Pilnmēness nogurdinātie - antisemīts manī?

About antisemīts manī?

Previous Entry antisemīts manī?25. Jan 2011 @ 18:06 Next Entry
Jāpiekrīt [info]fjoklai, ka tiešām smieklīga tā šodienas ņemšanās ap izredzēto tautu.

[info]milda pat pastāsta divus gadījumus no savas personiskās pieredzes. ļoti uzskatāmus, toties.

Tad izrādās vēl, ka ir kaut kādi ticējumi (nu jau vairs nevar saprast, vai žīdu vai latviešu), pret kuriem jācīnās nez kāpēc ar saviem pretī.

Mulsinoši tas viss ir, dārgie kolēgas.

Katrai kultūras kopai ir savi vairāk vai mazāk izplūduši uzvedības stereotipi. Latviešiem savi, žīdiem savi.
Varētu pieņemt, ka stereotipu noturība citu, ārpus šīs kultūras esošo apziņā zināmā mērā ir saistīta ar tās pirmās kultūras savrupību(ne-atvērtību) un attālumu no tās.

Nevertheless, redzot, kādus secinājumus par ebreju nāciju izdara, balstoties uz katram pāris zināmajiem atsevišķajiem gadījumiem, jāsecina, ka manos stereotipos par latviešiem jāatrod lielāka vieta ksenofobijai.

UPD: kāreiz par šo savlaik rakstīja manis ik pa brīdim pieminētais semiotiķis Hajakava. Rakstīja vīņš aptuveni tā. Tie stereotipi-vispārinājumi, kas cilvēkiem ir galvās par kādu cilvēku kopumu, traucē viņiem uztvert katru konkrēto cilvēku kā cilvēku, līdz ar to viņi riskē baigi norauties. Starp piemēriem H. izvirzīja arī žīdus: ja tev galvā ir, ka tev jāuzmanās no žīdiem finansiāli, tu ļoti pat vari nepamanīt, ka šim konkrētajam cilvēkam, kuram sanācis, ka viņš ir žīds, ir padomā aizvilināt tavu sievu un tava nauda viņu nemaz neinteresē.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]zimbabve
Date: 25. Janvāris 2011 - 18:14
(Link)
o jā, šodien tas bija visai uzskatāmi
[User Picture Icon]
From:[info]murks
Date: 25. Janvāris 2011 - 18:20

:(

(Link)
Kļūda...
Tu nevari skatīt šo aizsargāto ierakstu.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 25. Janvāris 2011 - 18:21

Re: :(

(Link)
nu šiten ar pretenzījam pie fjoklmadmauzera!
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 25. Janvāris 2011 - 22:31
(Link)
lai gan tas viss nevis no ļaunas iedabas, bet gan vnk no nezināšanas. cik daudz ko ierindas pilsonis zina par dažādo tautību un nacionalitāšu indivīdiem, kas ne tikai viņa rajōnā tagad blakus dzīvoklī dzīvo, bet arī valstī vēsturiski ir bijuši? tā latviskā nacionālisma propaganda priekšā un pakaļā dara savu
From:[info]divi_g
Date: 25. Janvāris 2011 - 22:50
(Link)
Interesanti, kādēļ tieši ebreji ir tik populāri sadalījumam "savējie labi - svešie ļauni".
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 26. Janvāris 2011 - 00:01
(Link)
jo viņiem tīri tā konceptuāli nav teritorijas (ok, izraēla, bet, nu, tā tāda freidiska neirōze vairāk, ne valsts), līdz ar ko viņi ir visur un turas kopā ar vrtuāliem čekpointiem. tb. ir vieglāk attīstīt globālu figņu, nekā, piemēram, ar ierobežotu skaitu kaimiņvalstu. ar čigāniem jau tas pats.
From:[info]divi_g
Date: 26. Janvāris 2011 - 00:04
(Link)
Nu pie mūsdienu globalizācijas, akd visi ir samaisījušies vienā lielā juceklī, jāapbrīno tas, cik ilgi turas vecie stereotipi.
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 26. Janvāris 2011 - 00:09
(Link)
ir daudz vairāk iemeslu un nosacījumu, lai vecie stereotipi vēl turētos (īpaši jau LV), nekā lai tie neturētos. cheerz!
[User Picture Icon]
From:[info]fjokla
Date: 26. Janvāris 2011 - 08:46
(Link)
estaksaku, skrodernienas silmačos rit mūsu dzīslās, kaut arī neesam omes, neožam pēc naftalīna un neejam uz naciķi
From:[info]divi_g
Date: 26. Janvāris 2011 - 09:50
(Link)
Par kārklu nacisma izplatību .lv zonā gan man ir skeptisks viedoklis...
[User Picture Icon]
From:[info]fjokla
Date: 26. Janvāris 2011 - 10:05
(Link)
es par nacjonālo teātri
From:[info]divi_g
Date: 26. Janvāris 2011 - 10:06
(Link)
Nu, es uz turieni nākammēnes tieši iešu :>
[User Picture Icon]
From:[info]fjokla
Date: 26. Janvāris 2011 - 10:18
(Link)
nulabi, es tur arī esmu bijusi, es vairāk pa to, labi, pamēģinās šitā: teiksim visi smīkņā par žurku kornēliju, ja, visi tie joki, blablabā, politiskie motīvi, blablabā, ku prasti tas viss un banāli un tā, mēs tak esam visi varen izauguši, smalki jokojam un ejam uz jrt, BET, pajemam kautvai to pašu ziedoni un visumu, viss tāds nazāls un smalks un moderns un jrt, nu, kurta izauguši, ka viso otro cēlienu tāda pati žurka kornēlija bija vīķes freibergas veidolā, ar to atšķirību, ka hermanis ne kāds no appelējušiem nac.t. bukiem.
laikam sapinos, aimīn, vārdsakot, jakobi moderni cilvēki visi, jauni, progresīvi blablabla, a grozi kā gribi, ka tomēr sasūkušies vecvecmāmuļu skapju saturu un maļās turpat kur gadsimtu pirmstam, tikai citā izpildījumā
From:[info]divi_g
Date: 26. Janvāris 2011 - 10:47
(Link)
Jāsāk ticēt Jungam un viņa arhetipiem mok :)
[User Picture Icon]
From:[info]fjokla
Date: 26. Janvāris 2011 - 08:44
(Link)
aha, piemēram, kad es strādāju slimnīcā, ieveda čigānzēnu, nelaimes čupu tadu, visas sliktās slimības viņā bij, nabagā, vienkopus, tadnulūk, nākošā dienā pie durvīm bij zvans, a tur, vesela delegācija, čigānbarons ar asistentiem, kādi pieci kopumā, un, uzreiz, pie galvenās ārstes, noskaidrot/ sabīdīt lietas un tā. glavračs gan bija dikti principiāls un paziņoja, ka šitaj nodaļā mums vienlīdzīga attieksme valda, bet tomēr. Vot, pilnīgi pareizi, maziņi un izskaisīti, bet tur roku uz savējo pulsa
[User Picture Icon]
From:[info]fjokla
Date: 26. Janvāris 2011 - 09:10
(Link)
Bet, kas pārsteidz visvairāk, ka liela daļa šito māņticību zinātāju tak ir vienaudži, nu, pagājšgadsmita beigu puse, t,i, kaukādos astoņdesmitajos, septiņdesmitajos gados sīčiem vecāki pa nopietnam stāstījuši, ka līkdegunim kaimiņam nevar teikt, cik pulkstens, vai ko tur. Pa manam es tajā laikā vispār nezināju, ka ir tāds vārds čigāns vai žīds, nulabi čigānmeita Ringla bija. Kaukā nespēju iedomāties savus vecākus kauko tādu man stāstot, nulabi, par krieviem bija (semuškas grauž tikai krievi, karote krūzē- tākā krievs, kvasā aug tārpi, krievi tikai uz ielām kvasu dzer, blablablā.) Par iemeslu varētu būt, protams, arī tas, ka 20 % viesistabas pa toreizējām ballēm, ziniet, aizjēma tieši līkdeguņi un kaukā neatminu, ka kāds man būtu prasījis, kas pa dienu un to, ka viņiem cita tautība, to es tikai tagad zinu.
+ par tiem jokiem,ko affars te vēl šodien piemin, man akal kaukā vienmēr licies, ka atpazīstu labus jokus, bet, vot, šitos visus par žīdiem pelnutraukā, nu, sit nost, vot, neatrodu kaukā tā, ka ļoti, tā visa ir bravūra un stilīgums, tipa, re, kāds es revolucionārs, jokoju par slīdīgām tēmām, nēģers, pundurs, vienkājis, žīds pelnutraukā, muahahā, laigan, no otras puses, ir jau akal daži vroģe- neko, kautvai par to pulksteni, ko tēvs pirms nāves pārdeva un es arī mēdzu rādīt līku degunu, kad kāds draudziņš kapeiciņu skaita vai meločnos parādus man redzot savstarpēji piedzen
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba