Viņa Gaišība ([info]kautskis) rakstīja,
Ak, kārtējie devalvācijas pravieši. Nuja, viņiem jau no malas labāk redzams.

Kā teiktu Godmanis, trīs lietas.

Pirmkārt, FT varētu būt tik laipni un paskaidrot, kas tad ir devalvācija, ja ne reālo ienākumu kritums. Ja es līdz šim saņemu uz rokas 350 latus, kas sanāk 500 eiro, bet pēc devalvācijas es joprojām saņemu tos 350 latus, bet tagad tie jau ir tikai 350 eiro — vai tad tas nav reālo ienākumu kritums?!

Otrkārt, FT arī varētu sniegt praktiskus padomus, kā tiem kredītņēmējiem, kas ņēmuši kredītus eiro (un absolūtais vairākums ņēma eiro), atmaksāt kredītus pēc tam, kad lats būs devalvēts. Turpinot piemēru — ja man katru mēnesi jāmaksā 200 eiro kredīts, man no tiem 350 jāatdod 140. Skarbi, bet vēl kaut kā var. Ja man pēc devalvācijas jāatdod jau 200, man paliek 150. Nu, piedodiet.

Treškārt, ar nepacietību gaidu, kad kāds devalvācijas fanāts paskaidros, kāds tad īsti labums no viņas būs. "Palīdzēs novērst ilgtermiņa krīzi"? Kā? Sagraujot Latvijas banku sistēmu un izputinot Latvijas kredītņēmējus? Vienīgais arguments, ko šad tad dzird, ir — tas palīdzēšot eksportam. Un te atkal ir trīs lietas — pirmkārt, kādam eksportam? Visā pasaulē ir krīze, eksporta tirgi ir ciet. Otrkārt, tādu pašu efektu var panākt ar algu samazināšanu. Kas, tāpat kā devalvācija, ir reālo ienākumu kritums, tikai te katrs uzņēmējs var izvēlēties pats — par cik griezt, lai varētu konkurēt. Treškārt, Latvijas eksportam daudz vairāk palīdzēs tas, ja mēs spēsim ieviest eiro. Stipri šaubos, vai lata devalvācija mums to palīdzēs izdarīt.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?