brookings - fumbling in the dark - anyone got a light? [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

fumbling in the dark - anyone got a light? [Jul. 26th, 2009|09:28 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

1.2 miljardi no ES, un 200 miljoni no SVF -  bet, kaut arī esot tagad domstarpības starp SVF un ES (ES esot ar mieru dot, lai Lats nekritīs); SVF, cik es saprotu, ir noteicējs, un vēl grib, lai valsts samazinās izdevumus (pensijas utt).
Vai kāds zin, cik no šīs summas ies, lai atbalstītu Latu, un cik ies, lai atbalstītu Parex? Es nezinu, tiešam - Kad reiz skatījos interviju ar Rimšēviču, kurā vinš apgalvoja, ka viņam nav informacījas par to, cik daudz naudu jau tika noterēta lai saglabāt latu limeni.

If this is a stupid question, piedodiet man lūdzu.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:July 26th, 2009 - 10:05 pm
(Link)
Jatājums ir par to, cik no tā aizies, lai attīstītu vietējo rūpniecību, citu faktiski nav.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:July 26th, 2009 - 10:17 pm
(Link)
Tomēr gribētu zināt atbildu uz savu jautājumu - tapec man ir aizdomas, ka the Public Sector ir, šinī gadijumā 'grēkāzis' - varbūt es maldos.
[User Picture]
From:[info]jff
Date:July 26th, 2009 - 10:21 pm
(Link)
Kas LV gadījumā piederētos pie "attīstīt vietējo rūpniecību"? Atkal sadalīt savējiem šādus tādus kredītiņus, atdošanai domātus vai ne visai domātus?
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:July 26th, 2009 - 10:40 pm
(Link)
Iespēja pastāv, ka Jūms dalēji taisnība - bet, bet, bet vai Jūms ir kaut kas, ko piebilst maniem origināliem jautājumiem?
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:July 26th, 2009 - 10:51 pm
(Link)
Mainīt nodokļu politiku (ieņēmumu nodokli ražošanā reinvestētajai peļņai samazināt līdz 0);
Šī neiekasētā nodokļa caurumu aizvietot ar daļu aizdevuma;
Vēl vienu daļu izmantot, palielinot zinātnes finansējumu (bez zinātnes nav konkurētspējīgas rūpniecības);
Vēl vienu daļu izmantot patentu atbalstam (kā līdzfinansējums izgudrojumu un patentu reģistrēšanai LV un ārvalstīs).
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:July 26th, 2009 - 11:12 pm
(Link)
ok, es padodos ;) (es tagad rakstīšu īpaši slikti latv valodu - tipa neparbaudišu) - es uzdevu to jautājumu, tapēc ka, man liekas, ka bez parexa un latu atbalstišanas slodze, Latvijas budget defecit nebūtu tik liels, lai nopelnītu SVF 'ieteikumus' samazināt pensijas, sk. algas utt. Šis manuprāt ir īsts ultra monetaristu gajiens - sitiens pret public sector, kā butne.

Ironija ir tāda, ka 'mums'ir vajadzīgs šis aizdevums, lai glabtu bankas (kam pašam ir sava morāla monetarista attieksmē).
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:July 26th, 2009 - 11:42 pm
(Link)
Drīzāk, lai glābtu ticību stabilam latam. Bet arī tas ir ļoti nozīmīgi. Tomēr ar to ir par maz, tāpēc savu iepriekšējo komentāru jau nosūtīju Zanderam. Ja nu noder.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:July 26th, 2009 - 11:50 pm
(Link)
tad izrādas, ka pensionariem un skolotajiem ir jācieš, lai glabtu stabilu latu, lai glabtu bankas, kas baidas no masveidu foreclosures - godīgi?
Kapēc SVF tiecas tieši pēc šim cilvēkiem?
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:July 26th, 2009 - 11:58 pm
(Link)
Neesmu pārliecināts, ka viņi zina absolūtos skaitļus. Mēģināšu minēt - SVF arī ir birokrāti un strādā pēc atstrādātām "krīzes" shēmām, kas palīdzējušas valstīm, kurās vidējā pensija pārsniedz 10K LVL gadā.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:July 27th, 2009 - 12:03 am
(Link)
Paldies:) - Domāju, ka man pašam vajāg uzzināt skaitļus.. Rit, tomēr.
[User Picture]
From:[info]jff
Date:July 26th, 2009 - 11:22 pm
(Link)
Virziens, protams, prātīgs. Bet, lai tas viss strādātu, vajadzētu pie reizes mainīt veselu lērumu likumdošanas (piemēram, konkrētāk definēt robežu starp uzņēmuma un privātiem tēriņiem), kā arī vismaz nedaudz atkorumpēt Sistēmu.
Par zinātni i runāt negribas - to tak braši mazina, nevis atbalsta.
[User Picture]
From:[info]prtg
Date:July 26th, 2009 - 11:48 pm
(Link)
Nez, domāju, ka smalkāk definējot robežu starp tēriņu veidiem, nāksies vēl vairāk palielināt birokrātiju, bet valstī nepieciešams tieši otrādi, palīdzēt cilvēkiem attīstīt mazo un mikrobiznesu, samazinot birokrātiju un vienkāršojot nodokļu sistēmu. Cik noprotu no publikācijām, tad tas jau tiek gatavots.

Par zinātni - mazina, jo neredz saistību starp ražošanu un ražošanu ar augstu kvalitāti un attiecīgi lielu pievienoto vērtību (kura, attiecīgi, eksporta gadījumā paliek LV, nevis izeksportējas ārā, vai kuras trūkums liek precei palikt plauktā, pie tam tikai vietējā tirgū). Nu, redzēsim, varbūt, ka vēl paspēs atjēgties.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:July 27th, 2009 - 01:02 am
(Link)
Precīzu ciparu nosaukt, šķiet, nevarēs neviens, izņemot tos, kas slēgtās sēdēs to izlems, bet presē, atreferējot Dombrovska domas, ka prioritātes tika sauktas Parex (lata saglabāšanai), budžeta deficīta starpības dzēšana, par ražošanu ne vārda - par to pulka velāk sāka runāt.
Man kā neekonomistei, parastai strādniecei ļoti interesē, kāpēc ir valstij jāglābj privāta banka. Un, kas ir par to abildīgs, ka valsts ir tik cieši ar vienu privātu banku saistīta, ka bankas krišana rezultējas arī valsts sabrukumā? Izzināt un iztiesāt - tad vismaz ļaudis zinātu, par ko badu cieš -, nekā turpināt uzturēt pie knapas dzīvības šo visu sapuvušo sistēmu,
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:July 27th, 2009 - 01:28 pm
(Link)
piekritu - sc, tikko lasīju šo:

"The loan asked from EU and IMF is planned 100% for bank bailout. Due to EU regulations this emerges as budget deficit"

Vai šis ir pariezi? Tas, protams nozimētu, ka mes maksājam par citu interēšu grupu/as labumu - tajā skaitā, bankas un Parex bankas kreditru labumu.

[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:July 27th, 2009 - 04:06 pm
(Link)
kaut kā tā. Nebaidīšos skanēt banāla, bet pārāk bieži ik pa laikam ir uzpeldējuši un uzpeld skandāliņi par to, ka biznesa (krievu, sava citu) interesēs politika tiek bīdīta, likumi pieņemti vai nepieņemti, kā rezultātā it kā nevajadzētu brīnīties ka valsts valdība glābj savus īstos darba devējus (kas nav 'tauta'), ja vien situācija nebūtu tik perversa un traģiska ļoti lielam parastu cilvēku skaitam..
From:[info]jd
Date:July 27th, 2009 - 01:18 am
(Link)
es tikai dzirdēju (sen), ka Parex bija jāpārņem tikai tāpēc, ka viņiem bija stipra inteligence (tā to pareizi raksta??) serviss ar daudz, daudz mapītēm...
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:July 27th, 2009 - 01:45 am
(Link)
a es atkal dzirdēju, ka naudiņa Pastam dabūta Satiksmes Ministrijai preti dodot Pareksam iespēju pārvaldīt SM kontus un naudiņu (vismaz darbiniekiem vienā mirklī konti algu izmaksām tika pārcelti uz Parex) un neba SM vienīgā LV institūcija, kuras rocību Parex - kā pateicību par saviem pakalpojumiem - gādīgi uzņēmās pārraudzīt...