barbala ([info]barbala) rakstīja,
Brīnišķīgs jautājums, paties.


To, ko mēs (kad nu esam lomā mežonīgie outdooristi un ekstrēmsportisti) saucam par flīsi, arī tas ir īsts naftas un PET pudeļu kausējuma diegā, uz cirkulārajām adāmmašīnām īstenots trikotāžas adījums. Tas var būt dubults, ar atšķirīgiem diegiem katrā pusē). Pēc adījuma auduma ražošanas ar liela diametra adatu ruļļiem vienu vai abas šī auduma puses uzkārš.
Atkarībā no tālākās apstrādes uzkārsums (angliski par fleece sauc jebkuru uzkārstu audumu, ne tikai PE flīšus) ir vai nu vienā pusē (tad rodas tas, ko Tu sauc par oderi, flīša pūkas ir tikai iekšiņā) vai abās.

Nākamā procedūra ir uzkārsuma apgriešana un formēšana, ar to noregulē pūkas garumu un veidu, kā tas savērpsies valkājot:
labākas kvalitātes izstrādājumos tas ir īsāks, valkājot tas izveido smukākus kārsuma pudurīšus, skatīt iekšiņā mammutam vai adidām,
caur šiem pudurīšiem cirkulē gaiss un sportists ekstrēmists ir labi siltumizolēts.

Pirms gadiem, slinkums skatīties cik, industrija izdomāja skūšanas procesā ne tikai vienkārši noīsināt, bet iedzīt faktūru: kvadrātiņus, rombiņus, tā.
Tādus izmanto plānākiem flīšiem.

Lētais variants ir vienkārši noskūt un ļaut lietošanas laikam un berzei pašai izveidot tos "spilventiņus". Ir, protams, arī smukie garspalvainie flīši , tos "ada" no mīkstinātāku poliestera aitu vilnas pavedieniem un gluži vienkārši, uzkārš uz garāku adatu ruļļiem, skatīt sedziņas un foršos pūkainīšus.

Bet izejviela- virgin polyester, jēflīsis (?) rodas karsējot terafalskābi (nafta/petrolejas atvasinājums) kopā ar etalēnglikolu, pazīstamu arī kā antifrīzs, kā smejies. Šie divi karstumā izveido polimēra sīrupu, dažādos stindzinoša paskata YT video var apskatīt, kā uztaisa šķiedrā, lej metāla diskā, ko sauc par "spinneret", tas kā tas gaļasmašīnas galiņš izkaisa masu pavedienā un atdziestot tā sastingst par gandrīz jau diegu.

KAs interesanti (!), poliestera flīsi uztaisīja mākslīgo kažokādu ražotāji ASV, jo 70tajos tiem negāja labi ("ahead of their times"). Ar PolarTec un Polar Fleece pārdošanas markām pirmie izstrādājumus sāka ražot Patagonia.

UN TE NU ES SAPRATU kāpēc Patagonia šobrīd cenšas būt videi draudzīgākais un baltākais outdoor izstrādājumu ražotājs un neba nu vien tāpēc, ka vecajam vīram rūpētu tikai kopiena un planēta. Paskat, paskat, VIŅI PIRMIE SĀKA.



Tālākā flīša audumu apstrāde jau ir ķīmiskie pārklājumi: softshell ir gumijas membrānas uzklāšana blīvāka adījuma flīsim (uzvelc, bērniņ, mišelin kombinzoniņu),
kevlar: oglekļa pārklājums, stiklašķiedra; visi vindstopi un vaterstopi- vienkārša piesūcināšana ar.





(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?