1989

« previous entry | next entry »
Aug. 23rd, 2021 | 10:34 pm

Par akciju, no kuras iedvesmojās šodienas Visi Baltijas lohi, savienojieties! Es arī tur tiku aizvizināts ar visiem savēniem mūsu ģimenes baltajā moskvičā 412, un tas, ko atceros diezgan labi, ir tāda kā vilšanās sajūta par to, ka tā cilvēku "rinda", ko redzēju (gan jau kaut kur 20-30 km Rīgas rādiusā), NEVIENĀ, absolūti NEVIENĀ brīdī nebija vienlaicīgi sadevusies rokās un neveidoja nepārtrauktu ķēdi, kā tika solīts. Iespējams, atmiņa mani viļ un šo vilšanos nejutu tobrīd (kā jau bērnam bija diezgan neinteresanti, to gan skaidri atceros), bet vēlāk, kad šis notikums tika atspoguļots, jo es ar savām bērna acīm redzēju, ka NEBIJA nekādas izdaudzinātās sinhronas sadošanās rokās visa ceļa garumā no Tallinas līdz Viļņai. Tikai daudz pieaugušo, kas kaut ko tur priecīgi tusē ap savām mašīnām, rāda V garāmbraucējiem, bet kā neveido, tā neveido to debilo ķēdi, tātad nav arī īsti vienoti. Gluži tāpat kā šobaltdien.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {9}

extranjero

from: [info]extranjero
date: Aug. 23rd, 2021 - 10:54 pm
Link

Protams, ka nebija. Toreiz bija vairāk, bet tik un tā vietām bija pārrāvumi un nebija cilvēku.

Bet ir jābūt diezgan lielam loham, lai domātu ezotēriskā izpratnē, ka tās nepārtrauktā ķēde pārraidīs kaut kādu elektrību jau nu nē, bet kādu fluīdu, kas apvienos visu. Tas bija simbolisms, un toreiz uz šī simbolisma tas radīja pietiekami lielu sparu, lai pasludinātu neatkarību un visu pārējo, kas tam sekoja.

Neviens nevar zināt, kā būtu, ja būtu, bet šodien ir Ķīna un Afganistāna, kas parāda, ka jebkuras iesāktas reformas var beigties arī daudz bēdīgāk.

Tiem, kam šķiet, ka toreiz tas bija sūds, arī šodienas problēmas ar valdību šķiet sūds. Gan jau ka arī Ķīnā tagad ir cilvēki, kas domā, ka rietumu brīvības ir sūds. Katram savs.

Reply | Thread


Ever After

from: [info]bauda
date: Aug. 24th, 2021 - 09:52 am
Link

Nu, es jau arī rakstu par savu bērna uztveri; tagad, protams, apzinos pasākuma simbolismu un jaudu.

1991. gadā es vispār nebūt nepriecājos par PSRS sabrukumu, jo tobrīd man bija "sporta fāze" (galveno interešu un aizraušanos ziņā; tā nāca pēc indiāņiem un pirms mūzikas) un jutos visnotaļ sarūgtināts, ka vairs nebūs to vissavienības futbola, hokeja, basketbola u.c. čempionātu, kuriem sekoju līdzi.

Reply | Parent | Thread


extranjero

from: [info]extranjero
date: Aug. 24th, 2021 - 11:14 am
Link

Tev bija visas tiesības nepriecāties, jo PSRS sabrukums smagi iegrieza mums ekonomiski un visādā citādā ziņā.

Cilvēki gāja dziesmotā revolūcijā ar lozungiem – kaut pastalās, bet brīvi – bet realitātē, pēc neatkarības atgūšanas viņi vienkārši uzsākta ļoti sūdīgu politiku. Prihvatizācija, laikam ir viens vārds, kā to raksturot.

Salīdzinājumā, kad es pirms gada biju pie vienkāršajiem kubiešiem, kas sūdzas par valdību un ekonomisko krīzi, pie reizes man stāsta, cik liela problēma ir preču spekulanti, kas uzskrūvē cenas 10 vai 100 reizes, un tieši viņi ir vainīgi pie visām problēmām. Es pat nemēģināju viņiem skaidrot, ka spekulanti ir tikai preču deficītu izpausme, nevis cēlonis.

Mēs bijām muļķi praktiskos jautājumos. Bet un tik tā, vai tāpēc cīnīties par neatkarību nebija vērts? Protams, ka bija, jo ilgtermiņā nebija citas iespējas.

Tieši tāda pati situācija ir ar vakcinācijas brīvību. Brīvība ir primāra, un ilgtermiņā tā nesīs labākus augļus nekā piespiedu pasākumi. Tagad kritiķi ir kā tie, kas nosoda dziesmotās revolūcijas lohus par prihvatizācijas uzsākšanu.

Reply | Parent | Thread


kants

from: [info]kants
date: Aug. 25th, 2021 - 03:41 pm
Link

Tipa kā brīvība nemazgāt zobus? Vnk bērnišķīgi.

Reply | Parent | Thread


gnidrologs

from: [info]gnidrologs
date: Aug. 25th, 2021 - 07:58 pm
Link

Tāpat labāki par tevi, kas nemazgā dibenu.

Reply | Parent


jā un nē

from: [info]dzeltens
date: Aug. 26th, 2021 - 07:20 pm
Link

Nu, es piemēram, tieši šodien privātā sarunā argumentēju, ka cilvēkiem būtu jābūt tiesībām, piemēram, neiet pie zobārsta, ja viņi to negrib. Staigāt ar cauriem un sāpošiem zobiem it kā ir stulbi, tomēr sabiedrība, kurā zobārsta apmeklējums būtu piespiedu un obligāts, droši vien būtu diezgan totalitāra.
Manā totalitārajā PSRS bērnībā tieši zobārsta apmeklējums dārziņā un skolā bija obligāts un visi bērni no tā šaušalīgi baidījās.

Reply | Parent | Thread


extranjero

from: [info]extranjero
date: Aug. 27th, 2021 - 09:57 am
Link

Vispārīgi labs piemērs. PSRS cilvēkiem parasti bija ļoti slikti zobi. Pēc zobiem jau vien varēja atšķirt rietumnieku no padomju cilvēki. Parasti, kad kāds latvietis nonāca rietumos, tad zobārsti saķēra galvu un ieteica nomainīt visas melnās plombes pret baltajām.

It kā sliktums tām melnajām ir ne tikai kosmētiskais, bet arī tas, ka tajās ir dzīvsudrabs, kas ilgtermiņā var kaitēt veselībai. Nekas jau nepareizs ar PSRS zobārstniecību nebija, vienkārši tas, ka tehnoloģija parasti nedaudz atpalika no rietumu pasaules standarta.

Man lielākā problēma no bērnības bija, ka zobus tīrīju pavirši, tāpēc tie bieži bojājās un attiecīgi bija jāiet pie zobārsta un jāliek plombas. Tikai pēc neatkarības atgūšanas es iemācījos tā rūpīgi tīrīt zobus, un tie vairs praktiski nebojājas.

Tikmēr UK ir grūti tikt pie valsts apmaksāta zobārsta, un cilvēkiem vairāk nākas par to maksāt. Toties ir brīvība un tā strādā labāk nekā PSRS totalitārisms. Pat zobārstniecībā.

Reply | Parent


extranjero

from: [info]extranjero
date: Aug. 27th, 2021 - 09:59 am
Link

Ja tas ir tavs secinājums par brīvību, tad nav brīnums, ka Lukašenko uzvar.

Reply | Parent


gnidrologs

from: [info]gnidrologs
date: Aug. 23rd, 2021 - 11:06 pm
Link

Oh noes! Tas pierāda, ka būt par varturu dibenlaižu ir pareizā pozīcija.

Reply