ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2022-09-05 13:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Forši
https://www.delfi.lv/news/national/politics/levits-rosina-izslegt-jebkadu-maskavas-patriarha-varu-par-latvijas-pareizticigo-baznicu.d?id=54707504

Citādi mums te tieši pretī MK ēkai Rīgas centrā ir pretinieka outposts, nerunājot par citiem PB objektiem un to personālu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]vilibaldis
2022-09-05 14:07 (saite)
Izsludināt jau var, bet nez kā paliek ar satversmē noteikto valsts varas atdalītību no baznīcas.
T.i. cik tāda izsludināšana ir saistoša. Cik zinu, no baznīcas puses tas nav tik easy "gribu esmu pakļautībā, negribu neesmu".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-05 14:26 (saite)
Cik es saprotu valsts var regulēt tās teritorijā esošās baznīcas ja tas ir saistīts ar valsts drošības apsvērumiem un likuma pārkāpumiem. Nu piemēram ja kādā baznīcā praktizētu cilvēku upurēšanu vai narkotikas, tad valsts iestādes iejauktos. Šajā gadījumā ir runa par valsts drošības apsvērumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2022-09-05 14:33 (saite)
Jā, jā valsts var slēgt baznīcu, sektu utt., ja ir viss tavs augstākminētais, bet es vairāk par baznīcas iekšējo hierarhiju, kur atdalīšanās no mātes organizācijas tiek definēta kā herēze.
Man, kā reiz vasarā par šo bija diskusija un tas nav tik vienkārši kā varētu gribēties...
Protams šāds valsts norādījums iespējams var tikt izmantots kā iemesls atdalīšanās ierosināšanai, bet... atgriežamies pie Satversmes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-05 14:37 (saite)
Nu tas varētu būt tā ka dotā ``mātes organizācija``, t.i. Maskavas patriarhāts valsts drošības apsvērumu dēļ te darboties nevar un tad viņiem ir izvēle - pārtraukt šeit darboties vispār vai darboties kā autonomai pareiztic[īgo baznīcai [autokefālija]. Ja es pareizi atceros, tad tieši to izdarīja Ukrainas PB - paziņoja par atdalīšanos mo Maskavas patriarhāta, viņi laikam pievienojās Konstantinopoles PB.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2022-09-05 14:52 (saite)
Latvijas PB ir par mazu, lai darbotos autonomi, tur arī ir savi noteikumi.
Un par Konstantinopoli... vēl jau viņiem ir arī jāgrib ņemt pretim.
Tā ka var iepirkt popkornu, jo var jau gudri dirst un paziņot, ka mēs tā nolēmām, bet būtu labi pirms tam noskaidrot darbību leğitimitāti un secīgumu.

T.i. ari paši Pareizticīgie par šo pakļautību ir jau gana čīkstējuši, bet tas nav gluži tik vienkārši kā krūzītē iespļaut.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-05 14:58 (saite)
Nu gadās jau arī ka valstis dažādu apsvērumu dēļ noteiktu baznīcu darbību savā teritorijā aptur, tā piemēram Vācija aizliedza Habarda saentologu baznīcu vai Ķīna ``Falungun``

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%8C%D0%B3%D1%83%D0%BD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2022-09-05 15:02 (saite)
Nu par to, ja nepamanīji,jau minēju gabaliņu augstāk, ka valsts pie noteiktiem, pierādāmiem apstākļiem tiesas ceļā ir tiesīga apturēt baznīcas darbību, bet ne noteikt baznīcas iekšējo hierarhiju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-05 15:07 (saite)
OK, tas meiko sensu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-09-05 14:41 (saite)
Un par valsts nošķirtību no baznīcas - tas vairāk nozīmē ka dažādas pilsoņu pašizveidotas organizācijas kā makšķernieku biedrības, baznīcas, pokera klubi utt nepiedalās valsts pārvaldē bet no otras puses viss kas dotās valsts teritorijā atrodas un darbojas dara to saskaņā ar tās valsts likumiem un noteikumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?