asteor ([info]asteor) rakstīja,
@ 2006-09-06 11:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Asimetriskā varas un atbildības ass

Vakar vēlu vakarā (naktī) noskatījos TV pāris gadus atpakaļ iznākušo vācu filmu "Der Untergang" ("La chute",  "Krišana"?).  Filma veidota pēc Hitlera privātsekretāres Traudl Junge, kurai izdevās aizbēgt no bunkura un nodzīvot līdz sirmam vecumam, memuāriem. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Man iekrita divi fīrera teicieni: kad viņš pavēlēja applūdināt Berlīnes metro, lai novērstu krievu piekļūšanu bunkuram, viņam aizrādīja, ka tur atrodas arī ļoti daudz vāciešu. Uz to viņš atbildēja sekojošo - vācu tauta mani likumīgi ievēlēja par kancleru, un, ja es zaudēju karu, tad kāpēc man jācieš vienam - lai viņi arī cieš!!!

Otra lieta bija kaut kur beigās: fīrers tā skumji paskatījās uz savu istabeni un sekretāri, tad teica: mīļās jaunkundzes, man ļoti žēl, bet es šobrīd neko labāku jums nevaru piedāvāt, - un iedeva viņām indes kapsulas....

Hitlera privātsekretāre Traudl Junge ir uzrakstījusi arī atmiņu grāmatu. Es gan to neesmu redzējis tulkotu valodā, ko es saprotu, jo vāciski man labi neiet... Bet būtu interesanti uzzināt - vai šīs divas epizodes bija filmas autoru izdomātas, vai arī Traudl Junge tos apraksta ka reāli notikušus....?



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]buks
2006-09-11 12:18 (saite)
Hmm... vēstures literatūrā esmu manījis vairrākkārt pieminam nacistu vadības paustu uzskatu, ka ja vācu tauta karu zaudējusi, tai nav vērts turpināt eksistenci. Tas zināmā mērā izriet no nacisma ideoloģijas pamatpostulāta, ka dzīvot pelnījis tas, kurš ir uzvarētājs, savukārt zaudētājs nekādi nevar piederēt "kungu rasei", tātad nav pelnījis dzīvot.

Šaubos, vai Traudlas kundze precīzi atceras teikto, drīzāk gan noskaņu, un tad jau paveras darba lauks scenāristam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]asteor
2006-09-11 13:28 (saite)
Tā tas arī tai filmā bija. Un par ko man šis mākslas darbs patika ir tas, ka tur tika pretstatītas šīs divas pozīcijas: dzīvo tikai uzvarētājs vai - dzīvo humānais.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]buks
2006-09-14 10:16 (saite)
Man Aizdomas, ka tai laikā humāni bija tikai bušmeņi Kalahari tuksnesī, aber Rietumu puslodē šī vājība nebija nevienu skārusi. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]asteor
2006-09-14 14:04 (saite)
Ljoti iespeejams....
Un es jau ar' medzu idializet to, kas man tadu vai citadu iemeslu patiik :-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?