(bez virsraksta)

Apr. 20., 2024 | 03:35 pm

Man ir jauna rožābele, upene, jāņoga un aliča. Mazās laimītes.
Upenei un jāņogai vēl nezinām vietu. Oh well.
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


PP

Mar. 17., 2024 | 07:26 pm

Puika, kas tēlo Vidvudu Eglīti ir tik sasodīti foršs!
Tags:

Link | piemet pagali! {2} re, kā smuki deg! | Add to Memories


par nenotikušo un to, kā nesanāk

Mar. 3., 2024 | 09:21 am

"Melnais samts" ir viena no tām retajām un peroniski ļoti gaidītajām filmām par nenotikušo. Tā ir nevis kārtējā filma, kas sastāv ne series of exciting or unfortunate events, bet drīzāk par reālistisku dzīve rutīnu, par to, kā nesanāk, par konstantām šaubām un mokām, par ātri skrejošu laiku, bet lēni ritošu tikšanu galā ar dzīvi. Man šķiet, es sen neesmu redzējusi dzīvei tik tuvu filmu. Un, jā, iespējams, tajā tiešām arī ir manas paaudzes 'vaibs'. Cilvēki, ko audzinājusi padomju paaudze, kuri atceras 8h rindas uz Polijas robežām, paaudze, kas diezgan daudz auga savā vaļā, jo tēvi dzēra un mātes strādāja, paaudze, kas vazājās pa pagalmiem un jumtiem. Paaudze, kurai rietumu standartu apsolījumi par nākotni atnāca līdz ar mūsu pieaugšanu, nevis tika ielikti šūpulī, un tad nu mēs aizvien mācāmies no tā visa paņemt to, kas der, un paralēli tikt vaļā no šīs 90'o gadu uzslāņojuma. Paldies [info]jim no Cēsīm!
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


(bez virsraksta)

Dec. 28., 2023 | 07:44 pm

Šodien atgriezos pie labākā burgera Detroitā. Viņi gan nomainījuši maizīti, bet aizvien izcils.
Tags:

Link | piemet pagali! {1} re, kā smuki deg! | Add to Memories


ēdiens un radniecība

Dec. 9., 2023 | 12:57 pm

Man ļoti patīk gatavot. Tas no bērnības. Vienmēr asistēju amammai un arī mammai virtuvē. Biju lielais palīgs! Nezinu, cik viegli vai grūti bija gatavot ar sīci virtuvē, bet tas atmaksājās - i tikumiņu iemācīja, i praksi. Man turklāt patīk gatavot arī visādas lietas ziemai - padodiet man tikai sālīt un konservēt! Gurķus, sēnes, kabačus, tomātus, paprikas, ogas... Diezgan sekmīgi pārstrādāšu to visu ziemai! Un tas pilnīgi noteikti ir manu vecvecāku nopelns, jo uzaugu starp konservēšanās un zafts vārīšanām! (Ēdiens un ēšana mūsu ģimenē vispār ir cieņā, tas atspoguļojas mūsu formās). Bet, lūk, ir tādi amammas ēdieni, ko aizvien pati neesmu gatavojusi. Nezinu īsti kāpēc. Varbūt tāpēc, ka, paldies dievam, maniem vecvecākiem bija ilgi mūži un viņi bija blakus cepot un vārot līdz laikam, kad biju jau ļoti pieaudzis pieaugušais. Bet nu viņu nav un pietrūkst arī garšas, ko viņi radīja un pie kā pieradināja. Attiecīgi būtu laiks iemācīties pašai gatavot galertu un zilcgaļu. Es zinu, ka tas nav nekas sarežģīts, es kaut kā līdz tam vienkārši nebiju vēl nonākusi. Ja reiz par galertiem, tad arī karpas galertu. Uz Ziemassvētkiem vai Jaungadu vienmēr bija karpas galerts! Izcils! Vēl obligāti jāiemācās ceptas reņģītes tomātu un sīpolu marinādē. Ak, mans dievs, cik tās amammai bija gardas! Skaidrs, ka tādas komm-Morgen-wieder man pagatavot nekad neizdosies, jo noslēpums bija meža gaļa un ļoti, ļoti daudz sviesta. Es uzaugu ar komm-Morgen-wieder tikai un vienīgi no meža gaļas, jo vectēvs, redz, bija mednieks. Nē, nu var jau būt, ka var mēģināt ar labu sutinātu / zupā vārītu liellopa gaļu. Ja reiz par meža gaļu, vēl amamma gatavoja arī irbītes. Bet to gan, es domāju, varētu aizvietot arī ar labu liellopu (vai uz svētkiem nopirkt kādu buku). Galvenais neaizmirst rupjmaizīti, speķīti un žāvētu plūmi. Irbītes jāiemācās! Ko vēl? Nu, viltoto zaķi jāuztaisa. Tur tak vispār nav nekā sarežģīta! Bet nez kāpēc nav mēģināts, kopš viņu nav. No visādiem lečo vienīgais, ko neesmu gatavojusi, ir vīrieša zapte. Laikam tāpēc, ka man ir ļoti spilgta atmiņa par to, KĀ TIEŠI ir jāgaršo vīriešu zaptei. Un ja nu man neizdodas akurāti tā? Vecmammas māsa vēl taisa. Tie ir lieli svētki, kad viņa ceļ galdā. Jā, nu vēl ... Napoleons. Amamma gatavoja izcilu Napoleonu. Vienmēr ar skābenu - dzērveņu vai brūkleņu - ievārījumu, tāpēc Napoleoni bez zaptītes manā izpratnē īsti neskaitās. Vajag skābumiņu. Un vasarā jāuztaisa zemeņu-cepumu-vārītā krēma kūka. Tā bija makten laba! Ko vēl? Kāpostu pīrāgs! Jēzus, Jēzus, cik tas labs bija. Neesmu pati cepusi, bet Božena uz pagājušajiem Z-svētkeim sacepa. Gandrīz apraudājos no garšas. Nu, vēl no konditorejas - ogu maizi. Man jau saldās lietas nu tā, bet šī bija izcila. Faktiski - kliņģeris ar rozīnēm vai citiem žāvētiem augļiem un riekstiem pa virsu. Garšas un zeltainās krāsas atslēga bija safrāns. Lūk. Šo visu un vēl es gribu ne tikai kārtīgi iemācīties gatavot, bet tiešām arī turpināt tradīciju, kā jau turpinām ar konservēšanām un sulām. Ka nu nav jāiet attaisīt pašas ķiršu kompotiņš! Jāsāk arī vārīt šķelto zirņu zupa. Jā, apetīties man Covid dēļ nav. Bet, kad tā atgriezīsies, tad VISU šo gatavošu. Tagad maza bļodiņa zupiņas veselībai.
Tags:

Link | piemet pagali! {3} re, kā smuki deg! | Add to Memories


(bez virsraksta)

Dec. 5., 2023 | 02:11 pm

Ir ļoti interesanti ieraudzīt draugus profesionālās situācijās, kā arī to, kā tavus draugus redz citi, kas viņus pazīst tikai kā kolēģus, profesionāļus vai paziņas.
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


re kā

Okt. 21., 2023 | 10:45 am

Man ir aizdoma, ka manam AirBnb saimniekam, kurš ir baigi foršs, ir Tureta sindroms vai kas tml. Viņš mēdz izdot ļoti īpatnējas, augstas, nesakarīgas skaņas (visādi spalgi "īīīīī", kas mēdz pārvērsties ne gluži kliedzienos, bet daudz skaļākos izsaucienos, it kā dziesmu meldiņi, bet izkropļoti ar jocīgām skaņām (līdzīgi kā, kad kāds izāksta dziesmu), tad parādās arī visādas nesaprotamas frāzes kas variē no čukstiem līdz gandrīz kliedzieniem u.c.). Kas interesanti, citu cilvēku klātbūtnē tas nekad nenotiek, bet es itin bieži tās dzirdu, kad viņš ir telpā viens pats un droši vien domā, ka neviens nedzird. Attiecīgi, tur ir zināma kontrole.

"Vocal tics are sounds that a person makes with his or her voice. Examples of vocal tics include humming, clearing the throat, or yelling out a word or phrase."
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


pučītes

Okt. 2., 2023 | 04:19 am

Ieraugu ziņu, ka Kuldīga veido vēsturisku dārzu, spiežu, protams, saiti, jo baigi interesē. Un beidzot, beidzot es uzzinu, ka dzeltenā puķe, ko vienmēr esmu gribējusi dārzā un kas visiem citiem ir, tikai mums nav, un ko es vienmēr saucu par "kūtspakaļas" puķi (taisnības labad jāpiebilst, ka tās es saucu kādas trīs dažādas deltenas ziemcietes) ir nevien cits kā SKARBĀ SAULESACTIŅA (Heliopsis scabra)! Nu, kur šitik smuku nosaukumu iedot puķei! Bāc. Nakts prieks. (Ir 4:22 no rīta, šonakt neguļas, lasu par puķītēm).

Ja vēl kāds man varētu pateikt, kā īstenībā sauc vēl vienu "kūtspakaļas puķi", ko es no tantes nopirku kā "vecpuisi", es priecāšos. Vecpuisis ir pildīts, augstāks, stumbri ļoti līgani - vējā un lietū liecas un sagumst, vienmēr jāliek augstas stutes, lapas atšķirībā no saulesactiņas, ir šķeltas. UPD: šķeltā rudbekija! Mums ir uzvarētājs! https://www.baizas.lv/plants/2835

Un tad vēl ir saulesactiņai līdzīgas, bet brūni-rižas (ne rudbekijas, rudbekijas man ir un tās es zinu). Nu, jūs zināt, noteikti! Tādu man arī nav, bet ļoti gribas. Kā tās saucas? UPD. Vai tik nav helēnijas? Šķiet, ir arī dzeltenas.

https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/pilsetvide/01.10.2023-kuldiga-veido-vesturiska-darza-piemeru.a526057/?utm_campaign=soc&utm_medium=Ebox&utm_source=Twitter#Echobox=1696183560
Tags:

Link | piemet pagali! {10} re, kā smuki deg! | Add to Memories


(bez virsraksta)

Sep. 11., 2023 | 06:39 pm

Esmu no tiem, kam kinza garšo pēc blaktīm. Taču pēdējā laikā man šī garša kaitina arvien mazāk. Pati ēdienā to nekad neliktu, bet ir pat ok, ja nav lielā daudzumā. Nost nelasu.
Vai man liktos ok arī apēst kazeni, uz kuras tusējusi blakts? Vai tas nav jocīgi?
Tags:

Link | piemet pagali! {3} re, kā smuki deg! | Add to Memories


(bez virsraksta)

Jul. 23., 2023 | 11:18 pm

Es mīlu Somnol. Ar labu nakti, uz blusu vakti, mani mazie draudziņi!

Link | piemet pagali! {6} re, kā smuki deg! | Add to Memories