Nu nē, pie velna, laikam metīšu tomēr ārā tos murķeļus, un vēl jo vairāk tāpēc, ka nespēju iedomāties vakariņas bez vīna: :
"Par šo sēni literatūrā atrodamas visai pretrunīgas ziņas. Agrākajā literatūrā rakstīts, ka bisītēs ir indīga viela – helvelskābe, kas sēnes vārot pāriet novārījuma ūdenī. 20. gadsimtā ķīmiķi atklāja, ka nekāda helvelskābe neeksistē, bet šajās sēnēs ir ļoti indīgs alkaloīds – giromitrīns, kas vārot nesadalās un novārījuma ūdenī nepāriet. Giromitrīns sadalās žāvētas sēnes glabājot nenoslēgtā traukā pusgadu. Taču arī tad sadalās ne viss giromitrīns, kas ir šajās sēnēs. Tāpēc mēs patreiz iesakām iedzīvotājiem labāk no šo sēņu ēšanas atturēties. Neskatoties uz, to šīs sēnes katru gadu parādās mūsu tirgos, un daudzi cilvēki tās ēd, jo vectēvi un vecmāmiņas tās ir ēduši. Ja nu mēs izšķiramies par šo sēņu ēšanu, tad pirms tam tās obligāti kārtīgi jānovāra un novārījuma ūdens jāizlej. Nedrīkst arī šo sēņu maltītes ēst vairākas reizes pēc kārtas un nedrīkst kopā ar sō sēņu maltīti dzert alkoholiskos dzērienus."
Resurss:http://latvijas.daba.lv/augi_se nes/senes/
Papildināts:
Thousands of mushroom species are studied and collected by amateur mushroom hunters, but only a handful cause death. False morel mushrooms (eg, Gyromitra esculenta, Gyromitra ambigua, Gyromitra infula) can cause fatal poisonings. These mushrooms are found on the ground or on rotten wood, are orange-brown to brown, have no gills, and have convoluted brainlike caps that are occasionally saddle-shaped. Gyromitra species fruit in the spring, and most poisonings occur during spring or early summer.
Pētījums:
Īstais murķelis (angliski "morel", vācu "Morcheln" ir tas, ko latvieši sauc par lāčpurnu (Morchella esculenta), un tas ir absulūti ēdmams.
Tas, ko latvieši sauc par murķeli, patiesībā ir bisītes (Gyromitra esculenta), vāciski "Lorcheln", angliski "false morels".
Baigi sāka niķoties internets un pētījums aprāvās, bet nu skaidrs, ka es tos metīšu ārā. Tikai drusku vēl paostīšu.
"Par šo sēni literatūrā atrodamas visai pretrunīgas ziņas. Agrākajā literatūrā rakstīts, ka bisītēs ir indīga viela – helvelskābe, kas sēnes vārot pāriet novārījuma ūdenī. 20. gadsimtā ķīmiķi atklāja, ka nekāda helvelskābe neeksistē, bet šajās sēnēs ir ļoti indīgs alkaloīds – giromitrīns, kas vārot nesadalās un novārījuma ūdenī nepāriet. Giromitrīns sadalās žāvētas sēnes glabājot nenoslēgtā traukā pusgadu. Taču arī tad sadalās ne viss giromitrīns, kas ir šajās sēnēs. Tāpēc mēs patreiz iesakām iedzīvotājiem labāk no šo sēņu ēšanas atturēties. Neskatoties uz, to šīs sēnes katru gadu parādās mūsu tirgos, un daudzi cilvēki tās ēd, jo vectēvi un vecmāmiņas tās ir ēduši. Ja nu mēs izšķiramies par šo sēņu ēšanu, tad pirms tam tās obligāti kārtīgi jānovāra un novārījuma ūdens jāizlej. Nedrīkst arī šo sēņu maltītes ēst vairākas reizes pēc kārtas un nedrīkst kopā ar sō sēņu maltīti dzert alkoholiskos dzērienus."
Resurss:http://latvijas.daba.lv/augi_se
Papildināts:
Thousands of mushroom species are studied and collected by amateur mushroom hunters, but only a handful cause death. False morel mushrooms (eg, Gyromitra esculenta, Gyromitra ambigua, Gyromitra infula) can cause fatal poisonings. These mushrooms are found on the ground or on rotten wood, are orange-brown to brown, have no gills, and have convoluted brainlike caps that are occasionally saddle-shaped. Gyromitra species fruit in the spring, and most poisonings occur during spring or early summer.
Pētījums:
Īstais murķelis (angliski "morel", vācu "Morcheln" ir tas, ko latvieši sauc par lāčpurnu (Morchella esculenta), un tas ir absulūti ēdmams.
Tas, ko latvieši sauc par murķeli, patiesībā ir bisītes (Gyromitra esculenta), vāciski "Lorcheln", angliski "false morels".
Baigi sāka niķoties internets un pētījums aprāvās, bet nu skaidrs, ka es tos metīšu ārā. Tikai drusku vēl paostīšu.
Comments
ar sēnēm tā ir gan, ka jābūt ļoti uzmanīgam ar pagatavošanas metōdes. pagājušajā gadā atklājām vienas brīnišķīgas sēnes, kas jācep un nekādā gadījumā nedrīkst saskarties ar ūdeni (kļūst rūgtas un ne pārāk veselīgas:D ); vienu pannu izbrāķēja no blakus katliem iesprakšķējušais ūdens, otra panna izrādījās dievīga - garša pēc riekstiem :D
(Reply to this) (Thread)
|
es tās bērnībā ēdu katru pavasari. vecmamma novārīja un apcepa un ļoti labi bija. diemžēl, viņa jau ir mirusi un nevaru viņai paprasīt detaļas.
(Reply to this) (Thread)
Lāčurni arī ir īstie, ēdami murķeļi, bet tie, ko vairums sauc par murķeļiem, ir bisītes, ir tie indīgie
|
mamma pa tel tikko teica, ka omamma esot vārījusi vismaz 2 - 3 reizes kā alksnenes; bet ka lai es pati šobrīd labāk neeksperimentējot; bet vispār esot ēdami.
palasi tak tos linkus.
un žēl, ka negribi paeksperimentēt - es tev savējos atdotu:)
Un te bildes no īstā un neīstā: Īstais murķelis (angliski "morel", vācu "Morcheln" ir tas, ko latvieši sauc par lāčpurnu (Morchella esculenta), un tas ir absulūti ēdmams: http://www.google.com/imgres?imgurl=htt p://www.sportsmanlogue.com/wp-content/up loads/2006/06/black_morel.jpg&imgrefurl=http://www.sportsmanlogue.com/t ravel-tips/morel-mushrooms.html&usg=__ivqsIyyKUBnzKAiPoEgqCyeYRhs=&h=1200&w=1600&sz=768&hl=en&start=0&sig2=j7-hVojUnTpib60827tNdA&zoom=1&tbnid=8U9zh7DaDsY91M:&tbnh=134&tbnw=179&ei=FK26TaeeL8nLsgaRjcWLBg&prev=/search%3Fq%3Dmorel%26um%3D1%26hl%3 Den%26client%3Dsafari%26sa%3DN%26rls%3De n%26biw%3D1280%26bih%3D606%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=603&vpy=124&dur=121&hovh=194&hovw=259&tx=176&ty=98&page=1&ndsp=20&ved=1t:429,r:3,s:0
Tas, ko latvieši sauc par murķeli, patiesībā ir bisītes (Gyromitra esculenta), vāciski "Lorcheln", angliski "false morels": http://www.ahousecallednut.com/a_house_ called_nut/2009/05/forest-fires-and-fals e-morels.html
un žēl, ka negribi paeksperimentēt - es tev savējos atdotu:)
Un te bildes no īstā un neīstā: Īstais murķelis (angliski "morel", vācu "Morcheln" ir tas, ko latvieši sauc par lāčpurnu (Morchella esculenta), un tas ir absulūti ēdmams: http://www.google.com/imgres?imgurl=htt
Tas, ko latvieši sauc par murķeli, patiesībā ir bisītes (Gyromitra esculenta), vāciski "Lorcheln", angliski "false morels": http://www.ahousecallednut.com/a_house_
|
mēs ēdām un lasījām tos apakšējos. ļoti labi murķelīši!
[piedo, vēlāk palasīšu linkus; es tak te kaut ko daru! :)]
[piedo, vēlāk palasīšu linkus; es tak te kaut ko daru! :)]
biofakultātes sēņu vecis arī mums teica, ka var ēst vien ap Ziemassvētkiem, kaltētās
(Reply to this) (Thread)
akurāt - tā arī bija rakstīts - ūdenī vārot tā inde neizdalās ārā, tikai ilgu laiku kaltējot
(Reply to this) (Parent)
Pirmkārt, kā izrādās, nevis murķeļi, bet bisītes. Otrkārt - ļoti maz. Bet, ja tu gribi to nieku, varu uzdāvināt.
(Reply to this) (Parent)
Mēs tos ķeves pupus vienu pavasari salasījām baisi daudz. Novārījām 5 ūdeņos (nezin kāpēc māte tā lika), palika pāri noo kartupeļu groza apmēram sauja. Nu i izmetām nafig, tak izrādās, ka ēdami!
(Reply to this) (Thread)
nu ta cilvēki pinas starp tiem viltus murķeļiem-bisītēm un lāčpurniem-īstajiem murķeļiem, un te vēl ķēves putpi parādās, traks var palikt
(Reply to this) (Parent)