Pilnmēness nogurdinātie - Būt laimīgam ir priekšnosacījums pārējam, nevis rezultāts

About Būt laimīgam ir priekšnosacījums pārējam, nevis rezultāts

Previous Entry Būt laimīgam ir priekšnosacījums pārējam, nevis rezultāts2. Feb 2012 @ 19:42 Next Entry
Jeb kāpēc armijā bija vienradži.

No TED talks.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 2. Februāris 2012 - 19:50
(Link)
kas ir svarīgāks par būšanu laimīgam?
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 2. Februāris 2012 - 20:25
(Link)
runa kāreiz par to, ka būšana laimīgam nav atkarīga no tā kā veicas dzīvē, so, kas jādara, lai būtu laimīgs, ja tādi faktori kā veiksme &c ir stipri vairāk laimīguma sekas, kā cēlonis.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 2. Februāris 2012 - 20:58
(Link)
es par to, ka laimīguma stāvoklis kā priekšnosacījums kā cita sasniegšanai atduras pret to, ka pēc tā sasniegšanas neko citu sasniegt vairs negribas :)
From:[info]divi_g
Date: 2. Februāris 2012 - 21:05
(Link)
Nūūū, Tev labāk par mani vajadzētu zināt, ka kaut ko var darīt piedzīvojumam, nevis sasniegumam :]
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 2. Februāris 2012 - 21:05

aha. ahaha ahahahaHA AHAHAHA! Khem.

(Link)
iespējams cilvēki pārspīlē par happiness saucot ko citu :) apmierinātību &c. īstenībā jā, šis tolks neeksplicē.
From:[info]divi_g
Date: 2. Februāris 2012 - 21:04
(Link)
Tas ir ļoti iespējams, taču vienalga paliek jautājums par to, kas nosaka to, vai cilvēks ir vai nav laimīgs. Smadzeņu bioķīmija? Iedzimtā emocionalitāte? Bērnības traumas?
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 2. Februāris 2012 - 21:05
(Link)
nu, ja paskatās šo tōlku, tad tas izrādās, arī nav īsti svarīgi.
From:[info]divi_g
Date: 2. Februāris 2012 - 21:32
(Link)
Paskatījos. Paldies, cita starpā, labi izsmējos - džekam ir talants uz publiskām prezentācijām.
Principā viņa uzstādījums, ka indivīda labsajūtu nosaka indivīda uztvere, ir pilnīgi pareizs. Taču atbildi uz jautājumu, kādēļ indivīda uztvere ir tāda vai citādāka, viņš nesniedz - vienīgais norādījums ir uz ieaudzināto uzskatu, ka laime ir panākumi, ko viņš noraida (kaut gan varētu pastrīdēties, vai viņš ar to negrauj savas valsts ekonomikas pamatus :D). Tādēļ atļaušos paust šaubas, vai viņa risinājums (ja tāds vispār ir) ir gana universāls, lai strādātu ārpus vieglas neirozes robežām.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 2. Februāris 2012 - 21:42
(Link)
Nu, jautājums vai atbilde uz šo jautājumu tev ir svarīga. :)
From:[info]divi_g
Date: 2. Februāris 2012 - 21:46
(Link)
Ja šis jautājums nav svarīgs, tad diez vai jautājums par laimi vispār ir svarīgs :)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 2. Februāris 2012 - 21:49
(Link)
Nē, nu vienkārši, kā redzi, viņš saka, ka, lūk, 21 dienu darīsi tā, un bez rezultāta neizpaliksi. Zinātniska pieeja, katrs var empīriski pārbaudīt uz savas ādas. :)
From:[info]divi_g
Date: 2. Februāris 2012 - 22:07
(Link)
Nu, 21 dienu gara procedūra prasa disciplīnu, uz kuru daudzi nav spējīgi, qed.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 3. Februāris 2012 - 01:35
(Link)
nothing like a qed, actually. :)
From:[info]divi_g
Date: 3. Februāris 2012 - 01:43
(Link)
Hmm, nav qed. Kā Tu domā, kā tieši domā ar klīnisku depresiju sirgstošie, piemēram?
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 3. Februāris 2012 - 01:48
(Link)
Vai tu nevarētu eksplicēt, lūdzu, argumentu? Nav tā nakts stunda, kad uzķeru pietiekami labi. Kaut gan -- nē, anyway jāiet gulēt, varbūt rīt izlasīšu un sapratīšu tāpat.
From:[info]divi_g
Date: 3. Februāris 2012 - 02:02
(Link)
Nu, strikti teorētiski tas biji Tu, kas izvirzīja (video formātā) tēzi, kas šķietami pārsvītro psiholoģiju kopš Freida; tad esi tik laipns un ar klīniskiem izmēģinājumiem, nevis "tajā video to teica", pierādi, ka šī tēze strādā, nevis prasi no citiem, ka tā nestrādā.

Tīri praktiski - nu, pamēģini pierādīt delfu komentētājiem vai dirsējtribīnes troļļiem, ka viņu agresivitāte ir saistīta ar nepareizu pasaules uztveri :] Gud lak viz zet :> Bōnuslīmenī piedāvāšu šo to no meilinglistēm :]
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 3. Februāris 2012 - 17:10
(Link)
Man kaut kā šķiet, ka mēs par kaut ko līdzīgu, bet ne to pašu runājam.

Šis video, manuprāt, vienkārši uzsver to, ka (a) eksistē fīdbeks starp to, ko mēs domājam un kā mēs jūtamies [kas tā kā nebūtu nekas jauns, arī tu, cik saprotu, piekrīti], un (b) autoraprāt ir identicētas, nu, šinī gadījumā 5 diezgan konkrētas darbības un konrkēts laika posms, kurā tās jāveic, kas kaut kādā tieši nespecificētā, bet spriežot pēc viņa aprakstītā tomēr salīdzinoši statistiski nozīmīgā skaitā gadījumu jau ir novērotas kā korelējošas ar pozitīva fīdbeka stiprināšanu (atvainojos par samudžināto teikumu).

Līdz ar to, ja mēs pieņemam to kā darba hipotēzi, tad uzstādījums, kādēļ indivīda uztvere ir konkrēti tāda vai citādāka, šinī gadījumā varbūt arī nav tik ļoti relevants? Kā man savulaik iebilda kāds pazīstams psihoterapeits: katrs no mums var visu savu dzīvi meklēt, kas tieši un kad ir kaut kādā veidā sajājis smadzenes, bet tas, lai arī var būt teorētiski noderīgi, ir pavisam kas cits, nekā darīt kaut ko, lai paliktu labāk.

Respektīvi, es varētu pēc desmit gadiem psihoanalīzes ar ne īpaši lielu pārliecības devu (jo kur gan mēs varam rast 100% pārliecību lauciņā, kur nav vienprātības vispār par cilvēka lēmumu cēloņiem, brīvo gribu, utt) apgalvot, ka man ir bijusi bērnības trauma X un tāpēc manas smadzenes ir sajātas tieši tādā veidā. Bet ja es pa šiem 10 gadiem nebūšu darījis neko tādu (un keys ir tieši tas, ka darbības, ko var darīt, nemaz tik ļoti neatšķirās), lai savas smadezenes sev iepravītu, tad šie 10 gadi būs lielā mērā zemē nosviesti.

From:[info]divi_g
Date: 3. Februāris 2012 - 22:48
(Link)
Varbūt mēs tiešām par dažādām lietām runājam. Tas, ko es īsumā gribēju teikt, ir tas, ka viņa metode, tāpat kā citas līdzīgas, strādā tikai vieglos gadījumos.

Un par agresivitāti - nez, imho cilvēkam nav pamata būt agresīvam, ja viņš ir laimīgs.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 3. Februāris 2012 - 22:57
(Link)
Nu, jā, atkal jau jājautā, kas kam skaitās viegli un kas kam smagi gadījumi.

Man gribējās sniegt analoģiju, ka es jau it kā tevi saprotu, ka tu saki, ka tikpat labi nevar prasīt no cilvēka bez kājas, lai viņš piemēram, dejotu, ja arī dejošana palīdzētu viņam kļūt laimīgam. Un tad atcerējos par to (vai tik tu pats nebiji kādreiz ielicis linku uz viņu?) Peg Leg Bates.

Tāpat jau arī agresivitāti var saprast dažādi; es, piemēram, zinu, ka ir reizes, kad es dusmojos un to ar prieku izbaudu: ja tās dusmas ir pamatotas un es viņas izpaužu adekvātā veidā, tad tā ir ļoti enerģiska un pozitīva sajūta.
From:[info]divi_g
Date: 3. Februāris 2012 - 23:23
(Link)
Nu psiholoģija/psihiatrija laikam pamatā vērtē spēju funkcionēt "normāli" - pieņemt lēmumus, veidot un uzturēt attiecības ar citiem cilvēkiem, strādāt utt., un no tā secināts, cik smagi ir traucējumi, ja tādi ir. Metodē, protams, ir subjektīvisma deva iekšā.

Jā, tas ir apmēram tas, ko es gribēju teikt. Un nē, es neatminos iepriekš šo klipu redzējis. Un jā, ir arī visādi izņēmumi. Teiksim, pats pirms kāda gada redzēju džeku ar protēzi zem ceļa skrituļojam.
Es pēdējā laikā arvien biežāk domāju, ka lielākā daļa galu galā ir atkarīga no gribasspēka. No kā ir atkarīgs gribasspēks, gan neesmu drošs.

Hmm, labi Tev :D
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 3. Februāris 2012 - 23:33
(Link)
Nu uz to pēdējo man pašam bija jāmeklē atbilde un vienīgais, kas pagaidām izskatās, ka strādā, ir to nelaimīgo gribasspēku (kura man nav praktiski nemaz) kustināt pa maziem gabaliņiem -- jo lielu kluci gribasspēka uz sitiena dabūt nekādi nesanāk. Respektīvi, ja ir kaut viena lieta katru dienu, vai katru nedēļu, vai katru mēnesi, kas sanāk labāk šai ziņā, tad pamazām, šķiet, efekts kumulējas.

Par dusmošanos: ojā, a very liberating feeling, I do highly recommend. ;)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 3. Februāris 2012 - 17:11
(Link)
Un par tiem delfu komentētājiem -- nekur nav rakstīts, ka viņi ir nelaimīgi :) Agresivitāte nav obligāti nelaimīguma pazīme ;)
[User Picture Icon]
From:[info]zimbabve
Date: 2. Februāris 2012 - 22:42
(Link)
Hehe, cik pazīstami un patiesi izklausās, it works:)
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba