Pilnmēness nogurdinātie - LVEK -- werkplek

About LVEK -- werkplek

Previous Entry LVEK -- werkplek2. Mar 2012 @ 15:47 Next Entry
(ir doma)
From:[info]karuna
Date: 2. Marts 2012 - 19:03
(Link)
1) Katram neprofesionālim ir savas idejas, kā būtu jāgroza speciālistu valoda. :)

2) Tā noteikti bija lielā padomju konspirācija sabojāt latviešu valodu, liekot rakstīt "afrikānis". :D
[User Picture Icon]
From:[info]de
Date: 2. Marts 2012 - 19:51
(Link)
atbildu tikai par pirmo punktu, jo ar otro saistītos faktus nav grūti noskaidrot. turklāt atbildu ad hominem, jo argumenti ad rem laikam nekotējas.
zini, mani no visas tiesas šausmina tas, cik lielā kaunā latviešu valodnieki ir krituši pēdējos gadu desmitos. valodnieks taču arī ir speciālists [es ļoti atvainojos], bet dažu, nerādīsim ar pirkstu, ģildes ekstrēmistu un nejēgu nesakarīgās bļaustīšanās dēļ šobrīd visiem "lietotājiem" ir radusies nesatricināma pārliecība, ka viņi zina labāk, sk.: "ko tie valodnieki atkal ir izgudrojuši!?" ņemot vērā, ka lielākie latviešu valodas gandētāji šobrīd ir nevis bubuļi sveštautieši, bet paši pārgudrie latvieši - vēlreiz atvainojos par banalitāti, diemžēl tā vienkārši ir -, valodniekus vajadzētu uzskatīt par gādīgiem dārzniekiem, nevis par āžiem. bet nekā.
atļaušos pieminēt mītnes zemi: ivrita valodas akadēmijas darbs sabiedrībā bauda cieņu - nu, jā, pasmejas arī, zināms, bet bez īgnuma, saproti atšķirību? man vairākkārt gadījies pieredzēt brīdi, kad viens vai vairāki izraēļi uzzina, ka "akadēmija ir nolēmusi, ka x sauks šādi!" - pat pirmā, instinktīvā reakcija nekad nav "ejiet tak jūs..." - ierosinājums tiek uztverts ar labvēlīgu ieinteresētību. ieviešas/neieviešas - tas ir cits jautājums, runa ir par attieksmi. eh.
From:[info]karuna
Date: 2. Marts 2012 - 20:35
(Link)
Tici man kā valodas speciālistam, par valodniekiem smejas nevis tāpēc, ka viņi ir valodnieki, bet tāpēc un tikai tad, kad viņu neprofesionalitāte spiežas cauri visām vīlēm.

Nevienu nevajag uzskatīt par godājamu tikai viņa statusa dēļ, ja viņa darbs ir neadekvāts. Īsti valodnieki nodarbojas ar valodas izpēti nevis tikai sava subjektīvā un neprofesionālā viedokļa uzspiešanu.

Tas, ko ebreji godina vai negodina savā valstī, nekādi nevar kalpot kā arguments tam, ka valodnieks ir bez ierunām jāgodina. Vēl jo vairāk, viņi atjaunoja 2000 senu valodu un pa šo laiku ir pietiekami daudz reāliju, kurām ir jāizdomā nosaukums ebreju valodā. Jo brīdī, kad viņi šo valodu sāka atjaunot, neviens no viņiem nebija dzimtās valodas pratējs. Turklāt kopš tā jau ir kļuvusi par dzimto valodu tā pakļaujas tādām pašām izmaiņām kā jebkura cita dzīva valoda un nekādas akadēmijas nevar šo procesu ietekmēt vai apturēt.
[User Picture Icon]
From:[info]de
Date: 2. Marts 2012 - 20:50
(Link)
kā es teicu? "ģildes ekstrēmisti un nejēgas", un man bija nevis "subjektīvs un neprofesionāls viedoklis", bet "bļaustīšanās", tak doma bija tā pati. tiesa, es tomēr uzskatu, ka šo ekscesu dēļ pa... sts - vai vismaz sa...sts - ir visas profesijas prestižs.
par to, ka "valodnieki nodarbojas ar izpēti", nepiekrītu. ne tikai.
un izraēļu piemērs bija nevis arguments, bet salīdzinājums - un drusku arī stāstiņš par realitāti, kas kuru es cik necik pārzinu.
īsi sakot, oponenta viedoklim piekrītu... daļēji; ar cieņu atvados:)
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba