antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-09-25 11:20:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Statistika vs intuīcija: covid ~ 40 aviokatosrofas dienā
Viens no populārākajiem pretvakcinācijas aktīvistu saukļiem ir - "bet izdzīvo taču 99.x% !!!"

Šoreiz nestrīdēšos par to cik pareizs vai aplams ir skaitlis sajos saukļos, bet tikai nodemonstrēšu, cik ļoti nepareizi mēs novērtējam reālos ikdienas riskus, kas ir daudzas, daudzas reizes mazāki par 0.x%. Konkrētā piemēra ideja aizgūta no reddit komentāra, bet skaitļi no statistikas lapām internetā.

Tātad, Latvijā kopš pandēmijas sākuma miruši 2675 cilvēki, jeb 0.14% iedzīvotāju. Šis procents ir no visiem iedzīvotājiem, nevis no saslimušajiem. Starp saslimušajiem mirstība oficiāli ir 1.8% (bet nu droši vien mazāk, jo ne tuvu ne katrs testējas). No pandēmijas sākuma pagājuši rupji rēķinot 18 mēneši, tātad iet runa par mirstību aptuveni 0.096% gadā - jeb, 99.9% izdzīvotāju gadā!

Salīdzinājumam ar daudziem bailīgu pieredzi, salīdzināsim šo risku ar aviokatostrofām. Pirms covid gada laikā komerciālos reisos cilvēki lidojuši 4.5 miljardus reizes. Ja izdzīvotu 99.9%, tas nozīmētu 4.5 miljonus aviokatostrofās mirušo katru gadu. Jeb, pieņemot vidējo lidmašīnas ietilpību 300 pasažieri, tas atbilstu 40 aviokatostrofām dienā. Nez, vai tās vispār vēl ziņās rādītu?


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?