Avatars ([info]avatar) rakstīja,
@ 2017-11-27 10:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
"Sveiki, Dabasdati.lv lietotāj!


Mēs, Dabadati.lv un Latvijas Dabas fonds vēl nekad iepriekš neesam Jūs visus kopā uzrunājuši, taču šoreiz lieta ir ļoti svarīga – svarīga Latvijas dabai, svarīga mums, un mēs ceram, ka arī jums.

Runa ir par Latvijas mežiem. Iespējams, Jau esat dzirdējuši, ka Zemkopības ministrija ir sagatavojusi un virza saskaņošanai Ministru kabinetā grozījumus noteikumos "Par koku ciršanu mežā".

Grozījumi atļaus kailcirtes Rīgas jūras līča un Baltijas jūras piekrastē – tur, kur tās līdz šim bija aizliegtas. Tie arī visā Latvijā samazinās koku minimālo caurmēru (resnumu), pēc kura sasniegšanas tos varēs nocirst. Līdz ar to būs iespējams cirst jaunākus kokus.

Atļaujot cirst arvien jaunākus mežus, tiks apdraudētas sugas, kuru pastāvēšana nav iespējama bez resnākiem kokiem. Mazais ērglis, melnā dzilna, melnais stārķis - tās ir tikai dažas sugas, kas ļoti cietīs no šiem grozījumiem. Mēs ļoti negribētu, lai samazinās dabasdati.lv ziņoto sugu daudzveidība.

Grozījumiem nav veikts pienācīgs ietekmes uz vidi novērtējums, to izstrādāšana lielā steigā pirms iegūti svarīgi biotopu kartēšanas dati par aizsargājamo biotopu izplatību Latvijā, un tie ignorē būtiskus Latvijas likumdošanas aktus. Grozījumiem stājoties spēkā, pastāv risks zaudēt dabas vērtības, var pasliktināties mežu izturība pret klimata pārmaiņām un kaitēkļiem, kā arī samazināties sēņošanas, ogošanas un atpūtas iespējas, ko sniedz dabiski meži.

Un galu galā – mēs arvien vairāk mežos redzēsim kailcirtes.

Pieņemot lēmumus līdz šim Zemkopības ministrija nav izvērtējusi ietekmi ne uz vienu no šiem aspektiem, tādēļ nav pamata domāt, ka grozījumi tiks pieņemti Latvijas sabiedrības un dabas interesēs.

Ja arī Jums rūp Latvijas daba un Jūs uzskatāt, ka mežu apsaimniekošanai jābūt ilgtspējīgai un valstij ir jāņem vērā sabiedrības intereses, mēs aicinām:

- parakstīt petīciju pret Grozījumiem vietnē www.100kailcirteslatvijai.lv

- dalīties ar petīciju un aicināt savus draugus, ģimeni, darba kolēģus, sociālo tīklu sekotājus arī to parakstīt

- pievienoties Facebook lapai https://www.facebook.com/100kailcirtes/, kur varēs iegūt ziņas par Grozījumu virzīšanas procesa attīstību.

Ja jums rodas kādi jautājumi, ir vēlēšanās iesaistīties meža aktīvistu grupā, ir kādas idejas vai viedokļi – rakstiet 100kailcirteslatvijai@gmail.com

Paldies par Jūsu atbalstu!



Dabasdati.lv un Latvijas Dabas fonds"


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?