modus ([info]modus) rakstīja,
Vārda "sarežģīts" primārā nozīme ir "Tāds, kas sastāv no daudzām, dažādam, savstarpēji saistītām sastāvdaļām." https://tezaurs.lv/sarežģīts Šādā nozīmē tradicionālā morāle ir daudz sarežģītāka par utilitārismu, jo tā satur daudz vairāk aksiomu (daļu) nekā utilitārisms.

Taču izskatās, ka tu ar sarežģītību saproti kaut ko citu - to, cik grūti vai cik lielas spējas prasa kaut kā paveikšana. Šādā nozīmē morāle pati par sevi nav tāda veida lieta, kas varētu būt sarežģīta. Var gan runāt par to, cik sarežģīti ir noskaidrot konkrētos gadījumos, kuras lietas saskaņā apskatāmajām morāles sistēmām ir pareizas un kuras nepareizas. Tas jau ir kas cits.

Piebildīšu arī, ka tradicionālā morāle nesatur konkrētus aizliegumus. Tā satur vispārīgus aizliegumus, piemēram, vispārīgu aizliegumu zagt. Tāpēc arī tradicionālās morāles sekotājām konkrētos gadījumos ir vajadzīga piepūle, lai ietu cauri garam aizliegumu sarakstam un saprastu, vai konkrēta darbība nekrīt, zem kāda no aizliegumiem, piemēram, jāsaprot, vai kāda konkrēta lieta nav tāda, uz kuru ir unikālas lietošanas tiesības kādam citam un kuru viņš nav ļāvis ņemt un kuru zagšanas aizlieguma dēļ tāpēc nedrīkst ņemt. Diez vai mazs bērns būs spējīgs saprast, piemēram, to, vai kādas dziesmas lejupielāde no interneta ir zagšana.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?