blondulla ([info]blondulla) rakstīja,
man radās iespaids, ka galvenā trimdas latviešu problēma ir tas krievu valodas nezināšanas diskomforts, tas, ka Latvijā (gvk. Rīgā), nepietiek ar to, ka izcili zini latviešu valodu. tā noder ne tikai sadzīvē komunicējot, pat TV krievu kanāli ir interesantāki kā latviešu, un tas man, kā krievu valodas pratējai, rada man zināmas priekšrocības attiecībā pret nepratējiem.
taču tā vietā, lai mācītos vēl vienu valodu, viņi ar milzīgu sparu mēģina to apkarot (cīņa ar rusicismiem) un aizliegt, cik nu tas vispār ir iespējams. tā pati VVF 8 gados tā arī neiemācījās krieviski, jo netrada motivāciju laikam. varbūt tāpēc, ka zināt angļu, franču un vācu valodu ir smalkāk nekā zināt krievu?
tas galvenais trimdinieku arguments - te ir vienīgā vieta uz pasaules, kur cilvēki var sarunāties latviski, tāpēc citu valodu klātbūtne ir kaitīga un nepieņemama. bet kā tad ir citur? tai pašā zviedrijā, neatkarīgi no vecuma praktiski visi spējīgi saprast un runāt angliski. savukārt mūsu pensionāri ļoti labi zina krieviski, jo krievu valoda tika mācīta tāpat kā zviedram angļu. un arī pielietot to padlaikos varēja vairāk kā angļu. tagad jaunie zina ļoti labi angļu valodu un daudzi arī krievu. kam no tā ir sliktāk? nerunāt citās valodās atļaujas tikai lielu nāciju pārstāvji, kā angļu un krievu.
protams, esmu par to, ka krieviem šeit jāmāk runāt latviski (un es daudzus tādus pazīstu), bet neuzskatu, ka zināt un lietot krievu valodu mazina manu latvietību.
tai pašā laikā piekrītu intervijā paustajai domai, ka tagad skolā slikti māca latviešu valodu. par to, ka nav vairs domrakstu un atstāstījumu, man vispār bija liels izbrīns. te nu jāsaka, ka padlaikos, apspiestās latviešu valodas apmācība bija augstākā līmenī.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?