zamza ([info]arc) rakstīja,
@ 2011-04-07 11:08:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Eklektiska dārzeņu zupa ugunsrijēju bērniem
vakar čatojām ar [info]wowow, un tad nu es minēju, ka jādodas mājās zupa vārīt. uz ko [info]wowow teica āsom, jo, kā izrādās, viņš nekad zupu nav vārījis (un es vienmēr biju domājis, ka viņš ir baisi advancētais foodpornofrīks). tad nu iedrošināšanai publicēšos arī šeit. arī es zupu vārīju pirmo reizi mūžā, un, manuprāt un arī [info]vitals-prāt, sanāca lieliski).

īsi par zupas tapšanas vēturi:
1. arī man vienmēr bija licies, ka zupu vārīt ir ārkārtīgi sarežģīti, bet tad Urugvajas brīvdienās vācu koceļotājs pārliecināja, ka nav tik traki, tikai katram dārzenim tā vārīšanas ilgums +/- korekti jāievēro.
2. mans latvieša kuņģis pa reizei PIEPRASA zupu, un te, Buenoairesā, zupas viņi tā īsti obščepitā vai nu nemāk taisīt (un bieži vien nemaz netaisa) vai nu arī taisa labas, mazas un dārgas. dažu nesenu notikumu rezultātā ieslēdzies taupības režīms, kas bija papildus impulss zupošanai mājās.
3. nu un visubeidzot es vēlējos pārbaudīt, vai ir taisnība, ka dažādas fīčas iedzimst mazbērnos (un ne bērnos): mana vecmāmiņa bija lieliska pavāre, māmiņa - nedaudz viduvēja, māsa - fantastiska. tad nu teorija saka, ka man vajadzētu būt dotībām. līdz ar to šoreiz nevis sameklēju un implementēju konkrētu recepti (kā jau kārtīgs plīts operators), bet gan sagooglēju kādas 4-5 dārzeņu zupas receptes, izlasīju/iedvesmojos un tad devos uz tirgu iepirkties, lai tālāk ļautos brīvai improvizācijai (piefiksētās zupas komponentes un algoritms zemāk nav rūpīgas plānošanas rezultāts, bet gan tas, kas galu galā zupā nonāca no tā, kas "iekrita acī" tirgū, veikalā un virtuves plauktā).

laiks: 1.reizē iekļāvos 1 stundā, nākamreiz, domāju, pietiks ar 45min, šoreiz sākumā nočakājos par vēlu uzliekot vārīties ūdeni.
apjoms: sanāca 5 lieli zupas šķīvji (varbūt 6, viss vēl nav apēsts).


KOMPONENTES

100g sviesta
1/2 liela sīpola
2-3 daiviņas ķiploku
1 halapeņjo pipars (vai čili pipars vai ají pipars, ka tik ass). un šeit, protams, variējam, atkarībā no asumcietības pakāpes (pirmajā gatavošanas reizē nerekomendēju variēt virzienā uz augšu, pat man zupa likās jau gandrīz uz pieņemamā asuma robežas)
1 tējkarote melno piparu (arī variējam, es mīlu piparus)
1 tējkarote sāls (arī variējam, es sāli nemīlu)
1 ēdamkarote cukura
1 pudele laba un lēta baltvīna (nealkoholiķiem pietiks ar glāzi;-)
2 lauru lapas
2l buljona (vistas vai veģetāriešiem - dārzeņu). var arī vienkārši ūdeni, bet tas ieviesīs korekcijas sāls un piparu daudzumā, I assume

DĀRZEŅI (šos īstenībā var izvēlēties pēc principa "kas iekrita acī un neizputina" - dārzeņu zupai jābūt daudzveidīgai un ekonomiskai):
- 3 vidēji burkāni
- puse puķkāposta
- 1 paprika
- 2 lieli kartupeļi
- 1 baklažāns
- 2 cukīni

SERVĒŠANAI:
- skābais krējums
- svaigs koriandrs (vai citi iemīļotie zupai pārkaisāmi zaļumi)



INSTRUKCIJA

- uzliek vārīties 2l ūdens buljonam
- 50g sviesta izkausē pannā vai otrā lielā katlā
- sīki sagriež sīpolu, ķiplokus, halapeņjo (ja bail no pārlieka asuma, halapeņjo var atsēklot), iemet sviestā un cepina, kamēr sīpoli zeltainbrūni, pie viena iekaisa sāli, melnos piparus un cukuru
- paralēli sākam griezt dārzeņus (sadaļā komponentes norādītajā secībā - laika pietiek, nav vērts visu sagriezt un tikai tad sākt vārīšanas procesu - tā patērēsies pārlieku daudz laika)
- kad ūdens uzvārījies, izšķīdinām tajā buljona kubikus (ņēmu 2reiz mazāk, kā norādīts buljona kubiku instrukcijā - viņi ir vienkārši prasti mantrauši)
- kad pannā (2.katlā) sīpoli zeltaini, pielejam glāzi baltvīna (otru glāzi baltvīna, labi atdzesētu, pakāpeniski sākam patērēt paši) un iemetam lauru lapas, nedaudz pakarsējam līdz pirmajam burbulim
- savienojam buljona un pannas (2.katla) kontentu vienā lielā katlā un esam nonākuši finālajā fāzē - dārzeņu vārīšanā

šeit lieti noderēja sagooglētās dārzeņu termiskās apstrādes ilguma tabulas: latviski un angliski (angliskajā versijā ir vairāk dārzeņu, bet latviskajā versijā dažiem dārzeņiem vārīšanas ilgums šķiet adekvātāks). bet nu konkrētie izmantotie dārzeņi (btw: visi dārzeņi ir sagriezti gabaliņos) tika vārīti sekojoši:
- burkāni: 25min
- puķkāposts: 20min
- paprika: uzreiz pēc puķkāposta, 18min - ?
- kartupeļi: 15min
- baklažāns: 10min (varēja nedaudz mazāk, nebija slikti, bet bija pamīksts)
- cukīni: 5min

GATAVS!!!

Lejam zupas šķīvī, pievienojam skābo krējumu pēc garšas, pārkaisām ar sakapātiem koriandra zaļumiem, piedzeram atlikušo baltvīnu, piekožam sviestmaizi (ar atlikušo sviestu). ja sanācis par stipru - raudam gaužas asariņas;-)



UPD1: sāli jāliek vēl mazāk, jo otrā dienā uzsildītā zupa ir sāļāka (biju to kkur dzirdējis, bet aizmirsis).
UPD2: pēdējo porciju no katla nevajag izliet/no šķivja nevajag izēst visu - katla dibenā uzkrājušies melnie pipari un halapeņjo sēklas ir nedaudz par spēcinošu pat man;-)



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?