302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
AES ir vienīgā "tīrā" (CO2 neproducējošā) enerģijas ieguves tehnoloģija, kas nav pakārtota vietas izvēlei un laikapstākļiem (īpaši, ja nemāžojas ar neefektīviem dzesēšanas kontūriem, kā minētajā piemērā franči) un kas ir daudz kompaktāka par jebkuriem saules, vēja u.c. enerģijas ieguves parkiem, pat neieskaitot SMR tehnoloģijas (ja ieskaita tās, tad desmitu un simtu megavatu līmeņa enerģijas ieguve kļūst praktiski portatīva). Tie nav ideoloģiski apsvērumi, ja vien pragmatismu un sekošanu evidencei nemēģina pārkvalificēt par ideoloģiju.

Pie tam, piezīmēsim, ka visi šie "zaļie" plāni primāri runā par patērētāju līmeņa enerģētiku. Pilnīgi cita aina paveras, ja ieskaita arī industriju, kur viens no galvenajiem faktoriem ir masīvs scalability, ko šobrīd var nodrošināt tikai fosilie kurināmie vai radioizotopi (ar piesardzīgu optimismu skatoties uz nākotni un kodolsintēzes tehnoloģijām). Palikšana relevantiem nākotnes perspektīvā prasīs strauju rūpniecības izaugsmi un spēju būvēt un ražot, izeju no pašreizējās degrowth un fokusēšanās uz sīkajiem komfortiem un sociālās justīcijas lozungiem letarģijas. Alternatīvie enerģijas avoti, protams, nav jāignorē un tos var izmantot tandēmā patērētāju sektorā, bet tie nevar panest strauji augošas tehnogēnas civilizācijas prasības. Kardaševa pirmo līmeni ar tiem nesasniegt.

Par gudrajām ierīcēm — man nav nekādu iebildumu, kamēr tikai es, un nevis kāds ārējs kontrolieris, esmu tas, kurš uzstāda to režīmus un darba ciklus.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?