barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2007-10-04 23:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Trīs gaumīgas ziņas

Tā kā ziņas lasīt pēdējās nedēļas skaidrā prātā vai bez nervheel ir neviegli, tad, lūk: vienā vakarā iekritušas trīs un vareni skaistas.

Saulkrastu saulespuķu konkursā uzvar 4,3 metrus garš augsSaulkrastos noskaidroti nu jau par tradīciju kļuvušās akcijas "Saulkrastu saulespuķe Nr.1." uzvarētāji. Pagājušajā gadā Saulkrastos tika izaudzēta Latvijā garākā saulespuķe, kas sasniedza 4,90 m garumu. Šogad saulgriezes padevušās īsākas ne tik saulainās un siltās vasaras dēļ, informē Saulkrastu pilsētas ar lauku teritoriju domes sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Bondare.Konkursa žūrija apsekoja un nomērīja 11 konkursā pieteiktās saulgriezes. Visgarāko saulespuķi 4,30 m garumā Saulkrastos izaudzējusi Saulkrastu vidusskolas 3.klases skolniece Elīza Latkovska. Alises Varkales saulgrieze sasniegusi 4,20 m garumu. Savukārt, Līvija Pētersone, kuras saulespuķe pērn saniedza rekordgarumu, šogad izaudzējusi 4 m garu saulespuķi.Saulespuķu akciju rīko Saulkrastu dome sadarbībā ar Saulkrastu Ģimenes atbalsta centru "Saulespuķe". Visi konkursa dalībnieki par drosmi, aktivitāti un ieguldīto darbu saulespuķu audzēšanā saņems pārsteigumu balvas.


Santehniķu dienas sacensībās sasniegti jauni Latvijas rekordi www.DELFI.lv1. oktobris 2007 19:06   Ceturtdien, 27.septembrī Rīgas rajona Ķekavas pagasta "Kālos" notika pirmais Latvijas čempionāts santehniķiem, kurš pulcēja 125 dalībniekus no dažādām valsts pilsētām. Par pirmo čempionu kļuva pašnodarbinātais santehniķis Igors Turčils, kurš uzvarēja finālsacensībās, viskvalitatīvāk un visātrāk samontējot tualetes podu un to pieslēdzot ūdensvadam un kanalizācijai 20 minūtēs un 54 sekundēs. Lai gan čempionāta un Latvijas ātruma rekords šīm sacensībām bija 14 minūtes 37 sekundes (šo laiku uzrādīja Atis Šīmanis), žūrija par uzvarētāju atzina Igoru Turčilu profesionāli augstvērtīgā snieguma dēļ, piešķirot "Santehniķu čempionāta 2007" uzvarētāja kausu un galveno balvu – ceļazīmi divām personām uz Čehiju.Cits Latvijas rekords tika sasniegts izlietnes grūšanā, kur stiprākā metēja Turčila izlietne sasniedza 6 metru 70 centimetru atzīmi. Savukārt poda celšanā uzvarēja dalībnieks, kurš divu minūšu laikā podu paspēja pacelt 120 reizes.Santehniķu čempionāti jau kļuvuši tradicionāli daudzās Eiropas Savienības valstīs, bet pirmās šāda veida sacensības Latvijā rīkoja pasaulē plaši pazīstamās Čehijas santehnikas ražotāja "Jika" kompānija "Laufen". Tās vadītājs Baltijas valstīs Nerijs Bakšs pauda gandarījumu par sacīkšu sekmīgo norisi un kuplo apmeklētību, vienlaikus paužot cerības, ka nākamgad čempionāta rīkotāju vidū būs arī citas Latvijā pārstāvētās santehnikas kompānijas. To, ka Latvijas santehniķiem vēl ir ievērojamas meistarības izaugsmes iespējas, apliecina citu līdzīgu čempionātu rezultāti – piemēram, kaimiņzemē Lietuvā čempionāta uzvarētājs minēto standartuzdevumu paveica 11 minūtēs. Čempionāts notika aroda svētku – Santehniķu dienu – ietvaros, kur līdzās oficiālajām sacensībām varēja mēroties spēkiem arī neoficiālajās disciplīnās.


Izmēģina spēkus metināšanā (0) Gaitis Grūtups 04.10.2007. 17:18 Dzirksteļu šaltis, domīgi, mazliet uztraukti jaunieši - tā varētu raksturot atmosfēru Jelgavas reģionālā Pieaugušo izglītības centra (PIC) pagalmā, kur ceturtdien par tradīciju kļuvušajā Metālapstrādes dienā ritēja sacensības metināšanā, kā arī tika prezentētas izglītošanās iespējas šajā arodā. Metālapstrādes dienā varēja just, ka PIC pagalmā darbojās mata pratēji ar pašapziņu. No profesionāļiem viskvalitatīvāk divus leņķa dzelžus sametināja dobelniece Indra Cintiņa, kas strādā uzņēmumā «East metal» un metinātājas arodu pirms diviem gadiem apguvusi PIC rīkotajos kursos. Savukārt Jauniešu konkurencē ar tradicionālo uzdevumu - PIC logo «apvilkšanu» metālā - vislabāk galā tika Jelgavas Amatu skolas audzēknis Andrejs Poimans.«Metālapstrādes nozare attīstās, tās īpatsvars Latvijas eksportā ir lielāks par trešdaļu,» sarīkojumu atklājot, uzsvēra Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš.«Jauniešiem nav jēgas censties iegūt vāju vispārējo vidējo izglītību, ja ir talants uz praktiskām lietām un iespējas apgūt metālapstrādātāja arodu. Arī viena no Jelgavas attīstības prioritātēm ir metālapstrāde,» sacīja Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. Savukārt LLU profesors Kaspars Vārtukapteinis neslēpa, ka mēneša laikā no 120 pirmkursniekiem, kas septembrī sāka studēt inženierzinātnes Tehniskajā fakultātē, seši studijas jau pametuši.«Tādiem labāk būtu bijis iet uz kursiem vai arodskolu,» uzskata dekāns.Jelgavas Amatu skolas pasniedzēja Vaira Vareika atzina, ka metināšana ir viena no pieprasītākajām prasmēm, ko skolas audzēkņi apgūst papildus kursos PIC. Centra rīkotajās nodarbībās šo amatu ik gadu mācās ap astoņdesmit interesentu.Metālapstrādes dienā, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, pasākuma dalībnieku skaits un sastāvs bija apmēram tāds pats - apmēram simts jauniešu, pārdesmit metināšanas profesionāļi, kā arī metālapstrādes nozares uzņēmēji, kas pulcējās uz asociācijas paplašināto valdes sēdi, lai apspriestu nozares aktivitātes.





(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]murse
2007-10-05 00:14 (saite)
:D

(Atbildēt uz šo)


(Anonīms)
2010-06-14 13:05 (saite)
khe khe! Indra Cintiņa mana mutere! :D var pamekleet arii mani netaa! Edgars Cintiņš! :D arii profesionāls metinaatajs! :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?