Božena Chodunska

Tā nu 'viš i...

Name
Božena Chodunska

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kā zināms, Belēviča kungs uzsācis krusta karu pret ēdienu skolā (es ar nolūku rakstu - ēdienu, tālāk redzēsiet paši), un, visus nosacījumus ievērojot burtiski (mums tas raksturīgi), skolu bufetēs ir palicis vienīgi ūdens, un arī ēdnīcās viss iet tikai uz galu.
Mūsu skolas ēdnīcā, tātad ieradās pārbaude, divas dāmas no ministrijas vai līdzīgas iestādes (ar zināmu gandarījumu varu paziņot, jā, pēc aculiecinieku novērojumiem, viņas bija resnas!). Karameļu maizītes, kuras skolā cep uz vietas un bez visādiem augu taukiem, aizliedza tūlīt. Daži mazākie bērni pat sākuši raudāt. Pēcāk pazuduši citi labumi, un tagad pat vista karijā esot bez karija (neprasiet man, kas slikts karijā, to laika zina vien Dievs tas kungs un kāds ierēdnis). Visvairāk VM ienīst cukuru, kam ir vismaz kāds pamats, bet izskatās, ka arī milti un maize kā tādi tagad ir posta cēlonis, droši vien kāds ierēdnis salasījies ezotērisko literatūru. Sagaidāms, ka drīzumā visur tiks meklēts termofīlais raugs un ministrija pārbaudīs, vai skolu uzturs rada attiecīgo pH.
Vārdu sakot, visi bēdīgi, Sodomai un Gomorai ies vieglāk tiesas dienā, notiek liela raudāšana un zobu griešana, ēdnīcā, kas bija tiesām laba, visu gatavoja uz vietas, nekādi cīsiņi, viss tīrs un bez palmu eļļas, krītas noiets, jo sagatavot vispār bez nekādām garšvielām un ēdami ir ievērojams izaicinājums, skolnieki iet uz veikalu vai picēriju, kurai savukārt drīz nākies pieņemt jaunus darbiniekus un pasūtīt jaunas krāsnis.
Un tad visā šajā postažā parādās mesija - mazs pusītis, kurš sāk skolā ierasties ar lielu somu. Viņš ir saldumu dīleris. Somā ir cepumi un končas, kuras sapirktas bāzē, un kuras viņš ar nelielu uzcenojumu pārdod biedriem. Iet Kristapiņš pa gaiteni un pusbalsī saka: "Konfektes. Cepumi. Bulciņas..."
Visi ir laimīgi, sejās parādās smaidi. Bet laimei ir īss mūžš, dīleris tiek noķerts no skolas administrācijas un sodīts.
Mazais gan esot neatlaidīgs un esot dīlojis atkārtoti, pēc kam atkārtoti noķerts, esot par slīcinājis podā cepumus, lai izvairītos no soda.
Interesanti, ko viņam var piesiet, nelikumīgu uzņēmējdarbību vai nelikumīgu Lielākā ļaunuma ienešanu skolā?
Lai vai kā, paredzu mazajam zēnam spožu nākotni, viņš ir īstajā laikā un vietā realizējies tirgus situācijā. Vienīgi lobija pie likumdošanas orgāniem viņam vēl nav.
Powered by Sviesta Ciba