Pilnmēness nogurdinātie - Гибель дракона*

About Гибель дракона*

Previous Entry Гибель дракона*12. Mar 2011 @ 21:42 Next Entry
Noskatoties ziņas no Japānas, gribot negribot atceros Sakjo Komacu 1970-o gadu romānu 日本沈没, ko biju sataisījies izlasīt jau bērnībā, bet īsti pagadījās tikai pirms gada. Tajā Komacu apraksta, kā Japāna nogrimst kāreiz zemestrīču rezultātā; visādas rūpnīcu katastrofas un tādas lietas, protams, tur arī ir.

Tāda klasiska "what-if" tipa zinātniskā fantastika, kura diemžēl ir vairāk "when" nekā "if" (nu, atskaitot pašu nogrimšanas faktu -- neesmu ģeologs), ņemot vērā, ka teju visa Japāna ir vienkārši kroka, kas uzradusies rīvējoties tektoniskajām plātnēm.

Romāns, starp citu, augsti novērtēts gan Japānā, gan ārzemēs līdz ar ko diezgan ātri pārtulkots visvisādās valodās, tai skaitā pat divreiz latviski: Kataja (1982) un Plēsuma (1977) tulkojumos.

* - krieviskais poetizētais darba nosaukuma tulkojums man patīk labāk nekā angliski īsi brutālais "Japan Sinks".


UPD. Paldies [info]ritvars par precizēto grāmatu.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 12. Marts 2011 - 22:39
(Link)
O, jā, es šito atceros, lasīju.
From:[info]ritvars
Date: 12. Marts 2011 - 23:59
(Link)
"Rītdienas nolaupītājos" par no nav runas, būsi domājis "Japānas nogrimšanu".
Aizraujoši, bet bleķis, protams. Plātņu tektonika ir tāda, ka Japāna, kad grims, tad ne dažos mēnešos, bet dažos miljonos gadu. Ko ģeoloģiski gan varētu saukt par mirkli.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 13. Marts 2011 - 20:26
(Link)
O jā, paldies -- biju piemirsis, vai tas ir kā stāsts RN, vai arī atsevišķa grāmata. Attiecībā par bleķi -- jā, protams. Tai pat laikā, ņemot vērā, ka tektonisko plātņu teorija kā suga, ja pareizi atceros, tika zinātniski atzīta tikai kaut kad pēc WW2, nemaz arī varēja nešķist tik liels bleķis rakstīšanas laikā.
From:[info]karuna
Date: 13. Marts 2011 - 00:23
(Link)
Neesmu šo grāmatu lasījis, bet japāņiem tēma par savas valsts katastrofisku iznīcību dominē visos žanros. Nav nekāds brīnums, ka tikmēr, kamēr visa pasaule šausminās un krīt panikā, paši japāņi kārtīgi pilda norādījumus un šo zemestrīci uztver kā obligāti apmeklējamo ģenerālmēģinājumu pasaules galam. :D
From:[info]petro
Date: 13. Marts 2011 - 10:34
(Link)
Ar to japāņu disciplinētību un dzīves uztveri ir gan kā tu raksti. Te vēl arī nevajadzētu piemirst Godzillu - Mistisko briesmoni, kurš izkāpj no jūras un noposta valsti. Citas tautas arī neko tādu nav izgudrojušas.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba