hipopotama pieraksti

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kā katru reizi pēc zobu tīrīšanas, higiēniste ļāva Emīlijai izvēlēties zobu birsti. Vilka ārā no kastītes rozā, lillā, spīdīgas, ar princesēm. Mašīnas, lidmašīnas, zaļas, zilas meta atpakaļ kastītē ar tādu kā atvainošanos balsī: "These are all girl toothbrushes that we have."
Man gribējās pajautāt, vai meiteņu un zēnu zobi ir tik atšķirīgi, ka zobu birstes dažādas. Droši vien uzreiz iemestos caurumi, ja ar puiku zobu birsti zobus tīrītu.

Miķ savukārt mēģināju apgriezt matus. Mašīnīte izsauca histēriju, tagad uz galvas tāds ~1/4 liels gandrīz izskūts plankums. Tad apkārt ausīm un aizmugurē apšņikāju ar šķērēm, kas arī sākumā riebās, bet pēc tam pieņēma. Tagad var nedaudz pozicionēties kā panks.

Toties mēs vakar bijām uz Gogol Bordello. Sen nebiju tādā pasākumā bijusi, man liekas, kopš Portishead, kad Em vēl bija vēderā. Ā, nē, meloju, liekas, ka Keivs bija jau pēc Em.
Ļoti labi, gribu vēl.
  • Nu un Emīlija pati? ko viņa grib? Rozā princešu zobubirsti vai aizsargkrāsas ar tanku? Vai ar šito "visiem bērniņiem jābūt vienādiem" netiek iebraukts otrā grāvī? Brīžam man šķiet, ka mūsdienu mātes labāk spēs pieņemt meitu, kas gribēs piešūt krāniņu, kā to, kas ģērbsies rozā un pati pēc savas gribas ceps pīrāgus...
    • Visiem bērniem nav jābūt vienādiem, tas ir tieši tas, ko es saku. Man riebjas, ka tiek piedāvāta viltus izvēle, kas sastāv tikai no rozā un lillā un pēc būtības ir viens un tas pats. Man liekas negodīgi, ka veikalā ir rozā plaukti meitenēm, kur izvēle ir 5 princeses n variantos, kamēr puikām ir zinātnieki, ķīmijas eksperimenti, teleskopi, mašīnas, roboti, akmeņi. Mani uztrauc, ka līdz ~9 gadu vecumam meitenes vēl piedalās zinātnes (STEM) pulciņos, bet pēc tam tā proporcija ir sarukusi līdz ~2:8. Manuprāt, meitenes arī var būt astronautes, nevis tikai "princeses". Jā, protams - ja ļoti gribēs, viņas to piepildīs. Bet kāpēc likt papildus barjeru?
      Emīlija pati grib rozā, jo tas piedienas meitenēm. Bet vairāk viņa spēlējas ar neitrālajiem (lasi: sarkanajiem, zilajiem, zaļajiem, utt.) Lego, ko esam viņai dāvinājuši, nevis ar rozā komplektiem, ko ir izvēlējusies pati. Jo neitrālajiem - puiku - ir vairāk funkcionalitātes.
      • Mhm, vot manā bērnībā gan bija reāli visas vienādas iespējas gan puikām, gan meitenēm: ko vecākiem izdevās nopirkt veikalā, tas arī bērniem bija - mums abiem ar brāli bija vienādi gumijas zaldāti, vienādi konstruktori, gandrīz identiski lāči utt. Un sapņu lelli ar gariem matiem es dabūju uz 10 gadu dzimšanas dienu, kad jau lelles vairs īsti neinteresēja, jo agrāk vienkārši nebija iespējas nopirkt. Par to, ka ir visādu krāsu plaukti vajadzētu priecāties, nevis sašust.
        Varu pastāstīt, ka pavisam senos laikos, pirms gadiem 400, meitenes ģērba zilā, bet puikas rozā, jo tā skaitījās vīrišķīga krāsa.:) Tā ka krāsām maģiju mēs piešķiram paši. Un rozā un lillā NAV vienādas krāsasm tu runā kā vīrietis :P
        • Pirms 100 gadiem bērnus iekaustīja. Vai tas ir izejas punkts, ar ko salīdzināt? Tipa, vīrs ieklapē sievu, bet tas jau nekas, varēja būt sliktāk - varēja arī nosist? Vai tas, ka ir labāk nekā Tavā bērnībā, nozīmē, ka ir labi?
          Zils vs rozā - man būtu tieši tikpat lieli iebildumi, ja būtu tikai ļoti ierobežotas zilās krāsas, zaļās krāsas, utt. Ne jau par krāsām ir runa, bet gan par ierobežojumiem un norobežojumiem. Rozā un lillā pēc satura ir vienādas, ja vienīgā izvēle ir 5 princeses šo krāsu variācijās. Nav *visādu* krāsu plauktu, ir tikai rozā meitenēm un mazliet plašākas, bet arī ierobežotas, iespējas puikām.
          • Un? pasi ar bērna dzimumu prasa pirms ļauj iet pie plauktiem? :)
            Ļoti interesants salīdzinājums: preču pārbagātība un sievu iekaustošs vīrs...
            P.S. Protams, man ir prieks, ka maniem draugiem ir tikai šāda līmeņa problēmas, par ko cepties! :) Nopietni.
            • Pasi nepieprasa - bet Tu taču zini, kā darbojas propaganda? Tas ir daudz ietekmīgāk, nekā pases prasīšana, un tā nu aug meitenes, kas sapņo kļūt par princesēm.

              Par preču "pārbagātību": manuprāt, *pēc būtības* vienādas preces nekādā ziņā nav pārbagātība.

              Šī līmeņa problēmas, protams, nav lielas. Tās jau ietekmē tikai manu bērnu nākotni, kas tad tas ir :)
              • Zini, pēc manas pieredzes ir daudz foršāk ja meitene izaug par tādu, kas vēlas būt sieviete (nu vai princese, kā tu saki), nevis par tādu, kas līdz 40 gadiem ienīst sevi, jo viņa ir piedzimusi kā sieviete. Ceru, ka tādu nākotni tu saviem bērniem nenovēli :)
                Un vēl - mūsu bērni nav tiešas mūsu kopijas, nav obligāti, ka viņi domā kā mēs, viņi grib to pašu, ko mēs, tāpat nav teikts, ka pie tā vainīga propaganda, varbūt viņi vienkārši ir piedzimuši citādi kā mēs...
                • Nu bet tieši tāpēc es gribu, lai viņai ir pēc iespējas pilnīgākas iespējas izvēlēties.
                  • Labi, pieņemsim, ka es nemāku izteikties, nevis tu mani uzskati par stulbeni, kuras vārdi ir ne vairāk kā pieneņu pūkas.
                    • Es Tevi neuzskatu par stulbeni.

                      Es tikai uztraucos par vēl arvien ļoti izteikto dzimumu dalījumu, kas ierobežo (tostarp arī Em) iespējas.

                      Mācoties relatīvi vīrišķu profesiju, es visu laiku sastopos ar tekstiem: Tu esi sieviete, Tev nebūs problēmu atrast darbu. Tas ir kā - es nevis rakstu labu kodu un tāpēc tieku novērtēta, bet esmu sieviete, tas ir vienīgais, kāpēc es varētu tikt novērtēta? Un jau manis pieminētais dzimumu sadalījums zintātnes pulciņos. Nu, nav tā tikai tīra bērnu izvēle, tas ļoti lielā mērā ir sabiedrības spiediens. Un jā, tas mani uztrauc.
                      • Būsi LV, vari atbraukt uz maniem laukiem malku paskaldīt un ūdeni ar 20 l spaņiem panest, varēsi justies vienlīdzīga ;)
                        • Meh. Reductio ad absurdum.

                          Tev liekas, ka es saku, ka vīriešiem ir jāiemācās dzemdēt, bet sievietēm - jāpieaudzē krāni.
                          Es lasu, ka Tu saki, ka sieviešu balsstiesības ir nejēdzīgs laika un darba (vīriešu! Jo sieviešu vieta ir virtuvē) patēriņš.

                          Pie tā šoreiz arī paliksim.
  • Nez, tas laikam kaut kādā vēlāka vecumā rotaļlietās un mantās izpaužas, ka viss rozā vai tamlīdzīgi... Šajā mazuļa vecumā man pat šķiet, ka puikam grūtāk ar izvēli, jo visi vienmēr mašīnas vai lego dāvina, cik nu redzēts. E ir diezgan bezdzimuma mantu un dzeltena zobu birste :)
Powered by Sviesta Ciba