu var izlasīt šeit. Es ceru šis ieraksts vismaz raisīs interesi izpētīt, kas patiesībā notiek ES.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.