LU

« previous entry | next entry »
Feb. 11., 2019 | 11:28 am

Es priecājos par LU Torņakalna kompleksa attīstību, tiešām priecājos - tas noteikti (visticamāk?) veicinās LV AI starptautisko konkurenci. Un tomēr.... tomēr es esmu arī skeptiska. Cik daudz tas realitātē uzlabos izglītības un zinātnes kvalitāti? Nedaudz atgādina Stradiņa slimnīcas stāstu, kad ēkās iegulda daudz vairāk, nekā cilvēkos (pasniedzējos un studentos) un pašā zinātnē. Proti, manas bažas ir par samērību. Nu, kaut vai par to, kādas prasības ir pasniedzējiem un arī, cik viņiem maksājam.

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {9}

Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Feb. 11., 2019 - 10:24 pm
Link

Jā, jau plašāk par tieši LU(lai gan LU ar savu būvnecību ir izcili spilgts piemērs) mani satrauc kopumā tas, cik daudz ieguldām jeb, pareizāk sakot, neieguldām mācībspēkos. Tas attiecas gan uz algu mazumu, gan atsacīšanos tirgu atvērt starptautiskai konkurencei un, galu galā, ne tikai, kādu un cik kvalificētu mācībspēku piesaistām, bet kā veicinām viņu zinātnisko darbību un to, lai viņi būtu spējīgi celt sniegtās izglītības kvalitāti - te nu nonākam līdz slodzei. Augstskolas pasniedzējs ar tādu kontaktstundu noslodzi (un vēl visādu bulšitu) visai reti var pilnvērtīgi pievērsties arī pētniecībai un beigās arī pašai pasniegšanai. Man šķiet, ka dalījums vai nu pa pētnieciskajām AI un mācību (teaching) AI iestādēm būtu vietā vai, ja LV ir tam par mazu (ar savām 57 AI iestādēm, ha!!!), tad dalām teaching pasniedzēji (iespējams, pieeaicinātie) un teaching/research pasniedzēji (iespējams, štata), kuriem pētniecība beidzot būtu ne tikai obligāts, bet neapmaksāts hobijs, bet obligāta daļa no slodzes. Tas, protams, prasītu lielāku kopējo valsts finansējumu zinātnei (mums tas ir sūda 0,51% no IKP).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Božena Chodunska

(bez virsraksta)

from: [info]bozena
date: Feb. 11., 2019 - 11:29 pm
Link

Daļa augstskolu tak arī kaut ko pelna no ārzemju studentiem un ka tikai arī ne no nekustamā īpašuma, kā dažas reliģiskās organizācijas. Vai šo naudu kaut kā nemēģina izmantot mācībspēku piesaistīšanai?
Gan jau visām augstskolām pa lielam tās savas kaites zināmas, nav jau tā, ka mums tika šādas atklāsmes. Tikai vēršana par labu nav pārāk patīkama.

Atbildēt | Iepriekšējais